Tarihi kolesterol tahlili
Tarihi kolesterol tahlili
Eklenme Tarihi: 07.01.2010 11:53
Facebook'ta paylaş
0

'Mona Lisa' yüksek kolesterole rağmen gülümsüyormuş! Uzmanlara göre Rönesans'ın ünlü ressamı Leonardo da Vinci'nin tablosunun dünyadaki en ünlüler arasına girmesindeki ana nedenlerden biri olan yüz ifadesi, bu kadının sağlık durumu hakkında önemli işaretler taşıyor.

Palermo Üniversitesi’nden Vito Franco, bu yüz ifadesinin modelin göz çevresinde yağ asitlerinin biriktiğini gösterdiğini söylüyor. İtalyan bilim insanı, bir ipek taciriyle evli olan, Floransalı bir aileye mensup, asıl adının Lisa del Giocondo olduğu tahmin edilen modelin sol göz çukurundan anlaşıldığı gibi ‘ksantelazma’ hastalığı olduğunu iddia ediyor. Cilt altında görülen sarımsı kabarcıklar olan ksantelazma, göz çevresinde, burna yakın yerde görülüyor ve kolesterol ve trigliserid belirtisi olarak değerlendiriliyor. Franco ayrıca, Rönesans döneminin diğer iki önemli tablosunun modellerinde de, ‘Marfan sendromu’ adı verilen, genetik bir anormal bağ dokusu rahatsızlığı bulunduğunu da öne sürüyor. Bunlar, Boticelli’nin ‘Bir Gencin Portresi’ ile Parmigianino’nun ‘Uzun Boyunlu Madonna’ adlı eserleri... (aa)


 

Yorumlar
07 Ocak 2010 18:30

sultan

Yıldız sana bir mesaj gönderdi.

--------------------
Konu: Kolesterol

SEvgili Pervincim,
Bu işle daha çok metabolizmacılar ilgileniyor. Dr.Erdal Duman, Prof.Dr. Taylan Kabalak gibi... Büyük olasılıkla biliyorsundur. Geçmiş olsun.
Sevgiler...

Yıldız ARUN
07 Ocak 2010 15:20

sultan

Bu da Sevgili Yazarımız ve dostumuz NİNA BENCOYA' dan acilen bana gönderilen acil müdahale bilgisi:)

Tedavide temel prensipler
Yüksek kolesterolün kontrol altına alınması ile yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı ve kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak gösterilmiştir. Kolesterol yüksekliğine ilaveten şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerinin tedavisi de planlanmalıdır.

Tedavi 2 aşamada gerçekleştirilir:

1.İlaç dışı tedavi

2.İlaç tedavisi.

Her hasta için tedavi farklılıklar taşır. İlaç dışı tedaviler kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaç tedavisi kesinlikle doktor denetiminde olmalıdır.Tedavide hedef belirlenirken LDL-kolesterol düzeyinin esas alınması tercih edilir. Hedef LDL-kolesterol düzeyi hastada kalp ve damar hastalığının olup olmadığına göre değişir.

A.Kişide kalp ve damar hastalığı yoksa LDL-kolesterol düzeyinin 130 mg/dl’nin altına düşürülmesi yeterlidir.

B.Kişide kalp ve damar hastalığı varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altı olmalıdır. Yani kalp krizi geçirmişseniz, koroner arter daralmasına bağlı göğüs ağrınız varsa, koroner damar ameliyatı geçirmişseniz, koroner arterler balon ile genişletilmişse, beyine, böbreğe, bacaklara giden damarlarda kolesterol birikimi varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altıdır.

İlaçsız tedaviler
İlaçsız tedaviler yaşam düzeninin değiştirilmesi olarak da isimlendirilir. Yüksek kolesterol tedavisinde en önemli konu ilaçsız tedavilerdir, kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaçsız tedavilerde yapılan ihmal kolesterol düşürmek amacı ile kullanılan ilaçların başarısını da azaltır.İlaçsız tedavilerin başında beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gelir.
Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Sigara da kolesterol yüksekliği gibi bir kardiyovasküler risk faktörüdür. (Sigara ayrıca akciğer kanseri, akciğer hastalığı, beyin kanaması ve birçok kansere de zemin hazırlar.)
Hastada yüksek tansiyon varsa, yüksek tansiyon tedavisinde geçerli olan ilaç dışı tedaviler ihmal edilmemelidir. Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliğinde uygulanan ilaç dışı tedaviler birbirine benzerlik gösterir. Yüksek tansiyonlu hastalarda beslenme ile alınan tuzun da azaltılması gerekir.
Şeker hastalığı kontrol altına alınmalıdır. İnsülin kullanmak gerekiyorsa kaçınılmamalıdır.Şişmanlık kesinlikle kontrol altına alınmalıdır.

07 Ocak 2010 14:18

sultan

Sevgili Dostlar,
Benim kolesterolim çok yüksek yıllardır. 618 en yüksek halimdi en son. İlk gittiğim kalp doktoru crestor 40 vererek benim kolumu, bacağımı çalışmaz hale getirdi. Daha sonra Lipitor da aynısını yaptı. Tedrici verilmeyen ilaçları daha sonra küçük dozlarla almama rağmen uykusuzluk ve kas ağrısı ve acılarından dolayı bıraktım. Şimdi çok güvendiğim ve hem etik hem şefkatli hem bilgili hem de açıklayıcılığını çok beğendiğim bir doktora kavuştum. O bana Lescol 80 mg.lık bir ilaç verdi. Ve akşamları bir tane alıyorum, yanında da zararlı etkilerini azaltıcı coenzyme Q-10 verdi. Ve de omega 3 desteği vs. Şimdi yaşadığım yan etkiler ise metobalizmam iyice yavaşladı. Şişkinliğim çok fazla. gereksiz kilo alıyorum. Ama kollar, bacaklar sağlam,uykusuzluk yok. Hangisini seçeyim kolesterollülük mü, şişmanlık mı, yine ilaç değişikliğ mi? İlaca alışır mıyım mı ki ve tekrar incelir miyim? Yoksa doktorumun önerdiği ikincisinin bana olan etkilerine mi bakayım bilemedim WALLA!!!

Ama bugünkü Mona Lisa haberlerine bakınca en iyisi ben de şöyle güzel bir yağlı boya portremi yaptırayım diyorum. Fotoğrafımıza baksanıza yüzümüzün sol ve sağ tarafı birbirinden bağımsız çalışıyor. Yoksa riyakarlık mı var bu kolesterol durumunda. Gülsem mi, ağlasam mı, üzülsem mi, neşelensem mi, mağdur muyum, ezilen mi, soylu muyum, sokak çocuğu mu, sahici miyim, yalan mı?
Yüksek kolesterolüm var diye sevinsem mi, ağlasam mı?
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.