Son 25 yýlýn en iyi 25 filmi -1
13 Temmuz 2009 00:55 / 4855 kez okundu!
Emin Yeðinboy, izmirizmir.net için “yaz sezonu özel programý” yaparak son 25 yýlýn en iyi filmlerini tanýttý. Korkmayýn, üç bölümden oluþuyor...
Ayrýca vizyondan yeni bir film: Halkýn Düþmanlarý
Son 25 yýlýn en iyi 25 filmi
1. Ucuz Roman-Pulp Fiction (1994)
2. Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi-Lord of The Rings(2001-03)
3. Er Ryan’i Kurtarmak-Saving Private Ryan (1998)
4. Kuzularýn Sessizliði-The Silence of The Lambs(1991)
5. Matrix-The Matrix (1999)
6. Dövüþ Kulübü-Fight Club (1998)
7. Büyük Lebowski-The Big Lebowski (1997)
8. Leon (1994)
9. Yedi-Seven (1996)
10. Affedilmeyen-The Unforgiven (1992)
11. Titanic (1997)
12. Anayurt Oteli (1987)
13. Yeraltý-Underground (1993)
14. Eþkiya (1996)
15. Cesur Yürek-Braveheart (1994)
16. Amerikan Güzeli-The American Beauty (1998)
17. Þöhrete Bir Adým-Almost Famous (2000)
18. Karanlýk Þehir-Dark City (1997)
19. Akýl Defteri-Memento (2000)
20. Danny Darko (2001)
21. Schindler’in Listesi-The Schindler’s List(1993)
22. Hayat Güzeldir-La Vita e Bella (1997)
23. Mavi Kadife-The Blue Velvet (1986)
24. Shrek (2001)
25. Üç Renk: Kýrmýzý-Trois Couleurs :Rouge(1994)
Son yirmi beþ yýlýn en iyi yirmi beþ filmini seçerken bazý filmlere haksýzlýk yapmamak mümkün olmadý. Bir Rüya Ýçin Aðýt, Sýký Dostlar, Doðru Þeyi Yap, Çarpýþma, Derinlik Sarhoþluðu sýralamaya yakýþacak filmlerdi. Sinemaya yeni bir soluk kazandýrmýþ, büyük kitleleri etkilemiþ filmlere Türk Sinemasý da eklenince yirmi beþ film bir çýrpýda sýralanýverdi. Bu filmlerin 1’den yirmi beþe kadar bir podyum sýrasýnda olmadýklarýný da belirtelim.
Quentin Tarantino 1992’de Rezervuar Köpekleri ile sinema dünyasýna þaþýrtýcý bir giriþ yapmýþtý. Kara Film türüne yenilikçi bir yaklaþým ile dinamik bir kurgu, abartýlý bir þiddet, sokaðýn lisanýný getirmiþti. Esas referanslarý B-sýnýfý filmler ve Uzakdoðu kökenli aksiyonlardý. Ýkinci filmi 1994'de gösterime giren ‘Ucuz Roman- Pulp Fiction’ tüm zamanlarýn en baþarýlý filmlerinden birisi olur. Ýlk filminde sinyallerini verdiði kurgunun zaman ve mekan olarak parçalanmasýný bir adým daha ileriye götürerek tüm öyküyü her bir karakter için ayrý bölümler halinde anlatýr. Tarantino kullandýðý abartýlý derecede kan ve vahþet ile þiddeti adeta karikatürize eder. Þiddeti tiksindirmekten öte eðlendirici bir þekle dönüþtürür.
Sohbetler ise ayrý bir eðlence konusudur. Sokaktaki aðýzla yapýlan boþ geyikler tarzýnýn en önemli temel taþlarýndan birisi olmuþtur. Ucuz Roman’da olduðu gibi örneðin Paris’te Mc Donald’ta satýlan hamburgerler veya ayak masajý üzerine boþ sohbetler dakikalarca uzayýp gider. Film müzikleri olarak ise ellili ile seksenli yýllar arasýnda ünlenmiþ Rock, Country, Soul ve Pop parçalarýný kullanýr. John Travolta bu film sayesinde yeniden hatýrlanmýþ, Tim Roth, Uma Thurman, Samuel L. Jackson gibi oyuncular Ucuz Roman ile kariyerlerini saðlamlaþtýrmýþtýr. Tarantino çeþitli yönetmenlerden ödünç alýp kolajladýðý, cesur sinema tarzý ile birçok genç sinemacýya ilham kaynaðý olmuþtur.
J.R.R.Tolkien’in tarihin en fazla satýlan fantastik Orta Dünya roman serisi Yüzüklerin Efendisi bir çok sinema adamýnýn hayallerini süslemiþ, otuz yýlý aþan bir süre film için çeþitli giriþimler yapýlmýþ , senaryolar yazýlmýþtý. Sonunda Peter Jackson bu dev eseri üç bölüm halinde sinemaya aktarmayý cesaret etti ve baþardý. ‘Yüzük Kardeþliði’, ‘Ýki Kule’ ve ‘Kralýn Dönüþü’ 2001-2003 arasýnda dünyada 1 milyarýn üzerinde seyirciyi sinema salonlarýna çekti. 2003’de son bölümü ile toplamda 11 Oscar ödülü kazandý.
Dahi yönetmen Steven Spielberg ‘Er Ryan’ý Kurtarmak’ ve ‘Schindler’in Listesi’ ile yer alýyor. Ýkinci Dünya Savaþý’na farklý açýlardan bakan iki film. Siyah beyaz çekilen ‘Schindler’in Listesi’-görüntü yönetmeni Janusz Kaminski’nin olaðanüstü güzellikteki görüntüleriyle-Yahudi soykýrýmý üzerine yapýlmýþ en etkileyici filmlerden birisi olur. 1993’de toplamda yedi Oscar ile ödüllendirilir. ‘Er Ryan’ý Kurtarmak’ýn açýlýþýndaki 27 dakika süren Omaha Plajý çýkartmasý insanýn kanýný donduran sahneleri ile savaþ filmleri kategorisinde yeni bir dönem baþlatýr. Artýk her yeni savaþ filmi savaþýn þiddetini tüm vahþetiyle yansýtan bu sahnelerin üstüne çýkmayý hedefler. Film 1998’de beþ Oscar ile ödüllendirilirken savaþýn þiddetini tüm çýplaklýðýyla yansýtýr. Ve ayný zamanda bir kahramanlýk destaný olarak Amerikan milliyetçiliðini de yüceltir.
Emin Yeðinboy
13.07.2009
Devam edecek…
VEEEEEE SEZONDAN YENÝ BÝR FÝLM...
EKONOMÝK KRÝZ YILLARININ GANGSTERLERÝ
HALKIN DÜÞMANLARI - PUBLIC ENEMIES
YÖNETMEN: MICHAEL MANN
OYUNCULAR: JOHNNY DEPP, CHRISTIAN BALE, MARION COTILLARD
Michael Mann suç dünyasýný kusursuz yansýtan sayýlý yönetmenlerden, Heat-Büyük Hesaplaþma, Collateral, Miami Vice gibi polisiye türün klasikleri arasýnda sayýlan filmlerinden sonra bu kez 1930'larýn ekonomik kriz döneminin ünlü gangsteri John Dillinger’in öyküsünü anlatýyor. Banka soygunlarý, sürekli hapisten kaçmasý ile halk arasýnda adeta modern bir Robin Hood olarak anýlan Dillinger Mann’ýn kamerasýndan soðukkanlý ve bir o kadar da duygusal bir karakter olarak yansýyor. Johnny Depp kendisine eldiven gibi oturan bir Dillinger canlandýrýyor.
Mann her þeyden önce kurgu stili ve kamera yönetimi ile öykünün çarpýcýlýðýný arttýrýyor. Karakterlerini yakýndan izleyen kamerasý ile onlarýn her aksiyonunda seyirciye þiddeti tüm gücüyle hissettiriyor. Yakýn plan çekimlerde karakterlerinin adeta gözlerinden ruhlarýna sarkýyor. Sokak çarpýþma sahneleri gerçek kadar sert. Hiçbir sahnede oyalanmýyor, olaylarý kesintisiz birbirine baðlýyor. Heat de olduðu gibi iki zýt kutup Pacino /DiNiro gibi Deep/ Bale de çok kýsa karþý karþýya geliyor. Her iki filmde de seyirci iyi veya kötünün tarafýna geçmiyor her iki tarafa da eþit mesafede duruyor. Bunda en büyük pay her iki tarafý da derinliðine iþleyen, onlarýn iyi ve kötü taraflarýný eþit aðýrlýkta seyirciye sunan Mann’ýn ustalýðýnda yatýyor.
Büyük Buhran yýllarýnda küçük çetesiyle büyük bir þöhrete ulaþan Dillinger kanun kuvvetleri ile adeta dalga geçmektedir. Çarçabuk gerçekleþtirdiði banka soygunlarý, hapishane firarlarý, halkýn hoþuna giden polisi aþaðýlayýcý demeçleri onu idolleþtirir. Kuruluþundan itibaren çok baþarýlý iþlere daha imza atamamýþ FBI hükümetten gelen baský ile Dillinger’ýn peþine en baþarýlý ajaný Melvin Purvis’i (Christian Bale) takar. Dillinger’in bir gece kulübünde tanýþtýðý Billie Frechette’e(Marion Cotillard) aþýk olmasý hayat akýþýný etkiler.
Cotillard içinden gelerek oynayan tutkulu bir oyuncu. Bunu bir kez daha Dillinger’ýn sevgilisi Frechette’de kanýtlýyor. Depp ile müthiþ bir ikili olmuþlar. Bale artýk her filmde karþýmýz çýkar oldu. Ýyi bir oyuncu fakat yüzünü biraz fazla eskitiyor.
Çevrilmiþ olan en iyi gangster filmlerinden birisi Halkýn Düþmanlarý.
Emin Yeðinboy
17.07.2009