İzmir’de STK’lar sınıfta kaldı
İzmir Küçük Millet Meclisi, Şanar Yurdatapan'ın moderatörlüğünde, Ak Parti İzmir milletvekili Erdal Kalkan, BDP Parti Meclisi Üyesi Hayri Ateş ve Mazlum-Der'in katılımıyla 7 Ekim 2011 Cuma günü toplandı. Toplantıda “24. Döneminde TBMM'den ne bekleniyor? 2. Döneminde TkMM'den ne bekleniyor?” konuları ele alındı.
7 Ekim cuma günü yapılan İzmir küçük Millet Meclisi toplantısına STK’lardan sadece Mazlum-Der İzmir Şube Başkanı Jülide Tunakan katıldı. İzmir STK'ların bu düşük katılımıyla maalesef rekor kırmış oldu. (Ege Çevre Platformu EGEÇEP ve İnay Vicdan Hareketi engel bildirerek toplantıya katılamayacağını önceden yazılı olarak bildirmiştir.) Siyasi partilerden ise AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Alkan ve BDP Parti Meclisi Üyesi Hayri Ateş katıldılar. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise katılacağını bildirdiği halde toplantıya gelmedi.
Moderatörlüğünü Şanar Yurdatapan’ın yaptığı toplantıda "24. Döneminde TBMM'den ne bekleniyor?", "2. Döneminde TkMM'den ne bekleniyor?" konuları ele alındı.
Yurdatapan açış konuşmasında;
“TBMM 24. dönem çalışmalarına başlarken, yani Ekim ayı başında, TkMM’ler de 2. döneme giriyor. Yepyeni bir hızla, kendine daha güvenli, daha inançlı.
TBMM’de grubu bulunan partilerle yazıştık, sonra da yüz yüze görüştük. Onlara dedik ki:
İki yılı aşkın bir zamandır bizi biliyorsunuz, tanıyorsunuz, zaman zaman toplantılara katılan milletvekillerinizden duyuyorsunuz. Artık lütfen kararınızı verin ve bunu da kamuoyuna duyurun. Eğer bu çalışmayı kötü ve yanlış buluyorsanız, lütfen bizi uyarın, yanlışları düzeltebilmek, eksikleri gidermek için birlikte çalışalım ama olumlu buluyorsanız, bunu da lütfen kamuoyuyla, teşkilatınızla, belediyelerinizle, milletvekillerinizle paylaşın ki, hala çok yerde karşımıza çıkan, bize yok yere zaman ve enerji kaybettiren kuşkuları, şüpheleri artık geride bırakalım.
Bu yaptığımız iş tek taraflı değildir. Gerçi dünyada özellikle ABD’de yukarıdan aşağıya başlamış. Örn. Obama, kendisini seçenleri toplayıp, yaptığımız işlerde beğenmediğiniz neler var diye soruyormuş. Bizde ise aşağıdan yukarıya oluyor bu işler. Parlamentoda temsilcisi olan 4 parti ile görüştük. AK Parti ve BDP olumlu yaklaşıyorlar, MHP bugüne dek net bir duruş sergilemedi. CHP’den ise hiçbir somut yanıt alamadık” dedi.
Şanar Yurdatapan, “TBMM’nin 24., TkMM’lerin 2. dönemi hepimize kolay gelsin. 25. Dönemde dileriz yine bir arada olalım ama çok daha farklı konular konuşalım” diyerek toplantıyı başlattı.
Herhangi bir sivil toplum kuruluşuna bağlı olmadan izleyici olarak gelen katılımcılar, toplantının her iki bölümünde de siyasilere yönelttikleri çeşitli soruların yanı sıra kendi görüşlerini de dile getirdiler. Ancak Şanar Yurdatapan soruların ve önerilerin toplantının formatı gereği konuşulan konular ile ilgili olması gerektiği konusunda sık sık katılımcıları uyarmak zorunda kaldı.
TkMM'ler hakkında...
Türkiye’deki “Küçük Millet Meclisleri”; her ay ülke gündeminde olan konuları ele alıyor. O konu ile ilgili çalışma alanlarından sivil toplum/ demokratik kitle örgütlerinin bir araya gelmesi ile bir aile fotoğrafı çekmeye çalışıyor.
Mecliste grubu bulunan partileri temsilen birer milletvekilinin de katıldığı meclis toplantıları aynı zamanda vekil- müvekkil buluşması. Gelmeyenin yeri ise boş kalıyor. Hiçbir şey örtbas edilmiyor.
Sivil toplum / demokratik kitle örgütlerine toplantılarda davet gönderilmiyor. Çünkü TkMM ‘Türkiye Küçük Millet Meclisi) sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir meclis. Davet, herkesin kendine davet göndermesi olacağı için böyle bir uygulama yok.
Küçük meclisler tüm politik kuruluşlara ise eşit uzaklıkta değil, eşit yakınlıkta.
Şu an 30’a yakın ilde toplanan Türkiye küçük Millet Meclisleri toplantılarının hepsi “ÖNYARGILAR GİREMEZ” sloganını taşıyan afişlerin altında yapılıyor.
Toplantıların ayrıntıları ve her ay yayınlanan ortak payda raporları bulunuyor.