DEMOKRASÝ GENE BAÞKA BAHARA KALDI
22 Mart 2011 14:11 / 3735 kez okundu!
Seçimde yüzde on barajýnýn indirilmemesinin yaný sýra, bu sefer de baðýmsýz adaylarýn önü kesiliyor. Yüksek Seçim Kurulu Baðýmsýz aday baþvuru bedeline akýl almaz bir zam yaparak, 446 TL'den 7 bin 734 TL'ye çýkardý.
Birçok kentte kadýn adaylar, çevreci adaylar veya partilerin dýþýnda söyleyecek sözü olan herkesi durduracak bir karar. Bu adaylar devletten para almýyor, partilerden para almýyor, zaten yeterince eþitsiz koþullarda seçim maratonuna katýlýyorlar. Þimdi de en baþtan caydýrýlmaya çalýþýlýyorlar.
Prof. Dr. Canan Balkýr
21.03.2011
***
KA.DER: YSK Baðýmsýz Adaylýk Ücretlerine Zammý Geri Çekmeli - Bianet/21.03.2011
KA.DER, YSK'nin 12 Haziran Genel Seçimleri öncesinde baðýmsýz milletvekili adayý baþvuru ücretini 446 TL'den 7 bin 734 liraya yükseltmesinin baþta kadýnlar olmak üzere, engellilerin ve gençlerin baðýmsýz adaylýk þansýnýz ortadan kaldýrdýðýný açýkladý. Kararýn geri çekilmesini istedi.
Kadýn Adaylarý Destekleme ve Eðitme Derneði (KA.DER), Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 12 Haziran'da gerçekleþtirilecek genel seçimler öncesinde "baðýmsýz milletvekili adayý baþvuru ücretini" 17 kat yükselterek 7 bin 734 liraya yükseltmesine tepki gösterdi.
Kararýn Türkiye'de gelirden en düþük payý alan kadýnlar baþta olmak üzere, engellilerin ve gençlerin de baðýmsýz adaylýk þansýný ortadan kaldýrdýðýný vurgulayan KA.DER Genel Baþkaný Çiðdem Aydýn, uygulamanýn Anayasa'nýn 10. ve 13. maddelerine de aykýrý olduðunu söyledi.
"Karar geri çekilmeli"
Aydýn, YSK'den, "ayrýmcý, art niyetli ve anti-demokratik bir uygulama" olarak nitelendirdiði kararý geri çekmesini istedi:
"Bu karar;
- Baþta Türkiye'de gelirden en düþük payý alan kadýnlar olmak üzere, engellilerin ve gençlerin baðýmsýz adaylýk þansýnýz ortadan kaldýrmýþtýr.
- Siyasi partilerin, adaylýk ücretini düþürerek, "kadýn, genç ve engelli" aday adayý sayýsýný artýrmaya çalýþtýðý bir dönemde, baðýmsýz aday olmak isteyenlerle adeta dalga geçmektir.
- Anayasanýn, seçme ve seçilme hakký gibi temel hak ve hürriyetlerin hangi durumlarda kýsýtlanabileceðini düzenleyen 13. maddesine aykýrýdýr.
- Anayasanýn, kanun önünde eþitliði düzenleyen 10. maddesine aykýrýdýr.
- Kadýn erkek eþitliðinin saðlanabilmesi için anayasanýn 10. maddesine eklenen "Bu maksatla alýnacak tedbirler eþitlik ilkesine aykýrý olarak yorumlanamaz" cümlesinin içerdiði "Kadýnlara olumlu ayrýmcýlýk" kavramýna aykýrýdýr.
- Türkiye'de katýlýmcýlýða ve demokrasiye büyük bir darbe vurmaktýr.
- TBMM'de halký temsil edecek kiþilerin çeþitliliðini engellemektir.
- "Siyaseti parasý olan yapmalýdýr" diyerek ayrýmcýlýk yapmaktýr.
- Asgari ücretin net 629,96 TL olduðu ülkemizde, baðýmsýz bir adayýn 12 aylýk gelirinin tümünü (629,96 X 12 =7.559,52) baþvuru ücreti olarak talep etmekte, böylece adalet ve hakkaniyet kavramlarýný hiçe saymaktadýr.
Yüksek Seçim Kurulu'nun kadýn adaylarýn önünü kesen ve toplumun adalet duygusunu zedeleyen bu kararýný kabul edilemez buluyor ve geri çekmesini talep ediyoruz. "
YSK, 2007 genel seçimlerinde 446 TL olan "baðýmsýz milletvekili adayý baþvuru ücretini" 2011 genel seçimlerinde 17 kat artýrarak 7 bin 734 TL'ye yükseltmiþti. (BB)
***
Tepav: "Türkiye için En Uygun Seçim Barajý Yüzde 4" - sondakika.com/21.03.2011
TEPAV, Türkiye Ýçin En Uygun Seçim Barajýný Yüzde 4 Olarak Açýkladý.
TEPAV, Türkiye için en uygun seçim barajýný yüzde 4 olarak açýkladý Türkiye Ekonomi Politikalarý Araþtýrma Vakfý (TEPAV), Türkiye için en uygun seçim barajýný yüzde 4 olarak açýkladý. Anayasa tartýþmalarýyla birlikte yoðun olarak tartýþýlmaya baþlayan seçim barajý yüzde 10'dan yüzde 4'e düþürüldüðünde, "yönetimde istikrar" ilkesinden çok fazla ödün verilmeden "temsilde adaleti" arttýrmanýn mümkün olduðu ifade edildi.
TEPAV için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öðretim Görevlileri Dr. Türkmen Göksel ve Dr. Yetkin Çýnar tarafýndan hazýrlanan "Seçim Barajýný "Yönetimde Ýstikrarý Azaltmayan Bir Seviyeye' Düþürmek Mümkün mü?" baþlýklý politika notu yayýmlandý.
Politika Notu'nda seçim barajýnýn düþürülmesi konusunun uzun zamandýr tartýþýldýðý hatýrlatýlarak, "Ancak kanýmýzca bu tartýþmalarda asýl cevaplanmasý gereken soru þudur: yüzde 10 gibi yüksek seçim barajý nedeniyle "temsilde adalet' ilkesinden ödün verilirken "yönetimde istikrar' ilkesinde gerçekten büyük kazançlar saðlanmakta mýdýr? ya da bir baþka deyiþle; "yönetimde istikrar'dan ödün vermeden (ya da çok az ödün verilerek), "temsilde adalet'i (önemli ölçüde) arttýrmak mümkün müdür?" sorularý yönetildi.
Yapýlan analizler sonucunda ortalama yüzde 4 baraj seviyesinin optimal olarak bulunduðunun ifade edildiði araþtýrmada, "Yani yüzde 4 baraj seviyesi ile "yönetimde istikrar' ilkesinden çok fazla ödün verilmeden "temsilde adaleti' arttýrmanýn mümkün olduðu sonucuna ulaþýlmýþtýr" denildi.
-2007'DE DP, MECLÝS'E GÝREBÝLÝRDÝ-
2007 genel seçiminde yüzde 10 yerine yüzde 4 barajý geçerli olsaydý AKP'nin 3, CHP'nin 2, MHP'nin 3 ve baðýmsýzlarýn ise 1 milletvekili az çýkaracaklarýný belirten Araþtýrmacýlar, buna karþýlýk DP'nin, TBMM dýþýnda kalmak yerine 9 milletvekili çýkarabileceðini savundu. Böylece temsil edilemeyen oy oranlarýnýn 5.42 puan azalmýþ olacaðý belirtildi.
Barajýn, küçük partilere yaþam þansý vermediðinin belirtildi, TEPAV'ýn çalýþmasýnda, barajýn birikimli etkisine iliþkin önemli bir noktaya da dikkat çekildi. Uzun yýllardýr süregelen yüzde 10 baraj seviyesinin dinamik sonuçlarý neticesinde 2007 yýlýnda dört parti dýþýnda hiçbir partinin yüzde 4 seviyesini bile geçemediði ifade edilerek, "Bu da yüzde 10'luk baraj seviyesinin dinamik etkisinin artýk küçük partilerin iyice "tabela' partilerine dönmesine yol açtýðýna bir iþaret olarak yorumlanabilir" denildi. - Ankara (Ankara Haber Ajansý)
Son Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2011 17:22