'ÇOCUK ve RESMÝ ÞÝDDET'

12 Mayýs 2009 01:08  

 

'ÇOCUK ve RESMÝ ÞÝDDET'

Çocuklar Ýçin Adalet Çaðýrýcýlarý, 1991’de çýkan ve 2006 senesinde yenilenen Terörle Mücadele Kanunu sebebiyle sanki “yetiþkin”lermiþ gibi, o koþullarda gözaltýna alýnan, sorgulanan, yargýlanan, hapsedilen TMK Maðduru Çocuklar’a dair kampanyasýna 12 Mayýs Salý günü, Bilgi Ü. Dolapdere kampüsünde yapýlacak “ÇOCUK ve RESMÝ ÞÝDDDET” paneliyle devam ediyor.

Panel’de TMK Maðduru Çocuklar’ýn gözaltýna alýnýrken, gözaltýnda, sorguda ve hapiste gördükleri þiddetin yaný sýra, çocuk ve þiddet iliþkilenmesi hukuk, týp, psikoloji, sosyoloji, eðitim, emniyet, medya alanýndan uzmanlar ile çocuðu resmi þiddete maruz kalmýþ ailelerce tartýþýlacak. Ayrýca Emniyet’te verilmeye baþlanan Çocuk Haklarý seminerlerinin ne kadar yeterli olduðu üzerinde durulacak

Tarih: 12 Mayýs 2009
Saat: 18: 30
Yer: Bilgi Üniversitesi. Dolapdere Kampüsü. BS2 Salonu.
Adres: Kurtuluþ Deresi Cad. No: 47 34060 Dolapdere/ISTANBUL
Tel: (0212) 311 50 00 


AKIÞ

Açýlýþ Sunumu

“Hakkari Belgeseli”

Yasemin Göksu 12 Mayýs günü Adana’da yargýlanan F.E (16) ve M.K (17)’ye destek için acapella bir þarký okuyacak.
Panel sebebiyle 12 Mayýs 2009 tarihinde Adana 6. Agir Ceza Mahkemesi'nde duruþmasý yapýlacak TMK Maðduru 2 çocuk için bu kez farklý bir destek etkinliði düzenlemedik. TMK Magduru Çocuklar'dan F.E (16) ve M.K (17) 01.11.2008 tarihinden bu yana hapis. M. K., Abdullah Öcalan’ýn Türkiye’ye getiriliþinin yýl dönümü dolayýsýyla 15.02.2007 tarihinde Adana Ova mahallesinde yapýlan gösteriye katýlmak, yasadýþý slogan atmak ve belediye otobüsüne taþ atmaktan gözaltýna alýndý ve hakkýnda örgüt üyeliði suçlamasýyla (TCK 314/2) 4 sene 2 ay hapis cezasý isteniyor. F.E. ise Sýnýr ötesi operasyonu protesto etmek amacýyla Ova mahallesinde 09.03.2008 tarihinde saat 16.00 sularýnda “Edi Bese Kampanyasý” çerçevesinde düzenlenen eyleme katýlarak yasa dýþý slogan atmak ve polise taþ ve molotof kokteyli atmaktan gözaltýna alýndý. F. E. Hakkýnda (3713 sayýlý kanunun 7/2 maddesinden ) örgüt propagandasý suçlamasýyla 8 ay hapis cezasý ve (TCK’nun 314/3, 220/6 maddesi delaletiyle) örgüt üyeliði suçlamasýyla 3 sene 9 ay hapis cezasý isteniyor. 16 yaþýndaki F.E. için istenen toplam hapis cezasý 4 sene 5 ay.

“Diyarbakýr Barosu’nun hazýrladýðý gözaltýnda ve sorguda iþkence gören, öldürülen çocuklara dair slayt-show”

PANEL

Panelistler
Aynur Tuncel
Fatma Karakaþ Doðan
Hülya Tanrýöver Uður
Kasým Yaðmur
Neslihan Akbulut
Serdar Deðirmencioðlu
Þebnem Korur Fincancý
Zübeyde Kýlýç

Türkiye Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarý Sözleþmesi’ni 19 sene önce imzaladý. Ama yeni TMK’yle bunu yok sayýyor. Üstelik bu durum Anayasa’nýn 90. maddesi’ne göre suç.

Tüm dünyadaki gibi “suçlu çocuk yoktur”, “suça itilen çocuk vardýr” tanýmýný kabul eden ve “ceza”nýn çocuða uygulanacak en son yaptýrým olduðunu öngören Çocuk Koruma Kanunu da Türkiye’de mevcut. Ama yeni TMK, bu kanunu da yok sayýyor ve 12-18 yaþ arasý çocuklara çocuk deðilmiþ gibi iþlem ve muamele yapýyor. Hele 15-18 yaþ arasý çocuklarýn durumu çok vahim.

Çocuk Koruma Kanunu doðrultusunda eðitilmiþ polis, asker, savcý, gardiyan vb devlet memurlarýnýn sayýsý çok az olduðundan TMK Maðduru Çocuklar, gözaltýna alýnýrken, gözaltýnda, sorguda, hapiste fiziki ve manevi iþkenceye, kötü muameleye maruz kalýyor, hatta öldürülüyor.

2008 Nevruz’unda Hakkari’de polis tarafýndan kolu kýrýlýp ardýndan da “devlet memuruna mukavemet” suçlamasýyla tutuklanan 15 yaþýndaki C. T.’nin ekranlara yansýyan görüntülerini hatýrlarsýnýz.

Peki ya bu 23 Nisan’da, Çocuk Bayramý’nda dünyanýn en utanç verici kara-komedisi olarak, özel tim görevlisinin kafasýna dipçik darbeleri indirdiði 14 yaþýndaki S. T.’nin görüntüleri ?

Ayný 23 Nisan operasyonunda polisten kaçarken dereye düþüp ölen, yine 14 yaþýndaki Abdülsamet Erip de var. Ýsmini gizlemiyoruz; çünkü “ölü çocuklar” isimleriyle bakidir, artýk onlara vereceðimiz fazladan bir zarar yoktur.

Bir gün sonra ise Van’da 7 yaþýndaki Maziye Aslan polis panzerinin altýnda ezilerek can veriyordu. 27 Nisan’da bu kez Þýrnak’ýn Cizre ilçesinde, 10 yaþýndaki Þ. B. Kafasýna atýlan gaz bombasýyla aðýr yaralanýyordu.

1991’den bu yana polis ve asker þiddetiyle hayatýný kaybeden çocuk sayýsý 328. Aralarýnda henüz ismi konmamýþ bebekler de vardý.

TMK Maðduru Çocuklar’a her gün yenileri ekleniyor. Maalesef çocuklarýn þimdilik yargýlandýðý Adana, Batman, Hakkari, Hatay, Ýskenderun, Ýzmir, Mardin, Mersin, Siirt, Þýrnak ve Van’da bile TMK Magduru Çocuklar’a dair toplumsal farkýndalýk çok az.

Ebeveynlerinin ýrklarý, dinleri, milliyetleri, sýnýflarý, ideolojileri ne olursa olsun; kendi cinsiyetleri ne olursa olsun, çocuklar sadece ÇOCUK’tur.

Mardin, Bilge köyü katliamýnýn ardýndan sað kalmýþ çocuklarýn medyada kullanýmý da “çocuk ve þiddet” olgusunu yeniden ve detaylý ele almamýzý bir zorunluluk haline getirdi.

Çocuk ve þiddetten bahsedilince, ekseriya akla ilk gelen çocuða uygulanan þiddet oluyor. Oysa çocuk þiddete tanýklýk ettiðinde de kendisine þiddet uygulanmýþ kadar zarar görür.

Þiddet, bir insanýn bir baþka insana, arzusu harici fiziksel, sözel ya da cinsel olarak tahrip edici güç uygulamasýdýr. Þiddet, yetiþkinlerin ruh saðlýðýný ciddi biçimde tahrip ederken, çocuðun boyutlarý açýsýndan bakýldýðýnda, baþ edilebilmesi çok daha zor bir olaydýr. Dünya onlar için yeterince büyük ve zor iken, þiddet onlarýn yaþama uyumlarýný daha da güçleþtirir. Son günlerde basýnda, bebeklere, çocuklara uygulanan þiddet olaylarý ile çok sýk yüz yüze geldik, hepimizin yüreði burkuldu. Çaresiz, küçücük varlýklarýn maruz kaldýklarý vahþet, biz yetiþkinleri dehþete düþürdü. Onlarý, bu hale getiren yetiþkinleri nefret ile kýnadýk. Bir kez daha, anne baba olmanýn nasýl bir olgunluk düzeyi gerektirdiði ile yüz yüze geldik. Çocuklara uygulanan þiddetin baþýnda fiziksel þiddet, dayak gelmektedir.

Dayak çoðunlukla, yetiþkinin öfkesi sonucunda çocuða uygulanýr. Çocuðun yaptýðý herhangi bir davranýþ, yetiþkini öfkelendirir ve dayak gerçekleþir. Bazý anne babalar, dayaðýn çocuk eðitiminde gerekli olduðunu düþünürler. Çünkü onlar da kendi anne ve babalarýndan öyle görmüþlerdir. Çocuklarýný dövdükleri için hiç rahatsýzlýk duymazlar. Bazý anne babalar da dövdükten bir süre sonra yaptýklarýndan piþmanlýk duyar, çocuða sarýlýr, öper hatta özür dilerler. (ya da Hakkari, Cizre olaylarýnda olduðu gibi polis þiddetine uðramýþ çocuklarý, hiyerarþice en üstteki yerel resmi görevliler ziyaret eder) Çocuk, caný yandýðý, incitildiði için öfke duyar ama bunu ifade edemez; çünkü bunu ona yapan annesi, babasý ya da bir biçimde baðýmlý olduðu bir baþka yetiþkindir. Onlara duyduðu sevgi ile onlarýn ruhunda yarattýðý hasarý birbiriyle uzlaþtýramaz. Bunun sonucunda da öfkeyi kendine yöneltir. Çocuðun kendine duyduðu bu öfke, onun tüm yaþam alanlarýna yayýlýr. Hissettiði olumsuz duygular, yaþama uyumunu zorlaþtýrýr. Okulda, arkadaþ iliþkilerinde sorunlar yaþamaya baþlar.

Bir eðitim aracý olarak kullanýlan dayak, kýsa bir süre için etkili olabilir. Dayak yediði andan itibaren kýsa bir süre içinde çocuk istenmeyen davranýþý yapmaz. Ancak, bir süre sonra çocuk, kendisini o davranýþý yapmaya yönelten gereksinmeleri karþýlanmadýðýndan, yeniden ayný davranýþta bulunur. Dayaðýn, uzun vadede çocuða kazandýrdýðý hiçbir eðitici yaný yoktur. Hiç mi bir þey kazandýrmaz? Kazandýrýr, dayaðý, bir yöntem olarak o da kendi yaþamýna katar. Kardeþlerini, arkadaþlarýný, eþini, çocuklarýný hatta annesini babasýný öfkelendiðinde dövebilir. "Ýnsan, annesini babasýný döver mi? " demeyin.

Þiddetin, en az þiddete maruz kalmak kadar tahrip edici bir diðer çeþidi de þiddete tanýklýk etmektir. Babalarýnýn, annelerine sürekli fiziksel þiddet uyguladýðýna tanýklýk eden çocuklarýn hem kýsa, hem de uzun vadede, ruhsal ve sosyal sorunlarý oluþmaktadýr. Keza çevresinde devamlý askerin, polisin ya da gerillanýn sýradan vatandaþa þiddet uyguladýðýna tanýk olan çocuklarda da aynen, hem kýsa, hem de uzun vadede, ruhsal ve sosyal sorunlar oluþmaktadýr. Bu çocuklar, kavga etmeye daha eðilimli, güvensiz ve saldýrgan olmaktadýrlar. Özellikle erkek çocuklarda, kýz çocuklara ve kadýnlara yönelik olumsuz davranýþlar geliþmekte, giderek onlar da eþlerini döven birer birey haline gelmektedirler. Çünkü erkek çocuk, babayý model alýr, onun davranýþlarýný taklit eder. Babaya benzemesi de baba tarafýndan onaylanýr. Bu durumun benzeri çevresinde þiddet gören çocuðun, askerin, polisin, gerillanýn þiddetini zaman içinde normalleþtirmesine ve onu taklit etmesine sebep olmaktadýr.

Yine fiziksel þiddete tanýklýk etmek kadar çocuðu örseleyici bir baþka þiddet biçimi de, annenin babayý, çoðunlukla da babanýn anneyi sözel olarak aþaðýlamasý, incitici sözlerle taciz etmesidir. Bu duruma tanýklýk eden çocuklarda da kaygýlar, korkular geliþmekte, kýz çocuk ezilen, aþaðýlanan anneyi model almakta, erkek çocuk ise ezen, aþaðýlayan babayý model almakta, giderek o da annesine, kýz kardeþlerine ayný þekilde davranmaya baþlamaktadýr. Benzer bir sözel þiddete, medya aracýlýðýyla ýrký, dini, sýnýfý vb kimlikleri dolayýsýyla maruz kalan çocuktaki geliþim de bunun izdüþümüdür. 

Tanýmsal olarak, þiddetin uç noktasý “terör” kavramýný ele aldýðýmýzda bireysel ya da kitlesel olarak bir grup insanýn (legal bir kimlik içinde ya da illegal bir teþekkül dahilinde) sistematik olarak siyasi amaçla topluma devlete veya belli kümelere karþý ne zaman olacaðý önceden kestirilemeyen yok etme hedefli þiddet eylemi göstermesidir. Ýletiþim araçlarýnýn yaygýnlýðý ve tv’lerin olaylarý naklen vermesi özellikle çocuklarda toplumu algýlamada olumsuzluklarýn oluþmasýna korkularýn geliþmesine neden olmaktadýr. 

Þiddetin TV ve filmlerde kurgusal olarak sunumunda genellikle iyi (!?), (ki görecedir), öðelerin kazanmasý kahramanlarýn olaylarýn üstesinden gelmesini izleyen çocuk gerçek hayatta karþýlaþýlan terör ve þiddetin boyutlarýnýn hiç de çizgi filmlerdeki gibi olmadýðýný anlamakta olaylarýn dehþetini kavranmasý açýsýndan zorlanmaktadýr. Bunun yanýnda olaylarýn tekrar tekrar ayný biçimde izlettirilmesi birey ve topluma yanlýþ mesajlar verirken hem yetiþkinlerin hem de çocuklarýn duyarsýzlaþmalarýna da neden olabilmektedir.

Okul öncesi dönemde çocuk çizgi filmlerle karton karakterleri izleyerek þiddeti izlemektedir. Bugs Bunny, Kayotee, Disney karakterlerinin çoðu Örümcek adam gibi hayali kahramanlar her maceralarýnda þiddeti uygulamakta ancak hepsinden kurtulmakta ve yeni maceralara atýlmaktadýrlar. Çocuklar oyunlarýnda bu kahramanlarý taklit etmekte onlara benzemeye çalýþmaktadýrlar. Bunlar 3-6 yaþ arasýndaki çocuklarýn düþ güçlerini geliþtirme için önemli olmakla birlikte ana baba denetiminde izlenmesi gereken ve hakkýnda saðlýklý bilgilerin verilmesi gereken etkinliklerdir. Þiddet öfke ve kýzgýnlýðýn frenlenememesi sonucu bireyin kendisine ve etrafýna karþý gösterdiði zarar verici davranýþlar olarak ele alýnmakla birlikte etrafa zarar vermeyecek tarzda bireyin öfke ve kýzgýnlýk duygularý beslemesi olaðan karþýlanmaktadýr. Bu duygularýn eyleme dönüþmemesi için nasýl baþ edilmesi gerektiðinin çocuða öðretilmesi gerekir. Etrafýna, zarar vererek þiddeti kullanan çocuklara zarar verme duygularý hissettiði zaman nasýl üstesinden geleceðini oyun etkinlikleri içinde öðretmeliyiz.

Çocuklarda da þiddet duygusu iç güdüsel olarak vardýr. Ve bu çok doðaldýr. Çocuklarý bu duygunun olumsuz etkilerinden kurtarmaya çalýþmak saðlýklý deðildir. Bunun yapýlmasý çocuðun þiddet duygusunu bir potansiyel olarak içine gömmesine ve patlamak için fýrsat kollamasýna neden olabilir. Çocuða sevgi þefkat içtenlik duygularýný aþýlayýp geliþtirerek bunu önlemek olasýdýr. Bunun yanýnda þiddeti ayaklandýran bir diðer durum yeterince kural konulmamýþ aþýrý hoþ görülü ana babalarýn takýndýðý tutumdur. Çocuðun istenmeyen duygularla baþ edebilmesi ve saðlýklý biçimde büyüyüp geliþmesi için ebeveynlerin kurallarý ve sýnýrlarý koyan olduðunu unutmamasý gerekir. Þiddet göstermek isteyen çocuk bunu, izlediði þiddet içeren filmlerden öðreneceði gibi ailede baþ gösteren kimi sorunlarý gidermede kullanýlan fiziksel þiddeti model almasýndan dolayý da kullanmak isteyebilir. Bu nedenle çocuðun fiziksel þiddeti uygulamamasý için öncelikle ailenin çocukta bu eðilimi ayaklandýran nedeni bulmasý ve bunu deðiþtirmeye çalýþmasý gerekmektedir. Bunun yanýnda çocuðu açýk ve net sýnýrlamak da gerekir. Çocuðun kollarýndan sýkýca tutarak göz seviyesine eðilip doðruca gözlerine bakarak "Arkamdan bana vurmaný istemiyorum" deyip onu odasýnda öylece býrakýp çýkmak gerekir. Bunu kýsa açýk ve net olarak söylemek gerekir çünkü dolaylý anlatmayý çocuðun algýlamasý oldukça güçtür. Fiziksel þiddet kullanan çocukla olaydan daha sonra mutlaka konuþmak öfke ve kýzgýnlýðý anladýðýnýzý ancak böyle yapmamasý gerektiðini sorunu çözmek için baþka yollar denemesi gerektiði konuþulmalýdýr. Bunun yanýnda aile ortamý içinde saldýrganlýðý kýrýcý ve sakinleþtirici oyunlarýn ortama sokulmasý gerekmektedir. Timsah yürüyüþü oyununda öndekini itelemeye çalýþma, adil kurallara göre güreþme, yastýk savaþý yapma, top yumruklama, dayanma sýnýrýný zorlayan gýdýklama oyunlarý gibi.

Çocuðun þiddet içeren davranýþlarý göstermesi þu koþullar altýnda gerçekleþebilir.

Anne- baba çocuðun psikolojik gereksinimlerini yerine getiremez ve çocukta nefret öfke duygularýný uyandýrýrsa çocuk þiddete yönelebilir.
Çocuklar þiddete baþ vuran ana babalarýný ve model aldýklarý kiþileri taklit ederek þiddeti öðrenir.

Ana baba çocuklarýnýn gösterdiði þiddet hareketlerine, baþka çocuklarý dövmeleri gibi, karþý çýkmadýklarý sürece çocuk þiddete yönelir.

Çocuklar olaðan þiddet duygularýný boþaltacak olanaklar bulamadýðý takdirde þiddet hareketlerine sapabilir.

Sadece büyüklerin izleyebileceði þiddet içeren filmleri, ana baba denetimi olmadan kendi istedikleri gibi, istedikleri sürece izleyen çocuklarda, þiddet hareketlerine öykünme, seyretmeyen çocuklardan daha sýklýkla oluþabilmektedir.

Ana babalarýn oldukça zorlandýklarý ve çocuklarýna anlatmada sýkýntýya düþtükleri kavramlardan birisi de “ölüm” kavramýdýr. Küçük çocuklarýn ölüm kavramýyla tanýþmalarý kaçýnýlmazdýr. Beslediði hayvanýn ölmesi, çiçeklerin kurumasý, hastalanan bir yakýnýn ya da çok sevdiði bir arkadaþýnýn veya yetiþkinin kaybý ile çocuklar ölüm kavramýyla karþýlaþabilecekleri gibi bu deneyimlerden birini yaþamýþ olan arkadaþlarýnýn anlattýklarý ile bunu merak edip sorgulamaya ve nasýl bir olay olduðunu öðrenmeyi isteyeceklerdir.

Araþtýrmalar çocuklarýn 3-6 yaþlar arasýnda sýnýrlý da olsa ölüm konusunda bir bakýþ açýsýna yukarýda deðinilen nedenlerle sahip olduklarýný göstermektedir. Bu konunun onlarý çok rahatsýz etmediðini araþtýrmalar belirtmektedir. Ancak yetiþkinlerin göstermiþ olduðu aþýrý tepki ile çocuðun ölüm olayýný algýlamasý yakýn iliþkilidir. Ýlkokul sýralarýnda çocuklar ölümle ilgili daha gerçekçi bir yaklaþým içine girmektedirler. Herkesin öleceðini bilirler ama kendileri ile bir iliþkisi olabileceðini kuramazlar. Çocuklarýn ölüm olayýný tüm boyutlarý ile anlamasý için ergenlik çaðýna girmeleri gerekmektedir. Ancak bu dönemde çocuk ölümün doðal bir olay olduðunu kavrayabilecek düzeye gelebilir.

Çocuðun ölümü algýlamasý yukarýda da belirtildiði gibi yaþýna baðlýdýr. Yaþ ilerledikçe kavram olgunlaþýp gerçek kapsamýna ulaþýr.

2-3 yaþlar arasýnda çocuklar oyunlarýnda Ölümden bahsetmeye baþlar. Dan Dan..! Sen Öldün. Fakat ölümden anladýðý hareketsiz kalmadýr.Yok olma deðil. Oyundan basit bir uyarý ile artýk sen ölü deðilsin diye dönebilir. Bu dönemde ölüm hakkýnda hiç bir kaygý taþýmaz.

3 yaþýnda. Ana okulu dönemi ile ayrýlýða karþý duyarlýlýk kazanmaya baþlar. Ölü böcekleri kurumuþ yapraklarý keþfeder. Bunun son olduðunu anlar ancak ölümün kendisine ulaþacaðýný düþünmez. TV de gördüðünde bunu kurgu olarak algýlar.

5-6 yaþlarda. Çocuk ölümün geri dönülmez olduðunu ölenin geri dönmeyeceði bilincine varýr. Ölüme neden olan etmenler hakkýnda fikirler edinir. Yaþlýlýk hastalýk þiddet savaþ trafik kazasý gibi... Ölümle ilgili ilk ciddi sorularýn ve kaygýlarýn baþladýðý dönemdir.

Ancak 8-9 yaþýna kadar ölümün evrensel olduðunun ve kendi ölümünün de bilincine varamaz. Yetiþkinle ayný algýlamaya sahiptir. Ölümün kaçýnýlmaz olduðu bilincine varýr.

Bu alanda araþtýrma yapan araþtýrýcýlar ölüm kavramýnýn dört temel bileþenden oluþtuðunu ve çocuðun bu kavramý tam olarak kavrayabilmesi için bu dört temel konuyu anlamalarý gerektiðini belirtmektedir.

ÇOCUKLAR ÝÇÝN ADALET ÇAÐIRICILARI
A. Kadir Ýlter, Abdullah Demir, Abdulselam Duran, Abdurrahman Aytekin, Açelya Akkoyun, Adnan Bostancýoðlu, Adnan Özyalçýner, Ahmet Cemal, Ahmet Çakaloz, Ahmet Ýnsel, Ahmet Köktürk, Ahmet Mümtaz Taylan, Ahmet Tüzün, Ahsen Erdoðan, Ahu Parlar, Akif Karapýnar, Albeniz Tuðçe Ezme, Algýn Saydar, Ali Akay, Ali Barýþ Kurt, Ali Kiremitçi, Ali Kocatepe, Ali Nesin, Ali Poyrazoðlu, Ali Sönmez, Aliraþit Karakýlýç, Ali Uysal, Ali Ziya Çamur, Alin Taþçýyan, Aliþan Akpýnar, Alper Ecer, Alper Görmüþ, Aras Mildaoðlu, Arda Mildaoðlu, Arif Akaya, Arif Ali Cangý, Arife Köse, Arin Manca, Aris Nalcý, Arsen Yýlmaz, Artin Garabedian, Arzu Baþaran, Aslý Erdoðan, Aslý Mertan, Aslý Öngören, Asmin N. Singez, Asude Ustaoðlu, Aþiran Barut, Aþkýn Kýrým, Atilla Aydemir, Atiye Arýkan, Avi Haligua, Aycan Çetin, Ayça Atikoðlu, Ayça Damgacý, Ayça Þaki, Ayda Aksel, Aydan Çelik, Aydýn Çubukçu, Aydýn Engin, Ayfer Gürdal Ünal, Ayla Algan, Ayla Þeþan, Ayla Yusufoðlu, Aylin Canbek, Aylin Kotil, Aylin Cumalýoðlu, Aylin Ugun, Aynur Altun, Aynur Tuncel, Aynur Yýlmaz, Ayþe Bengi, Ayþe Berktay, Ayþe Beyazova, Ayþe Bircan, Ayþe Böhürler, Ayþe Buðra, Ayþe Çavdar, Ayþe Esra Dursun, Ayþe Gözen, Ayþe Günaysu, Ayþe Hür, Ayþe Kalyoncu, Ayþe Kulin, Ayþe Lebriz Berkem, Ayþe Noyan, Ayþe Önal, Ayþe Yýldýrým, Ayþe Yýlmaz, Ayþegül Akdemir, Ayþegül Akyapraklý, Ayþegül Devecioðlu, Ayþegül Gökçe, Ayþegül Güryüksel, Ayþegül Sönmez, Ayþen Darendeliler, Ayþen Ertur, Ayþen Hadýmýoðlu, Ayþenil Þamlýoðlu, Ayþenur Arslan, Ayþenur Demirkale, Ayþenur Doksat, Ayten Akbayram, Ayten Uncuoðlu, Ayten Zara Page, Bahar Þahin, Bahariye Alpman, Balam Kenter, Balçiçek Pamir, Banu Vardar Karabeyoðlu, Baran Fundermann, Barbaros Dinçer, Barýþ Sulu, Barýþ Tut, Baskýn Oran, Baþak Emre, Baþak Güçlü, Baþak Ýkiz, Bawer Çakýr, Bedirhan Toprak, Belgin Çelik, Bekir Berat Özipek, Belkýs Dalkýranoðlu, Bennu Yýldýrýmlar, Berat Günçýkan, Berfin Zenderlioðlu, Beria Atamtürk, Berin Uyar, Berrak Sýrma, Bertan Onaran, Bihter Çoban, Bilal Kayabay, Bilge Contepe, Bilge Girgin, Bilgehan Oðuz, Bilgin Adalý, Binnur Aloðlu, Binnur Feyizli, Birsen Küçükersan, Buket Uzuner, Burak Karacan, Burcu Koçyiðit, Burhan Anamur, Buse Kýlýçkaya, Bülent Erkmen, Bülent Karataþ, Bülent Sürme, Büþra Ersanlý, Cafer Solgun, Cahit Koytak, Can Baþkent, Can Ýkizler, Can Ýzar, Canan Atabay, Canan Demir, Caner Gözübüyük, Cansile Kuday, Cansu Demir, Celal Tak, Celalettin Can, Cem Çobanlý, Cem Erciyes, Cem Örter, Cem Öztüfekçi, Cem Selcen, Cemil Ertem, Cengiz Alðan, Cengiz Güleç, Cennet Öz, Ceren Kocabaþ, Ceyda Aþar, Ceyda Tufan, Ceyhan Begüm Yýldýz, Cezmi Ersöz, Cihan Aktaþ, Cihan Baysal, Cihan Demir, Cihan Þenoðuz, Cihan Uzunçarþýlý Baysal, Cihat Madran, Civan Canova, Cuma Boynukara, Cumhur Cambazoðlu, Cüneyt Caniþ, Cüneyt Cebenoyan, Çaðatay Anadol, Çaðdaþ Aþan, Çiðdem Mater, Daðlý Özdemir, Defne Asal Er, Deniz Atamtürk, Deniz Gördük, Deniz Kavukçuoðlu, Deniz Türkali, Derya Alabora, Derya Nüket Özer, Devrim Soysal, Didem Deniz Erbak, Didem Unsur, Dikmen Gürün, Dilek Hattatoðlu, Dilek Kumcu, Dilek Kurban, Dilþah Deniz, Diren Cevahir Þen, Doðan Kuban, Duygu Öz, Ebru Akkaþ, Ece Aksakoðlu, Ece Dorsay, Ece Temelkuran, Egemen Deniz Bahar, Ekin Ekinci, Ekin Ýncedal, Eleni Papatheodosiou, Elif Babül, Elif Çakýr, Elif Özgüner, Elif Þafak, Elif Yorgancýoðlu, Elmon Hançer, Emel Çölgeçen, Emin Aktar, Emine Aksoy, Emine Çelebi, Emine Dolmacý, Emine Özkaya, Emine Uçak, Emine Uþaklýgil, Emrah Kýrýmsoy, Emrah Tuncer, Emre Gümüþdoðan, Emre Kýnay, Emre Koyuncuoðlu, Emrullah Beytar, Engin Ertan, Ercan Ekinci, Ercan Tanrýverdi, Erdað Aksel, Erdal Karayazgan, Erdir Zat, Erdoðan Yapýk, Eren Keskin, Erendiz Atasü, Ergin Cinmen, Ergün Eþsizoðlu, Erhan Ýçöz, Erhan Üstündað, Erim Þerifoðlu, Erkan Çetin, Erkan Þen, Erkan Þimþek, Erol Kýzýlelma, Erol Özkoray, Erol Özyiðit, Erol Üyepazarcý, Ersin Elyakut, Ersin Kalkan, Ersin Salman, Ertuðrul Kürkçü, Esen Çamurdan, Esra Çiftçi, Esra Demir, Esra Gürtuna, Esra Kahraman, Esra Mungan, Esra Zorlu Altan, Eþber Yaðmurdereli, Eþref Çakar, Ethem Baran, Etyen Mahçupyan, Evren Özer, Evrim Altuð, Evrim Kepenek, Evrim Solpan, Ezgi Baþaran, Ezgi Fidansoy, Ezgi Güner, Ezgi Koman, Ezgin Sander, Faik Akçay, Faik Kestekoðlu, Faruk Arhan, Fatih Özgüven, Fatma Benli, Fatma Bostan Ünsal, Fatma Karanfil, Fatma Ufuk Gürler, Fatma Ünsal, Fatmagül Berktay, Ferda Keskin, Ferhan Ekin, Ferhat Kentel, Ferhat Tunç, Feryal Öney, Fethiye Çetin, Fevzi Gümüþ, Feyzi Peker, Feyza Hepçilingirler, Feyzi Ceylan, Feza Þiþman, Fýrat Bingöl, Fýrat Korkma, Figen Batur, Figen Þakacý, Fikret Baþkaya, Fikret Ýlkiz, Filiz Aygündüz, Filiz Kerestecioðlu, Filiz Koçali, Filiz Kutlar, Fuat Ercan, Fuat Hendek, Füsun Özbilgen, Garo Paylan, Gökhan Gençay, Gökhan Tüfekçi, Gencay Gürsoy, Gönül Paksoy, Gönül Zarakol, Görkem Tekin, Gözde Baþkoç, Gözde Durmuþ, Gül Bayram, Gül Çelikkol, Gül Emek, Gülay Göktürk, Gülcan Tezcan, Gülden Sönmez, Gülen Gönül Þahin, Gülenay Akyol, Gülenay Börekçi, Güler Kazmacý, Gülgün Küçükören, Güliz Kucur, Gülizar Tuncer, Gülnur Elçik, Gülseren Yoleri, Gülsin Ketenci, Gülsüm Cengiz, Gülsüm Coþkun, Gülsüm Ekinci, Gülþen Ýþeri, Gülten Kaya, Gülüm Baltacýgil, Gün Zileli, Günay Aslan, Günýþýðý Suh, Gürþat Özdamar, Güven Borca, Hakan Peker, Hakan Tahmaz, Hakan Tuncer, Hale Akýnlý, Halide Yýldýrým, Halil Aksoy, Halil Berktay, Halil Ýbrahim Özcan, Halil Savda, Halime Sürek Kahveci, Haluk Gerger, Haluk Tekeli, Hamiyet Göksu, Handan Börtücene, Handan Öztürk, Handan Yalvac Kaplan, Hande Demircioðlu, Hasan Gürkan, HasanOnur Aras, Hatice Çoðalýrlar, Hatice Uçum, Havva Yýlmaz, Haydar Ergülen, Hediye Dikmen, Heja Bozyel, Hidayet Þefkatli Tuksal, Hilal Kaplan, Hulusi Zeybel, Hülya Karakaþ, Hülya Tarman, Hülya Tanrýöver, Hülya Tunçað, Hülya Uçansu, Hülya Üçpýnar, Hülya Üstün, Hürriyet Mýsýrlýoðlu, Hüseyin Hatemi, Hüseyin Kahraman, Hüseyin Karaca, Hüsnü Öndül, Ilgýt Uçum, Iþýk Yenersu, Iþýl Özgentürk, Iþýl Yücesoy, Ý.Tevfik Karatop, Ýbrahim Betil, Ýbrahim Halil Þimþek, Ýdil Aydýnoðlu, Ýdil Fýrat, Ýdris Kardaþ, Ýlhami Algör, Ýlhan Döðüþ, Ýlkay Ülkü Ertem, Ýlyas Odman, Ýnci Demirkol, Ýnci Ertan, Ýpek Ruacan, Ýrfan Akalp, Ýrfan Eroðlu, Ýris Yýlmaz, Ýsmail Beþikçi, Ýsmail Saymaz, Ýsmet Yýlmaz, Ýzzettin Önder, Jaklin Çelik, Jale Mýldalýoðlu, Jale Parla, Jülide Kural, Kaan Doðan, Kamil Ortakçý, Kamile Batur, Kawa Nemir, Kaya Genç, Kazým Balaban, Kemal Doðan, Kemal Iþýktaþ, Kemal Ördek, Kemal Pulgu, Kemal Yalçýn, Kenan Iþýk, Kerem Kurdoðlu, Kezban Yýlmaz, Koray Doðan Urbarlý, Korhan Gümüþ, Korkut Boratav, Kutbettin Özer, Kutluð Ataman, Küçük Ýskender, Kürþad Kahramanoðlu, Laçin Ceylan, Lale Alatlý, Lale Tayla, Latife Tekin, Lay Daran, Leman Yurtsever, Levent Arslan, Leyla Çetintürk, Leyla Ýpekçi, Leyla Uzman, M. Atih Þahin, Macide Þimþek, Mahmut Alýnak, Mahmut Sansarkan, Mahmut Toðrul, Maide Tülin Coþandal, Maral Çýldýr, Markar Esayan, Mebuse Tekay, Medeni Can Akýn, Mehmet Aksoy, Mehmet Ata, Mehmet Atak, Mehmet Ayas, Mehmet Bal, Mehmet Baydemir, Mehmet Bekaroðlu, Mehmet Benek, Mehmet Bozgeyik, Mehmet Bozkuþ, Mehmet Demir, Mehmet Ergen, Mehmet Güç, Mehmet Güreli, Mehmet Özdal, Mehmet Reþit Melik, Mehmet Sander, Mehmet Soylu, Mehmet Tarhan, Mehmet Teoman, Mehmet Uçum, Mehveþ Evin, Melda Akbaþ, Melek Özman, Melek Ulagay Taylan, Melih Altýnok, Melisa Gürpýnar, Meltem Ahiska, Meltem Gürler, Meltem Özkan, Memet Ali Alabora, Memik Horuz, Menend Kurtiz, Meral Çakýcý, Meral Danýþ, Meral Okay, Meral Olcay, Meral Tamer, Merve Erol, Meryem Marie Demiroðlu, Meryem Sarý, Mesud Fýrat, Mete Elçi, Mete Çubukçu, Mete Sakpýnar, Mete Tunçay, Metin Karadað, Metin Uca, Migirdiç Margosyan, Mihran Tomasyan, Mihriban Karakaya, Mine Kirazlý, Mine Söðüt, Mine Vargý, Mirza Metin, Mithat Sancar, Mualla Gülnaz Kavuncu, Muammer Karadaþ, Muharrem Erbey, Murat Paker, Murat Çelikkan, Murat Daltaban, Murat Dinçer, Murat Morova, Murat Muhtar, Murat Muþlu, Murat Özer, Murathan Mungan, Musa Toprak, Mustafa Alabora, Mustafa Bayram, Mustafa Çinkýlýç, Mustafa Daðýstanlý, Mustafa Demirkanlý, Mustafa Dermanlý, Mustafa Elveren, Mustafa Erhan Kaya, Mustafa Kara, Mustafa Köz, Mustafa Sütlaþ, Mustafa Yasacan, Mutlu Þahin, Müge Ýplikçi, Müge Karalom, Müge Öztürk, Müjgan Alikaþifoðlu, Müjgan Arpat, Nadire Mater, Naim Dilmener, Najla Osseiran, Nalan Erkem, Nalan Özübek, Naz Erayda, Nazan Abay, Nazlý Akçýð, Nazlý Alatlý, Nazlý Külünk, Nebahat Akkoç, Necati Kur, Necmiye Alpay, Nedim Saban, Nena Çalidis, Nergis Kulaksýzoðlu, Nermin Bezmen, Neslihan Acu, Neslihan Akbulut, Neslihan Demir, Neslihan Tezel, Nesrin Aksu, Neþe Ozan, Neþe Tarhan, Neþe Yaþýn, Neyyire Özkan, Nezih Baþgelen, Nezir Yükselten, Nihal Bengisu Karaca, Nihal G. Koldaþ, Nihal Gündüz, Nihal Yeðinobalý, Nihat Behram, Nihat Bulut, Nihat Ziyalan, Nil Demirkazýk, Nil Mutluer, Nilay Erköse, Nilay Yýlmaz, Nilgün Aktaþ, Nilgün Öztunalý, Nilgün Yurdalan, Nilüfer Açýkalýn, Nilüfer Akbal, Nilüfer Kuyaþ, Nimet Tanrýkulu, Niyaz Arýð, Nuray Ýzgü, Nuray Þakar, Nurgül Cangüleç, Nurhan Gazeryan, Nurinisa Yýldýrým, Nurten Tuç, Nurullah Can, Nurullah Þanlý, Oðuz Sönmez, Ohannes Þaþkal, Okan Arslan, Okay Temiz, Oktay Uysal, Olgun Þimþek, Onur Caymaz, Onur Günay, Onur Güngör, Oral Çalýþlar, Orhan Aydýn, Orhan Koloðlu, Orhan Miroðlu, Oruç Aruoba, Osman Kavala, Oya Baydar, Oya Coþkun, Ozan Gül, Ödül Celep, Ömer Aðýn, Ömer Çelik, Ömer Çolakoðlu, Ömer Madra, Ömer Yýldýrmaz, Övül Durmuþoðlu, Özay Erkýlýç, Özcan Yurdalan, Özdem Petek, Özden Sömez, Özen Yula, Özgür Heval Çýnar, Özgür Sevgi, Özgür Sevgi Göktaþ, Özkan Küçük, Özlem Albayrak, Özlem Ceylan, Özlem Dalkýran, Özlem Ezgin, Özlem Gümüþtaþ, Özlem Saçan, Ozlem Türk, Pakrat Estukyan, Paþa Ýrmek, Pelin Batu, Pýnar Ecevitoðlu, Pýnar Keleþ, Pýnar Kür, Pýnar Selek, Pýnar Þenoðuz, Püren Dinçer, R.Ýhsan Eliaçýk, Rabia Özgökçe, Rabiye Aksu, Ragýp Duran, Ragýp Zarakolu, Rana Arýbaþ, Rauf Kösemen, Recai Hacýmirzugli, Recep Maraþlý, Reha Erdem, Reha Özcan, Reþit Melik, Reyhan Yalçýndað, Rýdvan Akar, Rýza Kýraç, Rojda Þükran, Rümeysa Öz, Rüþtü Demirkaya, Sadýk Yalsýzuçanlar, Salih Yýldýz, Saliha Tuna, Sanem Öge, Savaþ Büktül, Savaþ Çömlek, Savaþ Ýkiz, Sedef Ecer, Seher Sander, Selahattin Özpalabýyýklar, Selami Ýnce, Selçuk Esenbel, Selda Çelik, Selda Tuncer, Selen Ekinci, Selim Selçuk, Selin Top, Sema Uludað, Semih Kaplanoðlu, Semra Somersan, Senem Ýþmen, Sennur Sezer, Seray Gözler, Sercan Bakýr, Serdar Aydoðdu, Serdar M. Degirmencioglu, Serdar Þengün, Serhat Eren, Serfiraz Ergun, Serpil Köksal, Serpil Odabaþý, Serra Akcan, Serra Bucak, Serra Müderrisoðlu, Serra Yýlmaz, Sevda Kýraç, Sevgi Alpsen Binbir, Sevgim Denizaltý, Sevim Soylu, Sevin Okyay, Sevinç Baloðlu, Sevinç Ýldan, Seyfettin Gürsel, Seyhan Erözçelik, Seza Mis Horuz, Sezai Sarýoðlu, Sezai Temelli, Sezgin Tanrýkulu, Sýrrý Laçin, Sibel Eraslan, Sibel Köse, Sibel Özbudun, Sibel Yarýz, Songül Beydilli, Stella Ovadia, Suat Oktay Þenocak, Suna Coþkun, Suna Koç, Þahika Yüksel, Þanar Yurdatapan, Þakir Saðlam, Þebnem Korur Fincancý, Þebnem Köstem, Þehadet Çitil, Þehrazat Mercan, Þehmus Ay, Þenay Kazalova, Þennur Helvacýlar, Þeyhmus Diken, Þiar Yalçýn, Þule Ateþ, Þule Perinçek, Þükriye Tutkun, Taha Parla, Tahir Elçi, Tamer Levent, Taner Koçak, Tanýl Bora, Tannur Arat, Tarýk Günersel, Tayfun Mater, Tayfun Pirselimoðlu, Taylan Tosun, Temel Demirer, Tevfik Taþ, Tilbe Saran, Tolga Öztorun, Tolga Taþar, Tuba Emiroðlu, Tuba Özgür, Tuncer Cücenoðlu, Turan Eser, Turgay Tuna, Turgut Çeviker, Tülin Altýlar, Tülin Bumin, Tülin Karabeyoðlu, Tümay Ýmre, Türkan Daðdelen, Türkan Uzun, Ufuk Þimþek, Uður Polat, Ukaþ Çýbuk, Ulvi Alacakaptan, Ülker Uncu, Ümit Biçer, Ümit Kardaþ, Ümit Tunçað, Ümmühan Atak, Ünal Asan, Üstün Akmen, Üstüngel Ýnanç, Vedat Demirayak, Vedat Yýldýrým, Verda Pars, Veysel Sönmez, Viki Ciprut, Volkan Akyýldýrým, Welat Azadi, Yalçýn Baþ, Yalçýn Ergündoðan, Yaman Tüzcet, Yanký Yazgan, Yaprak Zihnioðlu, Yasemin Bakan, Yasemin Balkancý, Yasemin Göksu, Yasin Aktay, Yaþar Bodur, Yaþar Özer, Yavuz Pekman, Yazgülü Yýldýrým, Yeliz Uslu, Yeþim Dorman, Yeþim Özsoy Gülan, Yeþim Tabak, Yýldýray Oður, Yýldýray Þahinler, Yýldýz Ramazanoðlu, Yiðit Karaahmet, Yiðit Özþener, Yiðit Sertdemir, Yusuf Alataþ, Yüksel Akaya, Yücel Tunca, Zafer Gökdemir, Zakarya Mildaoðlu, Zehra Ýpþiroðlu, Zehra Þenoðuz, Zeki Alaysa, Zeki Dikme, Zeki Korkut, Zelal Dað, Zeyneb Taþcý, Zeynep Arkan, Zeynep Bayramoðlu, Zeynep Erkekli, Zeynep Gambetti, Zeynep Kaya, Zeynep Kýlýç, Zeynep Oral, Zeynep Özdemir, Zeynep Þanlýer Tansuð, Zeynep Tanbay, Ziya Yaðtu, Zuhal Ergen, Zuhal Focan, Zübeyde Kýlýç
1276 çagýrýcý

Lütfen çaðýrýcý listesinde isminiz yoksa COCUKHAKLARI2@gmail.com 'a bildirin, ekleyelim!

ÇOCUKLAR ÝÇÝN ADALET ÇAÐIRICILARI ÝRTÝBAT (Gülçin Avþar) : 0555 847 38 63
ÇOCUKLAR ÝÇÝN ADALET ÇAÐIRICILARI BASIN (Jale Mildaoðlu) : 0532 211 80 86
ÇOCUKLAR ÝÇÝN ADALET ÇAÐIRICILARI GÖRSEL (Gülsüm Ekinci) : 0535 938 96 39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0