Çocukların gözünden Roman halleri
18 Aralık 2011 12:17
"Çocukların Objektifinde Dışlanmanın Roman Halleri" sergisi, Erzurum, Samsun, Konya, Bergama, Antakya ve İstanbul'un Roman çocuklarının, mahallelerini anlattıkları fotoğraflardan oluşuyor.
Roman Topluluklar İçin Bütünlüklü Sosyal Politikalar Geliştirme Projesi kapsamında yürütülen fotoğraf atölyelerinin ürünlerini Tütün Deposu'ndaki "Çocukların Objektifinde Dışlanmanın Roman Halleri" sergisinde 14 Ocak'a kadar görebilirsiniz.
Çocukların yaşanış biçimlerini şekillendiren mekanların ne kadar özneleri olduğu sorusundan yola çıkarak hazırlanan projede, Erzurum, Samsun, Konya, Bergama, Antakya ve İstanbul'un Roman çocukları yoksulluğu ve sosyal dışlanmayı en ağır koşullarda yaşayan mahallelerini görüntüledi.
Proje, Edirne Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Anadolu Kültür tarafından yürütüldü.
Sergi, çocukların mahallelerindeki sevdikleri kişilerin, oyun oynadıkları mekanların, sevmedikleri çöplüklerin fotoğraflardan oluşuyor. Dün (16 Aralık) açılışı yapılan sergiye, fotoğrafçıların kendisi gelemese de, mahallelerini ve neden fotoğraf çektiklerini anlattıkları serginin de parçası olan mektuplarını gönderdi.
Çocukların mektuplarından bazı bölümler:
"Mahallemiz çok güzel bir yer, sabah oldu mu millet kalkar kahvaltı eder, gölge neredeyse oraya gider, öğle sıcağında mahalle çok sessiz olur. İkindi geldi mi millet yine toplanır, mutluluk yeniden gelir. Mahallemiz yardımlaşmayı çok sever, kimin tuzu olmazsa diğerinden alır. O yüzden mahallemi çok seviyorum."
"Mahallede en çok boşluğu seviyorum, çünkü orası arkadaşlarımızla oturup dertleştiğimiz yerdir."
"Yukarı mahalledeki çocuklarla hep kavga ederiz ama sonra barışır birlikte maça gideriz; maçlar çok zevkli geçer."
"Geceleri uyku tutmayınca Aziz amcanın kapısının önünde çay içmeyi çok seviyoruz"
"Sayın valimiz biz sizinle küs müyüz; neden gelmiyorsunuz"
"Bu fotoğraftaki yeri çektim; çünkü küçükken orada evden getirdiğimiz sebze ve meyvelerle piknik yapar, çok mutlu olurduk"
Fotoğrafçılar;
Aleyna Arslan, Şuheda Bulut, Merve Zengin, Esra Zengin, Alican Yıldız, Furkan Yıldız, Cansel Yıldırım, Hilal Yıldız, Ömer Yıldız, Harun Yıldız, Melisa Zengin, Abbas Emrah Gökçen, Cennet Eröztürk, Fatma Özgezen, Fatma Uyla, Fatmagül Gökçen, Fehime Dumrul, Özge Dumrul, Samet İnater, Seda Karatüre, Seda Gülbahçe, Canısı Şamgil, Sedef Şan, Cansev Renkliışık, Kıymet Şamgil, Kardelen Dakım, Fırat Dönmezer, Uslu Tarakçı, Haydar Nantu, Umut Nantu, Alinur Şani Tarakçı, Çiçek Onaranoğlu, Yağmur Yağmuroğlu, Hazal Yağmuroğlu, Gamze Dalkıran, Gizem Tunç, Hatice Genç, Muammer Tarar, Mehmet Teke, Mustafa Kuyumcu, Cansu Eyikuyumcu, Metin Taşdelen, Şerife Nur Alkaya, Diba Teke, Serpil Teke, Oğuz Çeviren, Okan Taşdelen, Hatice Kuyumcu.
Bianet