PARSEL PARSEL EYLEMÝÞLER DÜNYAYI
01 Eylül 2020 11:11 / 1946 kez okundu!
Ünlü Halk ozaný Mahsuni Þerif’in “Nem Kaldý” isimli türküsünün baþlangýç dizeleri yukarýdaki sözler.
Dönemin iktidarýna yönelik eleþtirilerini sýralayan Mahsuni þöyle demiþ...
****
PARSEL PARSEL EYLEMÝÞLER DÜNYAYI
Ünlü Halk ozaný Mahsuni Þerif’in “Nem Kaldý” isimli türküsünün baþlangýç dizeleri yukarýdaki sözler
Dönemin iktidarýna yönelik eleþtirilerini sýralayan Mahsuni þöyle demiþ.
“Parsel parsel eylemiþler dünyayý/Bir dikili taþtan gayrý nem kaldý/Dost köyünden ayaðýmý kestiler/Bir akýlsýz baþtan gayrý nem kaldý.”
Bugün eskiye göre farklý mý?
Evet! Çok farklý.
Þimdi parsel parsel deðil, toptan satýyorlar.
Ne kamu malý diyorlar, ne tarým arazisi, ne orman, ne sit alaný, ne özel mülk.
Bir kararnamenin baþýnda!
Önce okuyanlarýn çoðunun anlamayacaðý dilde bir dolu yasal gerekçeler, ardýndan “görülen lüzum üzerine” Özelleþtirme Ýdaresi baþkanlýðýna devredilmiþtir.
Satýlan arsa ya da arazinin bulunduðu yerde yaþayan, hakký olan ne yurttaþlara, ne de belediyelere sorma ihtiyacý duymadan “Sattým Gitti!”
Ýþin esasýna gelecek olursak;
Bütçe açýðýna çare bulamayan iktidar; santralleri, deðerli hazine arazilerini satýþa çýkarmaktadýr.
Satýþa çýkarýlan yerler arsýnda Bodrum’un en güzel yerlerinden, Bitez ve Ortakent’teki bazý araziler de var.
Bu arazilerin bir tanesi yarýmadanýn en yeþil alanlarýndan biri olan Ak-Tur sitesi içerisinde, diðeri ise Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi çevresinden baþlayýp Ak-Tur tatil sitesinin batý kýsmýndaki boþ alanla Kabakum plajýna kadar uzanan bölgede yer almaktadýr.
Bitez Ak-Tur sitesi içinde yer alan 29 dönüm arazi ile ilgili yapýlan tüm itirazlar reddedilmiþ ve söz konusu arazi Cumhurbaþkanlýðýnýn kararý ile satýþ sürecine girmiþtir.
Ortakent’te yer alan1 milyon metrekarelik arazi için hazýrlanan imar planý Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan onaylanmýþ olup yakýn zamanda Bodrum Belediyesi'nde askýya çýkmasý beklenmektedir.
Onaylanan imar planý kapsamýnda 1 milyon metrekarelik arazi içinde konut, otel, ticaret, turizm ve saðlýk tesisleri, okul, kreþ, park ve cami yapýlaþmasý yer almaktadýr.
Bitez ve Ortakent Bodrum yarýmadasýnda nispeten doðal yapýsýný korumuþ; mandalina ve zeytin bahçeleri, butik otel ve pansiyonlarý, taþ evleri, küçük lokantalarý ile yeþil ve doðal kalmayý baþarabilmiþ nadir bölgelerindendir.
Tapu kayýtlarýnda arkeolojik sit, doðal sit ve mera alaný görünen bu bölgenin devlet korumasý altýna alýnmasý gerekirken, devlet eliyle satýlmak istenmesi Bodrum’a ve hatta ülke turizmine yapýlabilecek en büyük kötülüktür.
Daha da önemlisi Bodrum’da özellikle de bu bölgede yoðun bir yapýlaþma, ihtiyacýn çok üstünde atýl konut ve turizm tesisi stoku vardýr.
Son zamanlarda artan nüfusu, bu nüfusa yetmeyen alt yapý yatýrýmlarý, trafik ve çöp sorunlarý, gürültü ve görüntü kirliliðiyle boðuþan Bodrum, böyle bir yükü kaldýracak durumda deðildir.
Bodrum’un eþsiz koylarýnýn, yeþil alanlarýnýn, tarihi ve kültürel deðerlerinin ticari kaygýlarla yok olup gitmesine hiç kimsenin sessiz kalmamasý gerekmektedir.
Baþta Bodrum Belediyesi ve Baþkan Ahmet Aras olmak üzere, meslek odalarý, Sivil Toplum Kuruluþlarý ve duyarlý yurttaþlarýn Bodrum’u yýkýma götürecek bu uygulamaya karþý tavýr almasý, mücadele etmesi yaþamsal önem taþýyor.
Geçmiþte TOKÝ marifetiyle yapamadýklarýný þimdi baþka bir uygulamayla hayata geçirmeye çalýþan iktidar adeta Bodrum’u cezalandýrmak istiyor.
Her ne kadar Cumhurbaþkanlýðý’nýn, Çevre ve Þehircilik Bakanlý ve Özelleþtirme Ýdaresi baþkanlýðýnýn bu karardan döneceklerine olan umudumuzu korusak da, biliyoruz ki; biz sahip çýkmazsak, önemsediðimiz tüm deðerler yarýn tek tek elimizden gidecek.
Ulusal bayramlarýmýzý bile sahiplenmeyen iktidar; doðal kaynaklarýmýzý elimizden almakla kalmayýp, moral ve manevi deðerlerimizi de unutturmaya çalýþýyor.
Yapay gündemler oluþturarak, gereksiz polemikler yaratarak, toplumu kutuplaþtýrarak en fazla ihtiyacýmýz olan barýþ iklimi yok edilmek isteniyor.
Öyle sanýyorum bu konulardaki duyarlýlýðýný bildiðimiz Bodrum Kent Konseyi bu durumda da bir eylem planý hazýrlayarak tüm demokrasi güçleriyle birlikte bu tehlikenin savuþturulmasý için bir mücadele baþlatacaktýr.
Bodrum da yaþama ayrýcalýðýný yaþayan bizler de Bodrum’u Cevat Þakir’in hayal ettiði; bir kez gelenin aklýný burada býraktýðý bir kent olarak koruma kararlýðýný göstermek zorundayýz.
Çünkü biliyoruz ki; baþka Bodrum yok.
Aksi halde Bodrum bir cazibe merkezi olmaktan çok, alt yapý, imar sorunlarýyla boðuþan, ulaþým güçlüðü yaþayan, yeþile ve doðaya hasret, yorgun, mutsuz ve umutsuz insanlar kentine dönüþür.
Gelin, görünen ve yaklaþan bu tehlikeye karþý birlik olalým.
Gelin, hep birlikte Bodrum’u yaþayan, yaþanýr, sakin ve huzurlu bir kente dönüþtürelim.
Bodrum’un sahipsiz olmadýðýný gösterelim.
Ayhan ONGUN
Gazeteci-Yazar
31.08.2020/BODRUM