hurkus
|
Neslihan Acu’nun yeni romaný: ‘Artýk Ayrýlsak Diyorum’ - Pakize Barýþta/Taraf
Edebiyat, sistemin ve erkek egemen düzenin bozduðu uyumun da peþine düþer.
Ve her fýrsatta uyumsuzluðun evrensel maðduru olan kadýnýn yanýnda yer alýr; özellikle kadýn kaleminden çýkan yazýsýyla.
Modern zamanlarla birlikte daha bir kývraklýk, incelik ve kendini koruyucu maniyerler edinen erkek egemenliði, kadýný yýpratýrken, sanatsal bir hayat ustalýðý uygular âdeta.
Edebiyat da, erkeðin bu hayat ustalýðýný kuyruðundan yakalayýverir iþte.
Hem de bazen hiç umulmadýk bir halde ve zamanda.
Erkek, çýplaktýr artýk!
Neslihan Acu’nun Artýk Ayrýlsak Diyorum romanýnda olduðu gibi.
Yazar, uyumu bozana –erkek egemene- iyi bir çelme takýyor romanýnda; belirli bir duyarlýlýða sahip olmadan, alabildiðine duygulanan erkekler var bu romanda! Ve bir kadýnýn, mutlu olmak için bu erkeklerden âdeta mutluluk dilenmesinin –hem de ne pahasýna- insani çabasý var; bir kadýnýn aþk için, þefkat için nelere katlanabildiðine de tanýk oluyoruz ayný zamanda.
Artýk Ayrýlsak Diyorum adlý romanýn baþkahramaný Esma, kadýn olduðunu hissetmek istiyor; erkeðinin kendisini bir kadýn olarak deðerlendirmesini arzuluyor; yani kocasýnýn onu bir karý, bir anne olarak deðil de, aþkla, aþkýn bir diþi öznesi olarak sevmesini, ilgilenmesini bekliyor.
Oysa hayatýndaki erkekler (kocasý ve sevgilileri) için Esma; onlarýn iri iri laflarýna, vaatlerine ve gösteriþli davranýþlarýna raðmen, önünde sonunda kullanýlan; sistemin ve erkek egemen düzenin içinde –pek çok kadýn gibi- hýrpalanan bir kadýndýr: “Açýlmayan telefonun, gelmeyen mesajýn acýsýyla öylece otururken ve bundan sonra ne yapacaðýný düþünürken, kendisini gitgide grileþen dalgalý bir denizde yol alan ýssýz bir gemi gibi hissediyordu. Bu bir iþkenceydi. Her þey bitti sanýrken, yarý ölmüþlüðü kabullenmiþken, birden, hayat pýrýltýlý bir oyuncak sunuyor ve canlandýrýveriyordu insaný. Ama hemen sonra oyuncaðý geri alýyordu. Ve ‘Hadi’ diyordu insana, ‘bir kez daha öl þimdi!’ (...)”
Neslihan Acu, derinliði olan, ruhsal çözümlemeleri güçlü karakterler yaratmýþ, Artýk Ayrýlsak Diyorum’da. Hayatýn gerçekleriyle gerçeklikleri arasýnda kimi zaman gidip gelen, çoðunluk olarak da bunlarýn arasýnda sýkýþýp kalan –özellikle erkek- karakterler bunlar. Yazar, bu roman kiþilerini çok yönlü, çok katmanlý ve çok açýlý olarak ele alýyor.. sonuçta ortaya oldukça zengin bir anlatým çýkýyor.
Neslihan Acu’nun bu anlatýmýnda tekrar unsuru da yer alýyor; ancak, yazarýn bu tekrarlarý okuru sýkmýyor; her tekrarýnda ortaya yeni bir katký konmuþ oluyor çünkü, yeni bir çekmece açýlmýþ oluyor.
Artýk Ayrýlsak Diyorum, ilginç bir kadýn olayý hikâyesi; kadýn hep bekliyor, kadýn hep umutlanýyor.
Sanki, kadýnýn kaderi bu!
Esma, kocasýnýn aþýrý duyarsýzlýðýna ve hatta gaddarlýðýna tahammül edemiyor artýk ve çantasýný alýp, evini (kocasýný ve çocuðunu) terk ederken bile, o büyük umutsuzluðu içinde yine de bir umut hayal ediyor: “(...)‘Beni ararsan, özlersen... Haber verirsin. Sen benim kocamsýn ve hep öyle kalacaksýn. Yeniden baþlayamayýz ama yeni bir þeye baþlayabiliriz.’ Çýkarken sanki arkasýnda bir mýrýltý duyar gibi oldu. Hafif bir ses... Eli kapýda, durdu iki saniye. Hayýr, ses yoktu. Ne fark eder, dedi kendi kendine. Artýk korkmuyordu. Tüm acýlarýn yükseldiði, yükseldiði ve sonra orada patlayýp toz duman olduðu, daðýlýp havaya karýþtýðý bir yer vardý. Oradaydý. Bu iþin bitmediðini biliyordu. Yeniden umutlanacaktý, yeniden isteyecekti, yeniden düþleyecekti, yeniden acýlar çekecekti. Ýyi de, dedi kendi kendine, yaþamak böyle bir þey deðil mi zaten?”
Neslihan Acu, Artýk Ayrýlsak Diyorum’da bu toplumun, özü ve düzeyi tartýþýlacak modernitesini de sorguluyor ayný zamanda; erkek egemenin, bir türlü olmasý gerektiði gibi modernleþememesini, onun yerine bir pseudo modernite omurgasýzlýðýyla umutsuzca kimlik arayýþý içinde çýrpýnýp durmasýný anlatýyor.
Neslihan Acu, yeni romanýnda, duygularýn detaylarýnda baþarýlý bir gezinti yaparken, yalýn edebî diliyle de dikkat çekiyor.
(Artýk Ayrýlsak Diyorum, Neslihan Acu, Doðan Kitap)
pakizebarista@gmail.com
Ýlgili Haber: NESLÝHAN ACU'NUN 5'ÝNCÝ ROMANI ÇIKTI
|