HOLLANDA'DA ELMAYI SABUNLA YIKADIÐIMIZ GÜNLER

31 Mart 2020 00:53 / 4041 kez okundu!

 

 

AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR... AYDIN YENAL HOLLANDA'DAN BÝLDÝRÝYOR...

 

****

 

HOLLANDA’DA ELMAYI SABUNLA YIKADIÐIMIZ GÜNLER

 

Kim düþünebilirdi bundan bir, iki ay önce Çin'de peydahlanacak bir virüsün yaþamý bu denli etkileyeceðini? Bir arkadaþýmýn 10 yaþýndaki kýzýnýn dediði gibi, “gözle görülmez, minnacýk biþeyin koca insanlarý nasýl hasta edebileceðini” kim tahmin edebilirdi? Ama oldu, minnacýktan da küçük birþey, ölümcül çirkinliðiyle çýktý karþýmýza.

Önceleri pek aldýrýþ etmedik. Dünya da aldýrýþ etmedi. Çin taaaa nerdeydi deðil mi? Ben de onlardan biriydim; Çin taaaa nerde diyenlerden. Sonralarý iþin ciddiyeti yavaþ yavaþ aþtý sýnýrlarý. Önceleri, Çin taaaa nerde diyenlerin inancýný kýramadý Korona ailesinden Covid-19 denilen minnacýktan da küçük virüs. Neresinden baksan gribin bir türüydü. Çindeki ölümlerin ikna gücü yoktu buralarda. Zaten her sene bir yýðýn insan ölmüyor muydu gripten. Ýtalya, Ýspanya, Fransa geç farkettiler bu gribin kendine özgü gücünü. 

Üç yýl önce eski mesleði hemþireliðe dönen eþim, emekliliðine bir kaç hafta kala iki hastasýný kaybedince, iþin ciddiyeti kendisini kötü bir tecrübeyle kabul ettirdi bize de...

Gün itibarýyla 864 Korona ölümü gerçekleþti Hollanda'da. Hastanelerde yatan hasta sayýsý 3393. Diðer ülkelerden daha iyiyiz avutmasý çoktan unutuldu. Ülke, ikinci dünya savaþýndan beri en kötü günlerini geçiriyor. Nazi iþgali altýnda geçirdiði mecburi içe kapanmýþlýðýn bir benzerini yaþýyor diyebiliriz. Bütün eðlence mekanlarý ve günlük yaþamýn aklýmýza gelebilecek bütün olmazsa olmaz mekanlarý kapalý veya giriþ ve çýkýþlarý kýsýtlanmýþ. Henüz hayalet þehirler oluþmadý fakat sokaklar ekseriyetle boþ. Uyarýlara uyuluyor.

Geçenlerde oldukça kalabalýk bir düðüne müdahale edilmiþti. Bizimkiler, sarmaþ dolaþ dans ederken, halay çekerken  görüntülenmiþlerdi. Lahey'in, Fas ve Türk kökenli insanlarýn çoðunlukta yaþadýðý Schielderswijk semtinde de bir Pazar yeri de kapatýlmýþ, sonra giriþ çýkýþlar yeniden düzenlendikten sonra açýlmýþtý. Artýk bizler de akýllanýyor ve gazetelerin ön sayfalarýný süslemiyoruz. Süpermarketlere sayýlý müþteri, belirli aralýklarla alýnýyor. Kýtlýk ürünlerde yok, duygularda var. Ýnsanlar robotlaþmýþ gibi, 1.5 metrelik zaruri mesafeyi koruma derdindeler. Eski selamlaþmalar, güleryüzlülük, Hollanda'ya mahsus birbirini tanýmayanlarýn muhabbeti yok artýk, terk etmiþ insanlarý.Yerini, tanýmadýðýmýz ürkek bir aceleciliðe býrakmýþ. 

Eðitim durmuþ vaziyette. Ýlk öðretim okullarý sadece, saðlýk, itfaiye, polis gibi belirleyici meslek sahiplerinin çocuklarýna açýk. Eðitim amaçlý deðil, sadece onlar rahat çalýþabilsinler diye. Öðretmenler bu mesleklerden insanlarýn destek gücüne dönüþtürülmüþ. Covid-19, eðitim sistemini bile deðiþtirecek güce sahibim ben diye meydan okuyor. 

Sadece eðitim sistemi mi? Yüz yýldýr açýk olan Hollanda ve Belçika arasýndaki sýnýrlarý kapattýran bir güç bu virüs. Benelux geçici olarak rafa kalkmýþ durumda. Artýk alýþýlmýþ, AB öncesinin bile bu ülkeler arasýndaki serbest dolaþýmý, el kol sallayarak giriþ çýkýþý yok. Hollandalý, Belçika'ya ucuz benzin ve meþhur Belçika birasý almaya gidemiyor. Bu sýnýr bazý köy ve kasabalarda evlerin ortasýndan geçiyordu, hatta bazý cafeler tam sýnýr üzerine yerleþtirmiþlerdi masalarýný. Masanýn bir tarafý Hollanda öbür tarafý Belçika. Þimdi bu masalar da boþ, bir inanýlmaz gerçekleþmiþ. Bu iki ülke ayrý ayrý karantina uyguluyor, birbirine güvenmiyor.

Zaten AB'nin B'si ortada kalmýþ bir öksüz ve yetim gibi. Zengin kuzey görece fakir güneye sýrtýný dönmüþ, ne halin varsa gör gibilerinden ve AB'nin en önemli finansal gücünün, 400 milyar Euroluk acil durum fonunun, güney için devreye sokulmasýný bloke ediyor. Güney, kuzeyin huzur evleri gibi. Çaresizlik burada en çok huzur evlerinde, yaþlý bakým evlerinde. Görüþmeler durmuþ vaziyette, ziyaretçi kabul edilmiyor. Ýnsanlar kaybettikleri anne ve babalarýndan, çocuklar büyükanne ve büyükbabalarýndan son bir kez vedalaþamadan ayrýlýyorlar. Hüzünün böylesiyle henüz tanýþmamýþtý bu ülke. Spor salonlarý gerekirse acil hastane olabilecek duruma getiriliyor. Yoðun bakým ünitelerinin yatak kapasitesini arttýrmak için önlemler alýnýyor. Matamatiksel modeller senaryo ve kapasite hesaplarý yapýyor, yatak kapasitesi ve solunum cihazý ihtiyacýný saptamaya çalýþýyor. Bilimin ulaþamadýðý bir þey var, o da insan faktörünün direnci. Yüzlerce, binlerce doktor, hemþire ve diðer saðlýk çalýþaný moral bozucu bir ortamda gece gündüz ter döküyor. Tükeniyor da diyebiliriz, ne zaman geleceði belli olmayan ölümü durdurmaya çalýþýrken... 20 bin emekli veya sektörden ayrýlmýþ olanlar gönüllü olarak geri dönüyor. Meslektaþlarýný bu tehlikeli uðraþlarýnda yalnýz býrakmamak, bu uðraþa katýlmak için. Ordu týp personelini sivil hastanelerin hizmetine sunmuþ.

Ýþte tam da bu noktada, artýk elmayý sabunla yýkadýðýmýz bu günlerde Covid-19 çok kararsýz aslýnda. Kudretsizliðin, karamsarlýðýn ve yalnýzlýðýn simgesi mi olacak, yoksa insan becerisinin, yaratýcýlýðýnýn ve direncinin bir uyarýcýsý, dürtüsü mü?

Ýnsanlarýn yaratýcýlýðý ve dayanýþma içgüdüsünün karþýsýnda sonuncusu olacak gibi. Hastane önünde toplanan, alkýþlarýyla, afiþleriyle, çiçekleriyle saðlýk personelinin gücüne güç katmaya çalýþanlarý, huzur evlerinin pencerelerine vinçlerle ulaþýp yaþlý insanlarý ziyaret etmeye, bir nebze neþelendirmeye çalýþanlarý, bahçesinde onlar için ücretsiz konser veren þarkýcýlarý yýldýramayacak Covid-19... Terminal hasta olanlar ve ben zaten çok yaþlandým deyip, gerekirse yoðun bakým hakkýný kullanmak istemiyenlerle baþ edemiyecek. Ýnsanýn, zor zamanlarýn en mücadeleci varlýðý olduðunu öðrenecek sonunda ve yenilecek. Buradaki karantina bana bunu öðretiyor.

 

Aydýn YENAL

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.