ÝZMÝR’E ÝHANET HÝÇ BU BOYUTA VARMAMIÞTI!
22 Mart 2010 18:20 / 4298 kez okundu!
Azizim, “Ýzmir’in simge bir camiye ihtiyacý var.” diye buyurmuþ. “… Bunun için bir yer aradýklarýný belirterek, "Ýzmir'e simge olacak, otoparký olan, denizden ve her yerden görünecek bir cami yapacaðým. Bunun için arsa arama çalýþmalarý sürüyor" demiþ.
Ýzmir’i tanýmazsanýz sonunuz böyle olur.
Kemeraltý denilen alanýn; Konak, Bayramyeri, Ýkiçeþmelik, Cumhuriyet Meydaný’ný kapsadýðýný biliyor mu bu kiþi; yoksa sadece bu alanýn ana caddesi Anafartalar’ý mý Kemeraltý sanýyor? Bilsydi eðer, bu alandaki camileri de önemlerini de kýymetlerini de bilebilirdi.
Neyse yazayým da bilmeyenler öðrensin:
“Konak (Yalý) Camii: Konak Meydaný’nda bulunan yapý, 1754 yýlýnda Mehmet Paþa’nýn kýzý Ayþe tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Klasik Osmanlý mimarisi üslubunda, sekizgen planlý, üstü kubbeli bir yapýdýr. Taþ ve tuðla karýþýmý duvarlarda pencerelerin çevresi çinilerle süslenmiþtir. Kesme taþtan tek þerefeli minarenin petek kýsmýnda firuze çiniler bulunmaktadýr.
Kemeraltý Camii: Anafartalar Caddesi’nde, 1671 yýlýnda Yusuf Çamazade Ahmed Aða tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Tek kubbeli yapýnýn duvarlarý taþtandýr. Minaresi tek þerefelidir.
Salepçioðlu Camii: 1906 yýlýnda Salepçizade Hacý Mehmet Efendi tarafýndan yaptýrýlan cami, tek kubbeli olup, iki katlýdýr. Dýþ duvarlarý mermer ve yeþil taþlarla örülmüþtür.
Hacý Hüseyin (Baþdurak) Camii: Baþdurak Semtinde yer alan yapý, 17.yüzyýla tarihlenmektedir. Ana mekân, sekizgen kasnaða oturmuþ büyük bir kubbe ile örtülüdür. Mihrabý çini panolarla kaplýdýr. Bütün baþlýklarý altýn olup, pencereler vitraylýdýr.
Ali Aða Camii: Damlacýk yolu üzerinde bulunan bu cami 1672’de Gediz Ali Aða tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Cami, kare planlý ve sekiz köþeli ahþap sütunlarýn üzerinde kasnaklý tek kubbelidir. Sütun baþlýklarýnýn altýn yaldýz süslemeleri ve kubbenin kalem iþleri.
Kestane Pazarý Camii: Ýzmir’de Kestane Pazarý adýyla anýlan çarþýdaki yapý, 1663 yýlýnda Eminoðlu Hacý Mehmet Aða tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Ýki katlý caminin alt katýnda dükkanlar, depolar vardýr. Büyük kubbe dört sütuna oturtulmuþtur. Köþelerinde küçük kubbeler vardýr.
Þadýrvan Camii: Çarþý içinde bulunan camiye yanýnda bulunan þadýrvan nedeniyle bu isim verilmiþtir. 16. yüzyýlda yaptýrýlan cami 1815’te büyük ölçüde onarýlmýþtýr. Ana mekân on sütuna dayanan kubbeyle örtülüdür. Kubbenin iç kýsmýndaki kalem iþi süslemeler dikkat çekicidir. Batýda bulunan kitaplýk cami ile içten baðlantýlýdýr. Kesme taþtan minaresi tek þerefelidir.
Hisar Camii: Bugünkü Kemeraltý iþ merkezinde, Hisarönü mevkiinde bulunmaktadýr. 1592 yýlýnda Yakup Bey tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Kesme taþtan inþa edilen cami, Ýzmir’in en gösteriþli camilerinden biridir. Ýç mekân Osmanlý süsleme sanatýnýn en güzel örneklerinden birini sergilemektedir. Ahþap minberi sedef kakmalýdýr.
Hatuniye Camii: Anafartalar Caddesi’nde 17. yüzyýla tarihlenen yapýnýn Yusuf Çavuþ oðlu Ahmet Aða’nýn annesi Tayyibe Hatun’un yaptýrdýðý bilinmektedir. Caminin ilk bölümünde ana mekâný örten kubbe 12 köþeli kasnaða oturmaktadýr. Sonradan camiye bir bölüm daha eklenmiþ, kemerlerle ana mekâna baðlanmýþtýr.
Faik Paþa Camii: Basmane’nin güneyinde, Altýnordu Mahallesi’ndedir. 16. yüzyýlda Faik Paþa yaptýrmýþtýr. 13 sütunlu ibadet mekâný ahþap çatý ile örtülüdür.
Kurþunlu Camii: Namazgâh Meydaný’nda, kentin en eski camilerindendir. Yavuz Sultan Selim tarafýndan yaptýrýldýðý sanýlmaktadýr. Ana mekânýn çatýsý ahþap olup, kiremitle örtülüdür. Ahþap oyma minberi sedef kakma çiçeklerle bezelidir. Mihrap niþi kalem iþiyle süslüdür.
Çorakkapý Camii: Basmahane’de Gar karþýsýndadýr. 1747 yýlýnda yaptýrýlmýþtýr. Ana mekân, sekizgen kasnaða oturan tek kubbe ile örtülüdür. Yanlarda üçer kubbeli mekânlarla geniþletilmiþtir. Minberi mermer, minaresi kesme taþtandýr.
19. yüzyýldandýr. Caminin mihrabý yuvarlak bir niþ þeklindedir. Minber oyma taþtan ve mermerdendir. Caminin minaresi kesme taþ kaide üzerine tuðladan, yuvarlak gövdeli ve tek þerefelidir. Bu minare XIX. yüzyýlda yeniden yapýlmýþtýr.
Ýki Çeþmelik Camii: Ýkiçeþmelik semtinde, 1893’e tarihlenen caminin ana mekâný, iki ayak ve dört sütuna dayanan kubbe ile örtülüdür. Kubbe, kalem iþiyle bezelidir. Doðusunda küçük bir avlu bulunmaktadýr.
Azizim bu sözleri neden söyler? Ýktidarýný 81 yaþýna kadar sürdürebilmek için. Artýk O da merkezi güce biat etmektedir. Ýzmir, Ýzmirli, bunlarýn kültürü ve deðeryargýlarý boþ lâflardýr O’nun için.
Ýstanbul Taksim’e yapamadýklarý camiyi, soslu demokratlara kendi elleriyle yaptýrýyorlar.
AKP’li bir baþkan seçilebilmiþ olsaydý bunu düþünebilir miydi?
Ýzmir böyle bir ihaneti tarihi boyunca görmedi!
Ertuðrul Barka
22.03.2010