Altın lobisi kazandı, Kaz Dağları madenlere açılıyor
27 Mayıs 2010 14:20
Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda benimsenen Maden Kanunu Tasarısı ile Kaz Dağlarında maden arama izni alan, ancak Zeytin Yasası'na takılan aralarında Koza şirketi, ve Kanada, ABD ve Hollanda şirketlerinin bulunduğu 80 şirketin önü açılıyor.
RİFAT BAŞARAN
Hükümet, Kaz Dağlarında arama izni alan, ancak Zeytin Yasası ve ÇED’e takılan aralarında Kanada, ABD, Hollanda sermayesi ile kurulmuş uluslararası şirketlerin yanı sıra, Koza gibi yerli firmaların da yer aldığı 80 şirketin önündeki engelleri kaldırmak için kolları sıvadı. Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl iptal ettiği Maden Kanunu’nun 7. maddesi ile Danıştay’ın iptal ettiği maddenin yeniden düzenlenmesini öngören Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Komisyonda AKP’li Afif Demirkıran ve Mustafa Cumur’un hazırladığı kanun teklifi ile birleştirerek, gece yarılarına kadar süren toplantıda benimsendi.
Tasarıya, zeytinlik sahalarında maden arama faaliyetlerini yeniden düzenleyen bir madde eklendi. Düzenlemeye göre; zeytinlik sahalar içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak alternatif alan bulunamaması ve Zeytincilik Sahaları Koruma Kurulunun uygun görmesi şartıyla; zeytin yağı fabrikaları, küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri, jeotermal kaynakla teknolojik sera yatırımları, ilgili Bakanlıkça kamu yararı alınmış madencilik faaliyetleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bakanlık, bu yetkiyi gerektiğinde valiliklere devredebilecek. Zeytincilik Sahaları Koruma Kurulu, ilgili bakanlıklar ve sektör temsilcilerinden oluşacak. Tasarıyla ayrıca zeytinlik ve yaban hayatı koruma alanlarında maden arama ve işletme faaliyetleri ile bu faaliyetler için gerekli geçici tesislere çevresel etki değerlendirme raporunda belirlenen esaslar dahilinde izin verilmesi de düzenlendi.
Tasarının Komisyonda görüşülmesi sırasında maden lobilerinin temsilcileri toplantıya yoğun ilgi gösterdi. CHP’li Gürol Ergin’in telefon ile görüşmek için dışarı çıktığı sırada Madencilik Konseyi Başkanı İsmet Kasapoğlu’nun “Umarım kaçmazsınız” diye laf atması, tartışma nedeni oldu. Ergin, Kasapoğlu’na, “Siz bana bir şey söyleme hakkına sahip değilsiniz” diye bağırdı.
Radikal.com.tr