Çin'de 2 bin yıllık antik kent bulundu
24 Şubat 2018 14:41
İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde ortaya çıkarılan kalıntılar, Doğu Han Hanedanlığı ve Hunlar'a ait işaretler taşıyor.
Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yapılan arkeolojik kazılarda, 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen antik kentin kalıntılarına ulaşıldı. Şinhua ajansının haberine göre, kalıntılar, Çin'in Doğu Han Hanedanlığı (M.S. 50-220) döneminde inşa edilen Çin Seddi'nin 1.3 kilometre kuzeybatısında ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar, antik kentin, dönemin Güney Hun birliklerini ele geçirmek için Doğu Han Hanedanlığı'nın hükümdarı tarafından inşa ettirildiğine inanıyor.
Yaklaşık 210 hektarlık bir alanı kaplayan antik kent, 5 bin 850 metre uzunluğunda bir sur ve şehir surlarının dışındaki bir hendekten oluşuyor.
Bölgedeki kazılar sırasında ayrıca antik Çin'de kuzey etnik grupların kullandığı askeri düzende tasarlanmış yüzden fazla konut ve 32 metre çapında bir çadır bulundu.
Kazılarda ortaya çıkarılan bazı çanak ve çömleklerin dalga ve yay desenli olması dolayısıyla Hun kültürüne ait özellikler taşıdığı vurgulandı.
Çin, Han Hanedanlığı döneminde Hunlar ile birkaç kez savaşmıştı.
DAHA ÖNCE DE 8 BİN YILLIK 13 EV ORTAYA ÇIKARILMIŞTI
Geçen aralık ayında da İç Moğolistan'ın Huade ilçesindeki Simaoguo bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 30 bin metrekarelik alanda dikdörtgen şeklinde yere kazılarak yapılmış 13 ev ortaya çıkarılmıştı. Kazılarda evlerin haricinde çoğunluğunu taş, balta ve küreklerin oluşturduğu bin 300'den fazla eşya çıkarılmıştı. Eşyaların Neolitik ve Paleolitik çağ arasında yaşadığı tahmin edilen Yümin medeniyetine ait eserlerle benzerlik taşıdığı kaydedilmişti.
Kazıyı yapan ekibin lideri Hu Şiaonong, söz konusu dönemde taştan ve hayvan kemiklerinden yaptıkları aletleri kullanan insanların avcılık ve toplayıcılıkla yaşadıklarını söylemişti.
Yümin medeniyetine ait ilk bulgular, 2014'te yine İç Moğolistan'da gün yüzüne çıkarılmıştı.
Çin'in Şaanşi eyaletinin Şian kentinde geçen ay yapılan kazılarda da dikdörtgen biçiminde, zeminleri ve duvarları tuğladan inşa edilen üç banyo bulunmuş, banyoların yapılarının ve drenaj sistemlerinin bozulmadan günümüze kadar ulaştığı kaydedilmişti. Banyoların Savaşan Devletler döneminde (MÖ 475-221) hüküm süren Qin hükümdarlığının kraliyet ailesine ait olduğu tahmin ediliyor. (AA)
haberturk.com
23.02.2018