Bakan Pakdemirli: Çiftçiye 490 milyon liralık destek bugün başlıyor

24 Kasım 2018 13:32  

 

Bakan Pakdemirli: Çiftçiye 490 milyon liralık destek bugün başlıyor

Ege Ekonomik Forum'da konuşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 490 milyon liralık tarım desteklerinin ödenmesine bugün itibariyle başlandığını duyurdu.

Türkiye’de vizyoner toplantıların deneyimli ismi Özgencil Grubu, Türkiye’nin önde gelen yayın kuruluşu NTV ve bölge ekonomisinin gelişmesi yönünde önemli çalışmalar yürüten Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) bölge ortaklığıyla gerçekleşen Ege Ekonomik Forum'un ikinci günü tarih boyunca önemli bir lojistik, ticaret ve kültür merkezi olan İzmir’de devam ediyor.Forum'un ikinci günü açılış konuşmasını Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirliyaptı.

 

TARIMDA MİLLİ BİRLİK VURGUSU

Bakan Pakdemirli'nin yaptığı oturumun başlığı 'Tarım ve gıdada yeni politika arayışları' oldu.  Oturumda; ‘tarım destek politikalarının gözden geçirilmesi’, ‘tarımda envanter’, gözetim ve denetim mekanizmaları’, ‘tarım finansmanda doğru modeller’, ‘organize tarıma geçişin yolları’, ‘tarım sigortaları’, ‘lisanslı depoculuk’konuları konuşuldu.  Konuşmada; özellikle gelişen teknoliji, artan iletişim, küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi konuların tarıma olan negatif etkisiyle başedilebilmemiz için ciddi ev ödevlerimizin olduğunu, 2050’li yılarda dünya nüfusunun 10 milyara yaklaşacağı öngörüsüyle bu nüfus artışı karşısında tarımın çok ciddi önem kazandığının, bu nedenle üretimi %50 artırmamız gerektiğinin ve TARIM konusunu politikanın dışında tutarak milli birlik içinde olmamız gereğinin altını çizdi. 

ÇİFTÇİLERE ÖDEME MÜJDESİ

Tarımda milli birlik vurgusu yaptı, çiftçilere ödeme müjdesi de verip, "Çiftçilere müjde açılamak istiyorum. Bugün itibariyle başta organik tarıma destek olmak üzere yarım trilyonluk, 490 bin destekleme ödemleri yapmaya başlıyoruz. Ödemelere bugün saat 18.00'den itibaren çiftçilerin hesabına aktarılacak" dedi.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın açılışını yaptığı Ege Ekonomik Forumu'n ikinci gününde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iş insanları ve sektör temsilcilerine seslendi. Pakdemirli, "Şu anda dünyada Almanya otoda, beyaz eşyada birinci. Çin neredeyse her şeyi üretebiliyor. ABD'de hala dünyada öncü bir yol oynuyor. Nasıl bir dünyada yaşıyoruz? Değişen küresel dengelerin, akıllı telefonların yapay zekanın uzay madenciliğinin konuşulduğu bir dünyada yaşıyoruz. 2050 yılına doğru yolculuğuna çıkalım. Kentleşme yüzde 70'in üzerinde olacak. Yüzde 50'den daha fazla gıda üretimine ihtiyaç olacak. Köyden kente göçle mücadele ederken, bir yandan yağış azalıyor, bir yandan da üretim azalıyor. Dünyada üretilen gıda maddelerinde, her üç kilo gıda maddesinin bir kilosu atılıyor. Bununda yarım kilosu yenebilir düzeyde. Öte yandan da 30 ülkede gıda, 80 ülkede su sıkıntısı yaşıyor. Küresel ısınmanın yüzde 20 ile 40 arasında verim düşüşüne neden olacağını söylemek lazım. Mevcut sanayi uygulaması yani yeni bir şeyler üretmezsek, sulama sularını arttırmamız lazım. Yüzde 67 tarımsal alanları arttırmamız lazım. Tarım arazileri dünya çapında yok oluyor, su kaynakları da dünya çapında azalıyor" dedi.  

 TÜRKİYE'Yİ ZOR BİR EV ÖDEVİ BEKLİYOR

"2050'de bizi nasıl bir ülke bekliyor" sorusunu da yönelten Bekir Pakdemirli, "100 milyona yakın nüfus, kentleşme yüzde 86 oranında. Türkiye'yi zor bir ev ödevi bekliyor. İyi bir haber var. Erezyonla mücadelede dünya lideriyiz. Çiftçilerimizin yüzde 80'i topraklarının özelliğini bilmiyor. Tarım savunma sanayinden daha önemli. İleride açlıkla karşılaşırsanız kocaman uçakları, roketleri, tankları ısırıp yeme imkanımız yok. Öncelikle vatandaşı besleyeceksiniz. En temel ihtiyaç mutlaka karnınızı doyuracaksınız. Eğer vatandaşın buzdolabı boş ise o ülkede stratejik konu konuma imkanınız olmaz. Her şeyin başı gıda ve tarım. Türkiye tarımda Avrupa'da hasılada birinci. Dünyada 7'nci, toplam toprak alanında ise 17'nci. Sınırlı kaynaklara bakıldığı zaman verimli bir şekilde topraklarımızı kullanıyoruz. Tabi daha iyi olabilir. Üzümde patron biziz. Fındıkta kayısıda öyle. Geleceği düşünerek stratejik düşünüp yürümemiz lazım" dedi. 

UCUZ ETİ SOSYAL SORUMLULUK OLARAK GÖRÜYORUZ

"Gelecekte dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak" vurgusu yapan Bekir Pakdemirli, "Tarım siyasete açık, günlük siyasete açık. Tarımı siyasetten ayrı tutmamız lazım. Hakikaten zor bir ev ödevimiz var. Tarımda milli birliğe ihtiyacımız var. Hep birlikte yan yana yürümeye ihtiyacımız var. Pamuğu gömlek yapıp satmamız lazım. Tarım ürünlerini de gıda olarak satmak lazım. Fındığı gıda maddesi olarak satmamız lazım. Benim global bir marka hayalim var. Türkiye'nin global üç beş markası var. Global bir dördüncü markayı eklersek tarım ürünlerinden elde ettiğimiz gelirde üç beş misli fazlasını elde edebiliriz. Zeytinyağında hala İzmir en büyük ihracatçılardan ama bunun en azından yüzde 80'i hala dökme olarak ihraç ediyoruz. Bir katma değer yükleyip Türkiye'den ihraç etmemiz lazım" dedi. Türkiye'de son 15 yılda tarımla ilgili çalışmaları da anlatan Bekir Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Son 15 yılda tarımla ilgili genel vaziyet ne? Tarımsal destekleme 1.9 milyardan, 15 milyara çıkmış. Büyükbaştaki havyan sayısı 9.9 milyondan, 16 milyon adete gelmiş. Küçükbaşta bu rakam 44 milyon adete gelmiş. Balık tüketimimiz. 2002 yılında yılda 6.7 kilo balık yiyormuşuz. 2017'de bu rakam 5.5 kilo balık yiyormuşuz. Balığı yemeği arttırmamız lazım. Tavuk 2002 yılında 10 kilo yiyormuşuz, 2017 yılında 26 kilo yiyoruz. Tavukta artış var. Ette ise yılda 6 kilo yiyormuşuz. Şimdi 15 kilo yiyoruz. Ben diyorum ki balığı daha fazla yememiz lazım. Kasaplık et ithalatımız olmayacak. Tüketici tercihleri ete yönelik olduğu için bizim bu konudaki ithalat bağımlılığımızı bitirmek için üç senelik bir program yapacağız. Türkiye'yi artık kesinlikle ithalattan bağımlı olmaktan çıkacaktır. 

Pakdemirli, "Etle ilgili, ucuz eti sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. 3 büyük markette 29 lira kıyma, 31 lirada kuşbaşı et satışları devam ediyor. Bunu da devam ettirebileceğimiz şekilde devam ettirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin aylık tüketim ihtiyacı 100 bin ton. Bunun 500 ton’u bizim sosyal sorumluluk projemiz. Bunun vatandaşa dokunan bir proje olduğunu düşünüyoruz” dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIMDA DÜZENLEME LAZIM

Sözleşmeli tarımda düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Bekir Pakdemirli, "Sözleşmeli tarımda hep köylüyü suçluyoruz ama sanayici de köylü kadar suçlu. Bununla ilgili bir mevzuat yasa düzenlemesi yapmamız lazım. İki tarafın haklarını savunan sözleşmeli tarıma geçersek planlamayla ilgili önemli adım atmış olacağız. Spekülatif fiyatlara karşı önemli bir adım atmış olacağız. Planlamayla birlikte teknolojiyi mutlaka kullanmamız lazım. Desteklemeyi de böyle koymak lazım. Desteklemenin bir faydası var mı ? Var. Hasılayı arttırıyor mu? Arttırıyor. Hayvancılıktaki verimi çok daha fazla. 

 

Ancak bunların etkisini tekrar gözden geçirmemiz lazım" dedi. Hazine arazilerinin kiraya verilmesinin yanında vatandaşa artık parasal yönden de destek verdiklerini anlatan Bekir Pakdemirli, tarım kooperatiflerine değinip, "Elbette birliklerde, kooperatiflerde olacak. Sivil toplum gelişecek bana göre demokrasi için en büyük şartlardan bir tanesi. Hala çiftçilik yaptığım için köylülerini içindeyim. Herkes kooperatif kuruyor. Bu işi derleyip toplamamız lazım. Bunun için çalışma yapacağız ama bunun zorlamayla olmasını istemiyorum. Siz kendiniz birleşin. Japonya bunu yaptı. Bizim ilk beşte bine giren kooperatifimiz yok. Bu çalışmalara imza atmamız lazım. Japonya'da tek biri kooperatifin 50 milyar geliri var. Kooperatiflere üretici ile tüketicinin buluşturulmasında önemli bir rol almalı ve edinmeli. Buradaki eksiklikleri elden geldiğinde yapmaya çalışıyoruz" dedi.

 

TARIMSAL DESTEKLEME MÜJDESİ VERDİ

Hakkında yapılan eleştirilere değinen Bekir Pakdemirli, "Biz bir konuda konuşuyorsak dersimizi çalışıp yapıyoruz. Tarımı günlük siyasete medyanın manşetine alet etmemiz lazım. Tarım sanayiden daha değerli. Tarımla ilgili bir şey söylüyorsak çözüm önerisini mutlaka veriyor olmamız lazım. Muhalefet sözcülerini aradım. Ne belge istiyorsanız verelim dedim. Mutlaka eleştiri olacak. Ama rakamların üzerinden gerçek olan rakamları çarpıtarak bir yere varamayız" dedi. Bekir Pakdemirli konuşmasının sonunda ise çiftçilere ödeme müjdesi verip, "Çiftçilere müjde açılamak istiyorum. Bugün itibariyle başta organik tarıma destek olmak üzere yarım trilyonluk, 490 bin destekleme ödemleri yapmaya başlıyoruz. Ödemelere bugün saat 18.00'den itibaren çiftçilerin hesabına aktarılacak" dedi.

DESTEKLEME TUTARLARI AÇIKLANDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin destekleme açıklamasından sonra bakanlık yetkilileri de, ödemelere ilişkin bilgi verdi. Buna göre 2018 yılı destekleme ödemeleri 23 Kasım 2018 tarihinde başlayacak. Destekleme ödemelerinde, "Alan bazlı desteklemelerden, organik tarım desteği olarak 74 ilde 51 Bin 443 üreticiye 143,7 milyon TL, hayvancılık desteklerinden, hayvan genetik kaynaklarının geliştirilmesi desteklemesi olarak 37,5 milyon TL, biyolojik ve biyo teknik mücadele desteği olarak 9,4 milyon TL, süt tozu ve çiğ süt desteği olarak 12,9 milyon TL, Kırsal Kalkınma Desteklerinden, kırsal kalkınma ekonomik yatırımlar ile bireysel basınçlı sulama desteği olarak 80,7 milyon TL, IPARD ulusal katkı payı olarak 40 milyon TL, Diğer Tarımsal Desteklemelerden, tarım sigortaları desteği olarak 149,3 Milyon TL, tarımsal danışmanlık desteği olarak 13,1 milyon TL, çiftlik muhasebe veri ağı katılım desteği olarak 3,4 milyon TL" verileceği ifade edildi. Böylelikle 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Toplamda 12,7 Milyar TL ile 2018 yılı için üreticilere verilmesi planlanan Toplam 14,5 Milyar TL’lik Tarımsal Destekleme Ödemelerinin yüzde 88’lik kısmı ödenmiş olacağı açıklandı. Ödemelerinde bugün saat 18.00’den itibaren üreticilerin hesaplarına yatırılacağı ifade edildi.

ntv.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0