AMTAFARAK - Murat Þahin, Pupa Yayýnlarý, 112 sayfa, 7 TL.
Amtafarak, ‘karafatma’nýn tersten okunuþu.
Bu durum, yalnýzca adlandýrmayla sýnýrlý kalmýyor; yaþamýn tersten algýsý üzerinden geliþen görme ve yorumlama biçimi olarak kitaptaki öykülere damgasýný vuruyor. Murat Þahin’in öyküyü ve yaþamý nasýl gördüðüne dair birçok ipucu taþýyor bu sözcük.
Amtafarak’ta iki ana izlek yer alýyor; biri, çeþitli yönleriyle ölüm gerçeði; öteki kadýn-erkek iliþkilerindeki sancýlý durum ve kýrýlmalar. Öykülerin çoðunda ölümün nefes aldýðýný fark ediyor, karanlýðýn kol gezdiðini görüyoruz. Yazarýn ölüme bakýþý tersten bir bakýþ; öykülerinde ölümü dýþtan, dýþ gerçek olarak deðil, tam tersine içten, iç gerçek olarak tahayyül ederek gösteriyor bize. Durmadan geniþleyen bir evren gibi, öykünün atardamarlarýnda ölüm dolaþýyor. Ölümün gizeminin ardýna düþüyor, fantastik renkler taþýyan öykü kurgularýnýn içinde kayboluyoruz. Kadýn-erkek iliþkilerinin daha çok aldatma ve aldanýþlar baðlamýnda ele alýndýðýný, iç dünyalardaki yoðun çatýþmalarýn dýþ ya da iç þiddet biçiminde yansýtýldýðýný görüyoruz.
Yazar, gizem ve merak boyutunun yaný sýra ayrýntýlarda titiz yaklaþýmlarla okurun ilgisini ayakta tutmayý baþarýyor. Öykülerin birinci tekil kiþi anlatýmýyla yazýlmýþ olmasý, gerçeklik ya da yaþanmýþlýk duygusu yarattýðý için iþlevsel deðer taþýyor. Her öyküde etkileyici ve çarpýcý bir bitiþin yer aldýðý görülüyor.
Kitaba adýný veren öyküde, yerin karanlýklarýndan yukarýya doðru çevrimlenen karafatmanýn bakýþýndan, sokaklarýn ve karanlýðýn acýmasýz evrenini görebiliyoruz. Dýþ dünyanýn boyutlarý büyürken, böceksiliðin dayanýlmaz zorluklarý baþlýyor. Geceleri kentin çöplerinde dolaþan karafatma, biz insanlarýn dünyasýndaki kirliliði; sürekli atýk ve çöp üreten yaratýklar olduðumuzu gösteriyor. Bunun için dünyaya tersten bir böcek bakýþý yeterli oluyor. Karanlýklarýn karafatmasý, insanlarýn “baskýsýyla” öldüðünde ters dönüyor ve “amtafarak” oluyor. Karafatma, toplumun itilmiþ, karanlýða terk edilmiþ ve ezilmiþ bireylerini temsil eden bir metafor olarak da kullanýlýyor yazar tarafýndan.
Bir Ýzmir rüzgârý, kitabýn sayfalarýndan Konak Meydaný’na, özellikle Alsancak Kýbrýs Þehitleri Caddesi’nde akan kalabalýða, kitapçý vitrinlerine, lokantalara, eðlence yerlerine, tarihi mekânlara doðru esiyor. Bu esinti, kitaptaki kara öykülere Ýzmir rengi kazandýrýyor. Murat Þahin, ilk kitabý Amtafarak’ta gelecek için umut veren bir öykücü olduðunun müjdesini veriyor. Öyküler yoluyla bakýþ açýsýný deðiþtirmek isteyenler için Amtafarak uygun bir kitap.
Hülya Soyþekerci
-----------
Aþkýn ve hayatýn türlü halleri karþýsýnda kadýn ve erkeðin duygu ve davranýþlarý gerçekçi olduðu kadar, insanýn içine iþleyecek denli içtenlik ve cesaretle betimlenmiþ. Aþk, ihanet, terk edilme, arkadaþlýk izlekleri son derece çarpýcý bir biçimde ele alýnmýþ. Özellikle kitaba adýný veren Amtafarak öyküsü deðiþik bakýþ açýsýyla son derece ilgi çekici. Okurken, kendini dahil—kahramanlarýn yerine koymaktan alamýyor insan ve etkileniyor. Yazar bütün bu olaylarý yaþamýþ olmalý dedirtiyor ki, bu da kitaptaki öykülerin gerçekliði hakkýnda saðlam ipuçlarý veriyor. Kitabýn duru ve samimi dilinin de bu izlenimi kuvvetlendirdiðini söyleyebilirim. Murat Þahin'e yazarlýk serüveninde baþarýlar diliyorum.
MEHMET ANIL
-----------
Murat Þahin'in Ýzmir'de geçen aþk öyküleri ruhunu kaybetmeye baþlayan bir þehirde, biraz buruk ama güçlü bir sesleniþle, çaðýn “modern” iliþkilerinde unutulmaya yüz tutan; koþulsuz aþk, özlem, ayrýlýk acýsý, kaybetme korkusu gibi duygularý hatýrlatýp okuyaný düþünmeye zorluyor. Yazar bu ilk kitabýyla uzun zamandýr firarda olan ‘Ýzmir'in hikâyecileri' eksikliðini dolduracaðýnýn sinyallerini veriyor.
ILGIN OLUT