BÝR ARADA YAÞAMI VE GELECEÐÝ EÐÝTÝMLE ÝNÞA
BÝR ARADA YAÞAMI VE GELECEÐÝ EÐÝTÝMLE ÝNÞA
Eklenme Tarihi: 29.12.2018 18:39
Facebook'ta paylaþ
0

BÝR ARADA YAÞAMI VE GELECEÐÝ KAPSAYICI EÐÝTÝMLE ÝNÞA ETMEK RAPORU YAYIMLANDI

 

Eðitim Reformu Giriþimi (ERG), Friedrich Naumann Vakfý desteðiyle güncellediði “Bir Arada Yaþamý ve Geleceði Kapsayýcý Eðitimle Ýnþa Etmek” raporunun çýktýlarýný düzenlediði panelde paylaþtý. Türkiye, 2018 itibarýyla, 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaþýk 4 milyon mülteciye ev sahipliði yapýyor. Peki mülteci çocuklarýn ne kadarý eðitime eriþebiliyor?

 

27 Aralýk 2018, Ýstanbul- Eðitim Reformu Giriþimi (ERG), ilk olarak Mayýs 2017’de yayýmladýðý, “Bir Arada Yaþamý ve Geleceði Kapsayýcý Eðitimle Ýnþa Etmek” raporunu Friedrich Naumann Vakfý desteðiyle güncelledi ve düzenlediði panelde kamuoyuna duyurdu. Rapor, Türkiye’de yaþayan okul çaðýndaki 1 milyonun üzerindeki Suriyeli çocuðun nitelikli eðitime eriþiminin artmasýna ve eðitim sistemimizin çok etnili ve çokdilli öðrenci kitlesi için nasýl daha kapsayýcý olabileceðine dair bir çerçeve öneriyor.

Millî Eðitim Bakanlýðý’nýn bugüne kadar mülteci öðrencilerin eðitimiyle ilgili yaptýðý çalýþmalarý, okul çaðýndaki mülteci öðrenci sayýsýný ve kademelere göre daðýlýmýný veren raporda, kapsayýcý eðitimin tüm çocuklar için nasýl hayata geçebileceðine dair politika önerileri de yer alýyor.

 

Rapor, ERG Araþtýrmacýsý Gözde Ertekin tarafýndan sunuldu. Ardýndan, Eðitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arýk’ýn kolaylaþtýrýcýlýðýnda, sýnýf öðretmeni ve Öðretmen Aðý Deðiþim Elçisi Ebru Kýlýç, Kalkýnma Atölyesi Direktörü Ertan Karabýyýk, Kýrkayak Kültür Derneði Kurucusu Kemal Vural Tarlan, Ravdanur Derneði Kurucusu Ravda Nur Cuma ve HayatSür Derneði Kurucusu Yasser M. Dallal’ýn katýldýðý panelde sahadan deneyimler aktarýldý.

Panelde konuþan üniversite öðrencisi Ravda Nur Cuma, hem kendi hem de Suriyeli çocuklarýn eðitim hakký için verdiði mücadeleyi anlattý. Cuma, “Altý ay önce ilk maaþýmla ailemi Kilis’teki kamptan çýkardým. Üç kardeþimi okutuyorum. Babam gördü ki, bir kýz okudu ve aileyi kurtardý. Tüm kýzlar eðitim alabilirse vataný deðiþtirir.” dedi.

 

12 farklý ülkeden öðrencisi olan Ebru Kýlýç, sýnýfýnda yaptýðý uygulamalarla kapsayýcý eðitimi nasýl hayata geçirdiðini anlattý. Kýlýç, “Oyunlar evrenseldir. Ülkeleri araþtýrarak oyuna baþladýk, sonra o ülkenin oyununu en iyi bilen öðrenci tanýtýmýný yaptý. Kimliklerin altýný çizmeden, farklýlýklarla bir arada olarak birbirimize dokunduk.” dedi.

 

Orta Doðu’da yaþayan Çingene topluluklarýyla ilgili çalýþma yapan Kýrkayak Kültür Derneði Kurucusu Kemal Vural Tarlan da Suriyeli Dom çocuklarýn eðitime eriþimine dikkat çekti: “Türkiye’de 500 bin Dom var. Dom çocuklar eðitime eriþemiyor. Eðitime eriþenler de sýnýfýn en arka sýrasýnda oturuyor. Bu çocuklarýn okulun ilk günü en arka sýraya gelip oturmalarýný saðlayan dürtüyü kýramadýðýmýz sürece eðitimleri için hiçbir þey yapamayýz.”

Kalkýnma Atölyesi Direktörü Ertan Karabýyýk ise Adana’da mevsimlik gezici tarým iþçilerinin yüzde 85’inin Suriyeli olduðunu söyleyerek, hali hazýrdaki uygulamalarýn bu ailelerin çocuklarýnýn eðitimini karþýlamaya yetmediðini söyledi. Karabýyýk, “Suriyeli çocuklarýn ne kadarýnýn okula eriþebildiðini söylemek yetmiyor, devamý saðlayacak mekanizmalara ihtiyaç var. Devam da yetmiyor, çocuk baþýna kazanýmlarý ölçecek bir sisteme ihtiyaç var.” dedi.

 

“Bir Arada Yaþamý ve Geleceði Kapsayýcý Eðitimle Ýnþa Etmek” baþlýklý rapor, mülteci çocuklarýn nitelikli eðitime eriþiminin saðlanmasýnýn önemini vurgularken bizleri, Türkiye’deki eðitim sisteminin bütün öðrenciler için nasýl daha kapsayýcý olabileceði konusunda düþünmeye teþvik ediyor.

 

 

Rapora ERG’nin internet sitesi üzerinden ulaþabilirsiniz:

http://www.egitimreformugirisimi.org/egitim-gozlemevi/arastirma/bir-arada-yasami-ve-gelecegi-kapsayici-egitimle-insa-etmek-2/

 

 

Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.