ForumSağlık  Yeni Konu 

Masa başında çalışanları bekleyen tehlike

18 Kasım 2009

hurkus

Sürekli masa başında çalışmak zorundaysanız ve parmaklarınızda yer yer uyuşma ve karıncalanma meydana geliyorsa bir sorununuz var demektir…

Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen, ancak tıpta ‘Ulnar Oluk Sendromu’ olarak tanımlanan bu sorun, masa başı çalışanlarda özellikle dirseklerin bir yere dayanmasıyla ortaya çıkıyor ve büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Çoğunlukla boyun fıtığı ile karıştırılabilen bu sorunu çözmek için ise cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebiliyor. Dirsekte bulunan unlar sinirin sıkışmasıyla kendisini gösteren bu sorunla ilgili tüm bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini Alman Hastanesi’nden Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Osman Arıca anlattı:

Görülme oranı oldukça fazla

Ulnar Oluk sendromu, dirseklerini yere dayama, dirsek altta kalacak şekilde yatma alışkanlıkları olanlarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Sürekli masa başında çalışanlarda ve işi gereği bilgisayar kullananlarda sıkça görülür. Ayrıca, ulnar sinirin dirsekteki oluk şeklindeki dar bir sahadan geçtiği yerin doğuştan sığ olması durumunda da bu bozukluk sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanı sıra, diğer sinir tuzaklanmalarında da olduğu gibi, diyabet hastalarında, Hipotiroidi hastalığında, Akromegali hastalığında, Romatoid Artrit’te ve Gut gibi hastalıklarda da beraberinde görülme oranı oldukça yüksektir.

Görülme sıklığı, bilek kanalı sendromu olarak bilinen karpal tünel sendromu’nun ardından ikinci sıradadır. Genellikle ulnar sinirin dirsek hizasında basıya uğraması sonucu bulgular meydana gelir. Çok nadiren bilek hizasında sinirin bası altında kalması sonucunda oluşabilir.

Hastalar doktor doktor gezebiliyor

Unlar Oluk Sendromu, Karpal Tünel Sendromu gibi hekimler tarafından çok eskiden beri bilinmesine rağmen, başka hastalıklarla karışabilmekte ve çoğu zaman hastalar doğru tanı konulamadığı için doktor doktor dolaşmaktadır.

Sorunun tanısı, şikâyetlerin ayrıntılı öyküsü ve bu duruma yol açacak diğer nedenlerin araştırılmasıyla konulur. Sıklıkla boyun fıtığı ile karıştırılmaktadır.

Bu nedenle kesin tanı koyabilmek için nörolojik muayenenin ardından boyun MR’ı ve EMG (Elektromyografi) tetkikleri yapılmalıdır.

Kolayca tedavi edilebiliyor

Sorunun tedavisi için öncelikle bu soruna yol açabilecek başka bir hastalık var ise mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Sorunun önüne geçebilmek adına ise dirseklerin aşırı kullanılmasının önüne geçmek ve dirseğe dirseğe direkt olarak aşırı yük binmesine neden olacak işlerden kaçınmak gerekiyor. Uynar Oluk Sendromunun tedavisinde şu yöntemler uygulanıyor.

- Dirsekleri uzun süre sert zemine dayayarak iş yapmamak
- Ağrı kesiciler ve antienflamatuvar ilaçlar
- Dirsek-bilek egzersizleri
- Gece atelleri
- Lokal ya da sistemik kortizon enjeksiyonları
- Cerrahi tedavi

Kesin tedavisi ameliyat

Ameliyat dışındaki tedavi yöntemleri ve önlemlerle, dirsek ve parmaklarda hissedilen baskı ve ağrıyı iyileştirebilmektedir. Eğer uyguladığınız bir faaliyetin, şikâyetlerinizi kötüleştirdiği fark ederseniz, bu aktiviteyi daha az yapmayı tercih edebilirsiniz. Ancak, her türlü koruyucu tedaviye rağmen zaman içinde şikâyetler tekrar başlarsa kalıcı çözüm cerrahi tedaviyle mümkün olmaktadır. Kısa süren bir ameliyatla sıkışan ve sorun yaratan ulnar sinirin yeri değiştirilmektedir.

Ulnar Oluk Sendromu’nun belirtileri:

- Başlangıçta erken bulgu, serçe ve yüzük parmağına doğru yayılan his bozukluklarıdır.
- Dirsek ağrısı
- Serçe ve yüzük parmaklarında uyuşma ve karıncalanma
- Parmaklarda güç kaybı
- Bazen dirsekten omuza doğru yayılan ağrı
- Parmaklarda güçsüzlük (örneğin el parmaklarını yelpaze gibi açamama)
- İleri dönemlerde elde güçsüzlük ve el kaslarında erime görülür.

Hürriyet.com.tr
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0