hurkus
|
En ucuz protein kaynağı yumurta
İnsan yaşamı için vazgeçilmez gıdalardan biri olan hayvansal protein, en ucuz yumurtadan, en pahalı ise balıktan alınabiliyor. Tanesi 25 kuruştan satılan yumurtanın kilogramı (ortalama 15 tane yumurta bir kilogram ediyor) 3,75 liradan satılırken, yaz mevsiminde çeşidine göre 4 liradan başlayan fiyatlarla satılan balık ise 60 liraya kadar alıcı buluyor. Özellikle çocuk beslenmesinde ''örnek protein'' kaynağı olan yumurtanın tanesi ortalama 25 kuruştan satılırken, bir kilogramı 3,75 liraya geliyor.
Şu anda balık avlanma yasağı nedeniyle denizlerde büyük teknelerle avlanma yapılamıyor. Çiftlik ve olta balıkları yaz aylarında balık tezgahlarında yerini alırken, bu mevsimde balığın kilogram fiyatı 7 lira ile 60 lira arasında değişiyor. Balık tezgahlarında ithal uskumrunun kilogramı 3-4 liradan, kültür levreği 8-20 liradan, somon 5,5-10 liradan, alabalık 7,5 liradan, çipura 7-20 liradan, kofana 25-35 liradan, barbun ve girida ise 50-60 liradan alıcı buluyor. Kırmızı ete oranla daha az yağlı olan ve bazı özel yağ asitleri içeren balık etinin, özellikle şeker, kalp hastalığı olanların ve felç riski bulunan insanların hayvansal protein olarak tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
Protein değeri yüksek olan bir diğer ürün tavuk etinin kilogramı ise ortalama 4,50 ile 7,5 liradan satılıyor. Tavuk ciğerinin kilogramı 2 liradan, gövde tavuğun kilogramı 4,95 liradan satılırken, tavuk filetonun kilogram fiyatı 7,5 liraya kadar çıkıyor. Beyaz et tüketimi, protein içeriğinin daha yüksek olması, düşük yağ oranı, düşük enerji içeriği ile yeterli ve dengeli beslenme açısından daha uygun bir besin olarak tavsiye ediliyor. Et fiyatlarının ise marketlerde kilogramı ortalama 14 lira ile 40 lira arasında değişiyor.
PROTEİNİN YÜZDE 60'I BİTKİSEL OLMALI
Bu arada uzmanlara göre, bir kişinin bir günde tüketmesi gereken en az protein miktarı, o kişinin gram cinsinden değeri olarak ifade ediliyor. Örneğin 80 kilogram ağırlığı olan bir kişinin günde en az 80 gram protein tüketmesi gerekiyor. Uzmanlar, protein tüketiminin yüzde 60'ı bitkisel, yüzde 40 ise hayvansal gıda olarak ayarlanmasını tavsiye ediyor. Yetkililer, bitkisel protein içeren ekmek tüketiminin çok yaygın olduğu Türkiye'de yeterli miktarda et, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal ürünlerin tüketilmediğine ve bu nedenle Türkiye'de yaşayan birçok insanda ciddi oranda hayvansal protein eksiği bulunduğuna dikkati çekiyor.
Yeni Asır
|