hurkus
|
Hürriyet/Cumartesi
Hafta sonu kaçamağı söz konusu olduğunda İzmirliler çok şanslı. Zira yanında yöresinde kısa sürede ulaşılabilecek pek çok harika yer bulunuyor. Deniz isteyenleri de, yemek meraklılarını da, tarihe düşkün olanları da, sportmenleri de, doğa aşıklarını da memnun edecek seçenekler sunuyor İzmir.
İzmir’in zenginliğinin sırrı biraz da burada yatıyor. İzmir; Efes Harabeleri gibi klasiklerin yanı sıra damak tadına düşkün olanların gizli adreslerine ve Ildır gibi az bilinen beldelere de ev sahipliği yapıyor. Kısaca İzmir ve civarını keşfetmek için tek bir hafta sonu asla yetmiyor. Bu haftaki jürimiz İzmirliler için en iyi hafta sonu adreslerini seçti.
EN İYİ 10
1- Kaplan Dağ Restoran / TİRE
2- Sörf merkezleri / ALAÇATI
3- Şirince Köyü
4- Orta Kahve / ALAÇATI
5- Efes Harabeleri / EFES
6- Herakles Butik Otel / ILDIRI
7- Konvoy Country Club / SEFERİHİSAR
8- Doğal Yaşam Parkı / ÇİĞLİ
9- Doğa Restoran / URLA
10- Cevat’ın Yeri / ÇEŞME
KAPLAN DAĞ RESTORAN
Aydın Dağı’nın tüm otları
Tire’deki dağ köyü Kaplan, asırlık kestane, ceviz, çınar ağaçları ve tatlı su kaynaklarının gizlendiği vadiye yaslanmış. Köyün meşhur Kaplan Dağ Restoran’ının mutfağında 13 yıldır Hürmüz ve Lütfü Çakır çifti var. Restoran ot yemekleri ağırlıklı otantik Ege mutfağı sunuyor. Aydın Dağları’nda yetişen tüm ot türleri burada. Kiminin salatası, kiminin kavurması yapılıyor, kimi haşlanmış, kimi de kuzu etiyle pişirilmiş olarak sunuluyor. Tire’yi kuşbakışı gören tahta masalarda yöresel ev yemeklerini tadabilirsiniz. Patlıcan balığı (lalengi), sarmaşık (kuşkonmaz) kavurması, kabak çiçeği dolması, Ege düğünlerinin vazgeçilmez yemeği keşkeği ve karadut reçelli lor peyniri tavsiye ediliyor. Tel: (232) 512 66 52
ALAÇATI SÖRF MERKEZLERİ
Ekime kadar sörf
İzmir’den bir saatte varabileceğiniz sörf merkezinde her hafta çeşitli etkinlikler ve yarışlar düzenleniyor. Verilen dersler sonunda tur atabilecek kadar sörf öğrenilebiliyor. Sörfün saatlik ücreti 50-80 Euro civarında. Plajdaki dükkanlarda sörf için gerekli her türlü malzemeyi bulabilirsiniz. Alaçatı Koyu’nu rüzgar sörfü cenneti haline getiren özellikleri hiç dinmeyen rüzgarı ve kıyıdan altmış-seksen metreye kadar bir buçuk metreyi geçmeyen derinliği. Rüzgara rağmen koyda dalga yüksekliği sörfçülerin tadını kaçıracak boyuta ulaşmıyor. Mayıstan ekime kadar sörf yapmak mümkün. Ulusal ve Uluslararası pek çok yarışma düzenleniyor.
ŞİRİNCE KÖYÜ
Yemyeşil bir yolculuk
Selçuk’un kuzeyinde, dağlar arasındaki vadide kurulu. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta. Zeytin ve meyve bahçeleriyle çevrili kıvrım kıvrım uzanan yolda yemyeşil bir ortamda yapılan yolculukla ulaşılıyor. Rivayete göre derebeyinin azat ettiği 7 Rum ailesince kurulmuş. Derebeyi azat ettiği ailelere “Köyünüz güzel mi?” diye sorar. Onlar da daha fazla aile gelmesin diye “çirkin” derler. Böylece adı Çirkince olur. Zamanla Şirince olarak değişir. Tarihi evlerden 160’ı halen ayakta ve restore edilerek pansiyona dönüştürülmüş. Köyde şarap evleri, lokantalar ve otantik köy mutfakları bulunuyor.
ORTA KAHVE
Kahvaltısı meşhur
Mahmut ve Nilüfer Etkin’in Alaçatı Sailors Meydanı’ndaki kaldırım kafesi. Kahvaltıları bir ev sıcaklığında. Ege’ye özgü tulum peyniri ve yöresel beyaz peynirler, siyah, sele, yeşil zeytinleri, ev yapımı reçeller, tereyağ, lor, cevizli biber salçası, bol zeytinyağı, simit, köy ekmeği, beyaz ekmekler ve demli sabah çayıyla hazırladıkları kahvaltıları meşhur. Nane yapraklı Çeşme limonundan yapılmış limonata, sakızlı, lorlu ve elmalı kurabiyelerin yanı sıra üstü bol ceviz kaplı sakız muhallebisi vazgeçilmezler arasında. Gün ortasında özel salatalar ikram ediliyor, kokteyller de sunuluyor. Tel: (232) 716 87 65.
EFES HARABELERİ
Görmeden olmaz
Dünyaca ünlü liderlerin ziyaret programlarına dahil ettiği Efes Harabeleri’nde sayısız heykel bulunuyor. Bu antik şehrin başlıca bölümleri; büyük tiyatro, ana caddesi Kureten ve Celsus Kütüphanesi. Kemeraltı kısmında mağazalar ve hediye dükkanları var. Çalışmalarını günümüzde de sürdüren Avusturyalıların Efes’teki kazıları, ilk kez 1895’te II. Abdülhamid’in izniyle Otto Benndorf tarafından başlatıldı. 1. ve 2. Dünya savaşları sırasında kesintiye uğrayan çalışmalar, 1954’ten sonra aralıksız devam etti. Efes Müzesi de Kültür Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını sürdürüyor. Giriş ücreti 20 lira.
HERAKLES BUTİK OTEL
Keşfedilmemiş güzellik
Erythrai, Çeşme merkezine 27 km. uzaklıkta küçük adacıkları olan güzel bir koyun üzerinde kurulmuş. Arkeolojik kalıntılardan MÖ 3000’de Erythoros yönetimindeki kolonistler tarafından kurulduğu anlaşılıyor. Bu antik kentin bulunduğu bölgenin şimdiki adı Ildır. Herakles Butik Otel de, Çeşme’nin henüz keşfedilmemiş güzelliklerinden Ildır’da. İncecik kumuyla tanınan Ilıca Plajı’na 15 km. uzaklıktaki Ildır Köyü’nün girişinde. Denize 150 metre mesafede, deniz manzaralı ve klimalı altı odası var. Antik dönem esintili dekorasyonu dikkat çekiyor. Sezonda deniz manzaralı iki kişilik oda fiyatı 130 lira. Tel: (232) 725 10 25.
KONVOY COUNTRY CLUB
Binicilik ve yürüyüş için
Doğal yaşam konsepti referans alınarak projelendirilmiş. Yakın çevresinde Ege köyleri, orman alanları ve tarihi mekanlar bulunuyor. Uluslararası binicilik yarışmalarının yapılabileceği standartlarda 4 maneje sahip. Amatörler ve profesyoneller binicilik eğitimi alabilir. Çocuklar için de Pony Club hizmet veriyor. Manejlerin çevresindeki restoranları Ege ve Akdeniz mutfağı servis ediyor. Kulübün etrafını çevreleyen çam ormanındaki yürüyüş parkurunda yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz. Seferihisar yolu üzerinde Bademler Köyü’nün birinci ve ikinci girişinden itibaren Konvoy Country Club yön levhalarını takip ederek ulaşılıyor. Tel: (232) 746 83 99
İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI
Modern hayvanat bahçesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli Sasalı’da 425 bin metrekare alana kuruldu. Ziyaretçilerin hayvanları doğal ortamlarında izleyebilmeleri için gezinti bantları, gözetleme kuleleri yapıldı. Parkın girişinde su kuşlarının yaşayacağı 8 bin 450 metrekare büyüklüğünde bir gölet, çocukların ata binebileceği manej, ahır ve kümeslerin bulunduğu oyun alanları var. Ziyaretçilerle hayvanlar aralarında kafes ve teller bulunmuyor. Bunların yerine su ve hendek gibi doğal engelleyiciler kullanıldı. İzmir Karşıyaka Vapur İskelesi’nden kalkan 777 numaralı otobüslerle da ulaşılabiliniyor.
DOĞA RESTORAN
Urla güveci için gidin
Sahibi N. Nurdan Canbulat. Mekan İzmir’e 70 kilometre uzaklıkta. Mönüsünde, Urla güveci, oğlak dolması, kahvaltı, börek çeşitleri, fırında kuru fasulye ve kara fırın ekşi ekmek var. Dört yıldır hizmet veriyor. Spesiyalleri arasındaki Urla güveci için Urla dışından gelen müdavimleri var. Urla güveci özellikle yağlı et sevenleri memnun edecek bir lezzet. Yanında işletme sahibinin kendi bağlarından elde ettiği kırmızı şarabı mutlaka tadın. Büyük bir bahçeye ve 120 kişilik oturma kapasitesine sahip. Tel: (532) 221 09 18.
CEVAT’IN YERİ
20’den fazla deniz ürünü
Cevat Aksu’nun sahibi olduğu Çeşme Dalyanköy’deki mekan, 1975’ten beri hizmet veriyor. Mekanı üç kardeş işletiyor. 1975’te 30 kişilik kapasitesi olan mekan bugün toplam bin 200 kişiye hizmet veriyor. Fiyatlarının ekonomikliği, günlük deniz ürünleri ve mezeleriyle tanınıyor. Özel gün kutlamaları, şirket yemekleri ve tanıtım etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Her türlü hava koşulunda müşterilerine 20’den fazla deniz ürünü sunuyor. Mönünün en iddialı yemeği ahtapot.
Tel: (232) 724 70 45
|