Ahmet Türk: DTP fiili olarak Meclis'ten çekilmiştir
13 Aralık 2009 00:21
DTP lideri Ahmet Türk 'Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar hukuki değil, siyasidir. DTP grubu fiili olarak parlementodan çekilmiştir' dedi.
Kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, "Siyaset, boşluk kabul etmez. Biz, siyasetin yüceliğine inandığımız için, parlamentoyu bir çözüm yeri gördüğümüz için bugüne kadar siyaset yaptık.
Bundan sonra da elbette ki o demokratik siyaseti sürdüreceğiz" dedi. Ahmet Türk, "Grubumuz fiili olarak Parlamentodan çekilmiştir, çalışmalara katılmayacaktır" açıklaması yaptı. Türk, partinin kapatılma kararının ardından bağımsız kalan milletvekilleri ve eski parti yöneticileriyle yaptıkları toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "demokratik siyasetin devam edeceğini" ifade etti. "Siyaset boşluk kabul etmez. Biz, siyasetin yüceliğine inandığımız için, parlamentoyu bir çözüm yeri gördüğümüz için bugüne kadar siyaset yaptık. Bundan sonra da elbette ki o demokratik siyaseti sürdüreceğiz" diye konuşan Türk, Anayasa Mahkemesin kararının hukuki değil, siyasi olduğunu ileri sürdü. Türk, partisinin grubunun fiili olarak parlamentodan çekildiğini ve çalışmalara katılmayacağını söyleyerek, "Ama umut ediyorum ki herkes bugünü, yarını, geleceği yeniden düşünür. Geçmişte aldığımız kararımızın arkasındayız" diye konuştu.
DTP'LİLER MECLİS'E GİTMEZSE VEKİLLİKLERİ DÜŞEBİLİR AMA SON SÖZ YİNE MECLİS'TE
Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı verdiği DTP'nin lideri Ahmet Türk Meclis Genel Kurulu çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladı. Meclis İçtüzüğü çalışmalara özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin üyeliği, 136, 137 ve 138 inci maddelere göre düşer" hükmünü öngörüyor.Fakat son söz yine Meclis Genel Kurulu'nda
Meclis İçtüzüğü’nün "üyeliğin düşmesi" ile ilgili 135’nci maddesi ise "İstifa eden, Türkiye Büyük Millet Meclisine seçilmeye engel bir suçtan dolayı hüküm giyen, kısıtlanan, üyelikle bağdaşmayan bir hizmeti sürdürmekte ısrar eden, Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin üyeliği, 136, 137 ve 138 inci maddelere göre düşer" hükmünü öngörüyor. Bu hükme göre de DTP milletvekillerinin özürsüz, izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim gününe katılmamaları halinde milletvekilliğinin düşmesi gündeme gelecek.
İçtüzüğün 138’nci maddesine göre de kapatılan DTP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmamaları halinde, devamsızlıkları Başkanlık Divanınca tespit edilecek, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilecek. İçtüzüğün 138’nci maddesinde şöyle deniliyor:
"Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve raporunu hazırlar. Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, üyeliği düşer. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse Karma Komisyonda ve Genel Kurulda kendisini savunur veya bir üyeye savundurur. Son söz her halde savunmanındır. Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından itibaren yirmidört saat geçmeden yapılamaz. Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam kırkbeş birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının üç aylığı kesilir. " (ANKA)
Radikal.com.tr