'SÖZ'SÜZ BARIÞ OLMAZ
23 Aðustos 2011 17:41 / 1740 kez okundu!
Geçtiðimiz Aralýk ayýnda yazdýðým “Sözün Boðulmasý, Yazýnýn Etkisizleþmesi” baþlýklý yazýyý “Sözün boðulduðu, yazýnýn etkisiz býrakýldýðý topraklarda barýþ olur mu, eþitlik, özgürlük nasýl saðlanýr, yaþanýlasý bir gelecek kurulabilir mi?” sözleriyle bitirmiþtim.
Aradan geçen zaman içinde çok þey yaþandý, yine sözün boðulmasýyla karþý karþýyayýz. Bu arada genel seçimler oldu, haksýz seçim barajý Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloðu’nun çalýþmasýysa kýsmen aþýldý, 36 milletvekili seçildi. AKP’nin yüzde ellilere varan oy oranýyla tek baþýna iktidar olmasýna karþýn, Kürt sorunu ve ülkenin diðer sorunlarýnýn çözümü yolunda kýsmen umutlu bir hava oluþtu. Seçim dönemindeki blok adaylarýnýn bir kýsmýnýn YSK tarafýndan veto edilmiþ olmasý dahi umutlu olmayý engellememiþti. Ardýndan, seçilmiþ Hatip Dicle’nin milletvekilliðinin iptal edilmesi, seçilmiþ tutuklu milletvekillerinin salýverilmemeleri umutlu havayý daðýttý. Siyasetle, Kürt sorunu ve yeni anayasa baþta olmak üzere sorunlarýn tartýþýlmasý çözümü beklentisi, yerini saldýrýlara, operasyonlara, ölümlere býraktý ve Baþbakan “sözün bittiði yerde” olduklarýný söyledi.
“Sözün bitmesi” ne demek? Sözün yerini silahýn almasý, sorunlarýn çözümünü silahta, ölmede ve öldürmede aramak mý? O zaman siyasete ne gerek var, seçime ne gerek vardý? Sözün bittiðini söylemek ayný zamanda sözün boðulmasýdýr, sözün boðulmasý, siyasetten vazgeçmektir. Siyaset sorun çözme sanatýdýr, çözüm yolu da silahta deðil, müzakerede, tartýþmada ve sözle iknadadýr. Baþbakan demokratik açýlýmý, siyaseti býrakmýþ, çözümü operasyonda, bombalamakta arýyor. Bu gidiþat iyi deðil, sözün boðulmasý, savaþ demek, kan demek, gözyaþý demek, ölüm demek.
Sözün bittiði yerde, þiddete, savaþa teslim olma hali yaþanýyor. Toplumun üstüne ölümün, silahlarýn gölgesi düþtü, barýþýn konuþulmasýndan bile çekinilir oldu. Dikili Barýþ, Demokrasi ve Çevre Festivali ertelenmek zorunda kalýndý. Niyetim bu kararý alanlarý suçlamak deðil, somut örnek olarak belirtiyorum. Festivalde barýþ konuþulacaktý, doðanýn yaþamýn sömürülmesi, yaþamýn savunulmasý konuþulacaktý. Her ne kadar, Dikili Belediye Baþkaný Osman Nuri Özgüven, “…ertelemenin kararýnýn barýþýn yara aldýðý sürece karþý koyuþ olduðunu” söylese de ölümün, silahýn gölgesi Dikili’ye de düþmüþ oldu, barýþ ve yaþam konuþulamadý, ertelendi, söz boðuldu.
Bu gidiþat, gidiþat deðil; Baþbakan bir siyasetçi, siyaset de sözle yapýlýr, siyasetçinin sözden vazgeçme þansý yok. Bu nedenle bir an önce sözü, siyaseti geçerli kýlmak, bütün milletvekilleriyle Meclisi çalýþtýrmak gerekiyor, bu konuda herkese sorumluluk düþüyor.
“Dünya Barýþ Günü” olarak kutladýðýmýz 1 Eylül yaklaþýyor, savaþýn sürdüðü yerde barýþ þarkýlarý duyulmaz olur. Dünya Barýþ Günü’nün 1 Eylül mü, 21 Eylül mü tartýþmasýna burada girmeyi gerekli bulmuyorum, öncelikle acil barýþa ihtiyacýmýz var. Operasyonlar, çatýþmalar durmadan, silahlar susmadan, barýþ temennileri havada kalacaktýr. Þimdi “barýþ hemen þimdi” den daha baþka þeyler de söyleme zamaný, sözü etkisiz kýlmak, sözü boðmak isteyenlere inat.
Arif Ali CANGI
23.08.2011