Çocuklar sigara dumanı tehdidi altında
22 Haziran 2009 16:41
İlköğretim çağındaki çocukların yüzde 75'inin pasif sigara içicisi konumunda olduğu belirtildi.
ISPARTA - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şahin, sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin erken yaşta hayata veda ettiğini bildirdi.
Sigara kullanımına en çok çocukların maruz kaldığını belirten Doç. Dr. Şahin, ''İlköğretim çağındaki çocukların yüzde 75'i pasif sigara içicisi konumunda'' dedi.
Anne ve babaları çocukların yanında sigara içmemeleri konusunda uyaran Şahin, sigaranın anne karnındaki bebek için de büyük risk oluşturduğunu ifade etti, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Anne gebelik sürecinde sigara kullandıysa veya pasif içime maruz kaldıysa ani bebek ölüm hızı riski 2.5 kat artıyor. Tüm bunların yanı sıra bebek yanında, ev içinde sigara içiliyorsa o da büyük tehlike. Zira bu durumda normal bebeklere göre yanında sigara içilen bebeğin hastaneye başvurma oranı 3 kat fazla. Ani bebek ölümü riski 2.5 kat artıyor. Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artıyor. Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı yükseliyor.''
Anne ve babanın sigara kullanması halinde ise çocukların idrarlarında günde 5-6 sigara içen kişiler kadar nikotin belirlendiğini kaydeden Doç. Dr. Şahin, gözde tahriş, sulanma, yanma, baş ağrısı, burunda rahatsızlık, akıntı, öksürük, boğaz ağrısı, kalp ve tansiyonun yükselmesi, solunumsal yakınmalarda artış, enfeksiyonlar, var olan hastalıkların alevlenmesi gibi etkilerin de ortaya çıktığını belirtti.
19 TEMMUZ MİLAT OLABİLİR
Kamusal yaşam alanlarında ve kamusal alanlarda sigara tüketiminin yasaklanması kararını desteklediğini bildiren Şahin, 19 Temmuzda yürürlüğe girecek uygulamanın milat olabileceğini söyledi.
2034 yılına kadar sigaranın AIDS, tüberküloz, trafik kazaları, anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açacağına yönelik tahminler olduğuna işaret eden Şahin, etkin tedbirler alınmaması halinde dünyada 250 milyon çocuğun sigaradan ölümlere kurban gideceğini ifade etti.
6.4 SANİYEDE BİR KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR
Sigaraya bağlı ölümlerin analizini yapan Şahin, kalp hastalığı ölümlerinin dörtte birine, kronik akciğer hastalığı ölümlerinin üçte birine sigaranın neden olduğunu kaydetti.
Dünyada yılda 5.4 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini, 6.4 saniyede bir kişinin öldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Şahin, tüm bu unsurlar dikkate alınarak sigara kullanımına nokta konulması gerektiğini savundu.
ntvmsnbc.com