Duvarlar özgürlük isteğini engelleyemez
14 Ağustos 2011 13:10
Almanya’nın başkenti Berlin’i ikiye bölen ve Soğuk Savaş’ın en büyük simgesi 43 km uzunlukdaki Berlin Duvarı’nın inşasının üzerinden tam 50 yıl geçti
Almanya’nın başkenti Berlin’i ikiye bölen ve Soğuk Savaş’ın en büyük simgesi 43 km uzunlukdaki Berlin Duvarı’nın inşasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Geçmişin acıları zihinlerde bir kez daha tazelenirken, o günleri unutmamak adına Berlin’de bir anma töreni düzenlendi. Duvar’ın üzerinden, Doğu’dan Batı’ya kaçmaya çalışırken askerler tarafından öldürülenler anıldı. On yıldan sonra ilk kez resmî binaların üzerindeki bayraklar yarıya indirildi.
Bernauer Caddesi’ndeki anıtın önünde düzenlenen törene, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile Başbakan Angela Merkel de katıldı. Cumhurbaşkanı Wulff, Berlin Duvarı’nda vurularak öldürülenlerin yanı sıra eski Doğu Almanya’da (DDR) baskı içinde yaşamak zorunda kalanları da andığını belirtirken, tarihten alınması gereken dersi de şu sözlerle özetledi: “Şu bir kez daha ortaya çıktı; sonuçta özgürlük yenilmez. Hiçbir duvar sürekli olarak özgürlük isteğine karşı koyamaz.” İnşası 13 Ağustos 1961’de başlayan Berlin Duvarı, sınırı geçmeye çalışan 136 kişiye mezar olmuş, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra da 9 Kasım 1989’da yıkılmıştı.
Hâlâ duvarlar örülüyor
Dünyanın birçok köşesinde ise birçok duvar halen ayakta veya örülmekte: Batı Şeria’daki “utanç duvarı”, ABD ve Meksika arasında yasadışı göçü engellemek için örülen duvar, Fas’ın kuzeyinde sömürge döneminden kalma iki İspanyol şehri Ceuta ve Melilla’yı çevreleyen duvarlar, Yunanistan’ın Türkiye üzerinden göçü engellemek için tasarladığı tel örgü, Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta Katolik ve Protestan semtleri ayıran “barış” duvarı ve dünyanın en tehlikeli, iki Kore’yi ayıran duvar.
Taraf
Son Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2011 02:58