"REFİK TEZEL (HALİL GÜR)
(18.07.1946 - 13.06.1991)
Refik Tezel; 18 Temmuz 1946 tarihinde Balya’da doğdu. Dört kuşaktır maden işçisi olan bir ailenin çocuğu olarak Soma-Garp Linyitleri İşletmesi’nde büyüdü. İlkokulu Soma-Garp Linyitleri İlkokulu’nda okudu. Ortaokulu Soma’da okuyup 1964 yılında Bergama Erkek Sanat Enstitüsü’nden mezun oldu. Soma-Garp Linyitlerinde işçi olarak çalışmaya başladı. Sırasıyla İzmir Sümerbank Tekstil Fabrikası, Batı Anadolu Çimento Fabrikası, Bisan Bisiklet Fabrikası, Kalsan, Aliağa’da İzmir Petrol Rafinerisi’nde çalıştı.
İlk çocukluk yıllarında babasıyla birlikte Soma Maden İşçileri Sendikası’nın kongre ve etkinliklerine katıldı. 1966 yılında İzmir Tekniker Öğrencilerinin eylemleriyle başlayan mücadelesi Dev-Genç çatısı altında “NATO’ya Hayır”, “Altıncı Filo Defol” eylemleriyle devam etti. Sendikal ve politik mücadeleyi birlikte yürüttü.
1974 yılında TSİP’e (Türkiye Sosyalist İşçi Partisi) katıldı. Parti içi tartışmalarda Öncü-GSB (Genç Sosyalistler Birliği) hareketinin İzmir’de öncülerinden oldu. 1976 yılında Öncü hareketinin TKP’ye katılma kararı ardından, Cemal Kıral’la yaptığı görüşme sonucu TKP’ye girdi. İzmir İl Komitesi üyesi oldu. Öncü-GSB kadrolarının TKP’ye katılmasında önemli görevler gördü.
Refik Tezel (Halil Gür) 1977 yılında Moskova’da Parti Okuluna eğitime gitti. TKP Merkez Komitesi üyesi Haluk Yurtsever sorumluluğunda Ege Yöre Komitesi’nin oluşumuyla birlikte TKP İzmir İl Sekreteri oldu.
DGM Direnişleri, Tariş Direnişlerinde İzmir İl Sekreteri olarak parti kadrolarının başındaydı.
12 Eylül 1980 darbesinde İzmir İl Örgütü’nü, diktatörlük koşullarında mücadeleye hazırlamak için çabaladı.
1983 yılında Parti kararı ile Hollanda’ya politik göçmen olarak gitti. Amsterdam Schipol Havaalanı’nda işçi olarak çalıştı. HTİB ( Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği) çalışmalarına katıldı. Yurt dışındaki göçmen işçilerin eşit haklar mücadelesi, Türkiye’de ki Politik Tutuklularla Dayanışma faaliyetlerinin içinde oldu.
Ebru ve Betim isimli iki kız çocuğu babası olan Refik Tezel 13 Haziran 1991 günü geçirdiği kalp kriziyle yaşama gözlerini yumdu.
4-5 yıl üzerinde çalıştığı ve son noktasını Haziran 1991 günü koyduğu Çağ Atlama ismini verdiği kitabını Özgür ve demokratik bir ortamda, çağdaşları gibi yaşamayı çoktan hak etmiş olan Türkiye işçi sınıfına ve emekçi halkına ithaf etti.
Ölümünün 20. Yılında anısı önünde saygı ile eğiliyoruz. "
Haluk Tekeli