'Açılım' için Romanlar tek çatıda
20 Kasım 2012 12:38
Romanlar bir çatı altında toplanarak kurdukları Türkiye Roman Hakları Forumu'nda "Roman Açılımı'nın devlet politikasıyla hayata geçmesini talep edecek.
Nilay Vardar
Türkiye'de Roman Açılımı'nı hayata geçirmek için Romanlar ilk kez bir çatı altında toplandı.
Sayıları 3,5 milyonu bulan Türkiyeli Romanların oluşturduğu 70'i aşkın dernek ve altı federasyon (neredeyse tamamı) Türkiye Roman Hakları Forumu'nu (ROMFO) kurdu.
Hatırlanacağı gibi iki yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte "Roman Açılmı" kapsamında 10 bin kişilk bir çalıştay yapılmıştı.
"Romanlar en büyük ayrımcılığı devletle yaşıyor"
ROMFO'nun koordinasyon sorumlusu Hacer Foggo, çalıştayın bir farkındalık yarattığını ancak Romanların sorunlarını ortadan kaldırcak bir devlet politikasına henüz dönüşmediğine dikkat çekti.
"Romanlar en çok ayrımcılığa uğradığı iletişim sorunu çektiği yerler devlet kurumları; yani okul, hastane, kaymakamlık vb. Bu yüzden Romanlara karşı ayrımcılığın son bulması ve sorunlarının çözülmesi için uzun vadeli bir devlet politikası geliştirilmeli. Bu politika değişen iktidarlardan bağımsız olarak Romanların seçimlerde oy nesnesi olarak görülmediği çözümler getirmeli."
Forumun başlıaca çalışma alanları Romanların en büyük sıkıntılar yaşadığı barınma/kentsel Dönüşüm, ayırımcılık, kültür, istihdam, sağlık ve eğitim olarak belirlenmiş.
Foggo, MEB'in Roman çocuklarının okullaşması için çalıştay düzenlediğini ve yine İzmir, Eskişehir İstabul, Mersin, Edirne gibi 12 ilde istihdam ve eğitime yönelik projelere başlayacağını hatırlatarak "Bu projeler Roman dernekleri muhatap alınarak yapılmalı ki başarıya ulaşsın. Forumun kurulma amacı da bunu sağlamak" dedi.
"Taşeronda bile iş yok"
Metin Salih Şentürk (İstanbul Roman Çiçekçiler Derneği Başkanı): 2010'dan beri Roman açılımıyla birlikte hükümet kendine bir muhatap arıyordu. Yıllardır Romanlarla ilgili kimin, nasıl yaptığı, yatırımların nereye gittiği belli olmayan projeler yapılmaya çalışıyordu. Açıkçası bu forumla biraz daha umutlu bakar hale geldik. Hükümetten neler talep edebilirizi belirleyip bunun için mücadele edeceğiz.
Cengiz Ilgın (Karadeniz-Ereğli'den Roman temsilcisi): Karadeniz'de tek bir Roman derneği yok. Bu yüzden de talepler konusunda bir koordinasyon sağlayamıyoruz. Eğitim ve istihdam burada da en büyük sorun; taşeron firmalarda dahi iş bulamıyoruz. Karadeniz'de Ereğli dışında ne kadar Roman yaşadığını bile bilmiyoruz.
"Anayasal haklarımızı bilmiyorduk"
Ahmet Çokyaşar (Kocaeli Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı): Yıllar içinde Roman dernekleri ve federasyonları çoğaldı ama Romanların geleceğini planlayan insanlara ihtiyaç var. Forumun en büyük görevi Romanların sorunlarını kamuoyunun gündeme taşıyacak özellikte olması.
Halit Keser (İzmir Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı): Forumun Avrupa, hükümet ve muhalefetle iletişimi var; yani bağımsız bir oluşum oldu. Romanların bugüne kadar en büyük sorunu bürokrasiyi sevmemesi ve anayasal haklarını bilmemesiydi. Bugüne kadar doğru düzgün kurumsal bir kimliğimiz yoktu. Şimdi kurumlar iyi çalışıp ayakları yere basan projeler sunarsa her şey daha iyi olacak.
Bianet
Son Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2012 12:43