Birleşmiş Milletler ne işe yarar?

12 Eylül 2013 12:28 / 1286 kez okundu!

 


Dünyanın en büyük örgütlenmesi herhalde Birleşmiş Milletler'dir. Dünyanın bütün ülkeleri üye. İlk bakışta dünyanın sorunlarını çözmesi gereken örgüt olarak görülüyor ancak kurulduğu günden beri hiçbir zaman böyle bir işlevi olmamış.

Güvenlik Konseyi, BM'nin üst örgütü. Güvenlik Konseyi içinde yer alan beş ülkenin, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ın veto hakkı var. Bu nedenle, BM'nin herhangi bir karar alması ve bu kararını uygulaması hemen hemen imkansız. Soğuk Savaş yıllarında, iki emperyalist blok birbirlerinin kararlarını veto ederek engellemekteydi. Soğuk Savaş'ın bitiminden beri bu veto engeli nispeten azaldı ama gene de devam ediyor. Rusya ile ABD; İngiltere ve Fransa ve çok zaman Çin'in Rusya'nın yanında yer alması ile birbirlerinin önerilerini veto ediyorlar.

Batılı emperyalist güçlerin Suriye'yi bombalama kararları aldıkları sırada, bu ülkelerin Birleşmiş Milletler'i ne kadar umursadıkları ortaya çıktı. Obama, Güvenlik Konseyi'nin değil, kendi Senato ve Temsilciler Meclisi'nin alacağı kararları önemsiyordu. Rusya ve Çin ise veto haklarını kullanarak BM'den bir karar çıkmasını engelleyeceklerini biliyorlardı. Kısacası BM, her iki taraf için de kukla bir örgütlenme.

BM'de Rusya ve Çin'in veto hakkından şikâyetçi olan ABD, bugüne kadar 42 defa BM kararlarını veto etmiş ve bunların çoğu İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı insanlık dışı şiddetin kınanması üzerine. Son kez 130 ülkenin imzaladığı bir kararı ABD veto ederek durdurmuştu.

Soğuk savaşın bitiminden (1991) bu yana, ABD 14 kez veto etmiş ve bunların 13'ü İsrail ile ilgili kararlardı.

Dünya barışını, insanlığın değerlerini, dünya kaynaklarının hakça kullanımını sağlamak için açık ki bütün dünya halklarını kapsayan demokratik bir örgütlenmeye ihtiyaç büyük. Ancak BM bunu gerçekleştirmekten çok uzak bir örgütlenme. İnsanlığın ihtiyacı, ancak bir dünya devriminin ardından oluşacak yeni bir dünya örgütlenmesi ile karşılanabilir.

İnsanlık savaşlar, kaynakların hunharca kullanımı, küresel ısınma gibi büyük sorunlara sahip ve veto hakkına sahip beş ülke, bu sorunların çözümündeki ilk büyük engeli oluşturuyorlar. Bu beş ülkenin veto haklarının kaldırılması insanlık için ileriye doğru bir adım olacaktır.


Doğan TARKAN

12.09.2013

Son Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2013 12:40

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.