COPPOLA'DAN MÝSTÝK BÝR AYÝN - Emin Yeðinboy

13 Eylül 2008 19:04 / 1784 kez okundu!

 

GEÇ GELEN GENÇLÝK – YOUTH WITHOUT YOUTH YÖNETMEN: FRANCIS FORD COPPOLA OYUNCULAR: TIM ROTH, BRUNO GANZ, ALEXANDRA MARIA LARA Sonsuz gençlik insanlýðýn en büyük arzusu deðil midir? Francis Ford Coppola on yýllýk aradan sonraki dönüþ filmini bö

Profesör Matea (Tim Roth) yaþamýný insanlýðýn ilk konuþma dilini bulmaya adamýþ bir dil bilimcisidir. Yaþamýnýn eserini bitiremeyeceðini anladýðý gün yýkýlýr, intihar düþüncesi benliðini kaplar. 1938 yýlýnýn yaðmurlu bir gününde cebinde intihar mektubu yýldýrýma çarpýlýr. Tüm vücudu yanmýþ olarak uzun bir tedaviye alýnýr. Yavaþ yavaþ uyanýr ve gençleþmeye baþlar. Diþleri deðiþir, saçlarý çýkar ve otuz, otuz beþ yaþlarýnda bir insana dönüþür. Hem de insan üstü yetenek ve inanýlmaz bir hafýza gücü kazanarak. Tedavisini yapan doktor Roman Stanciulescu (Bruno Ganz) bu olaðan dýþý vakayý týp alemine tanýtýr. Vaka ile sadece týp dünyasý ilgilenmez, sonsuz gençlik Nazilerin de ilgisini çeken bir temadýr. Bu konuda deneyler yapan doktor Joseph Rudolph’un ve Gestapo’nun ilgisi Matea üzerine yoðunlaþýr. Artýk ülke ülke kaçmaya baþlayan bir Matea vardýr. Gençlik aþký Laura ile bu kez Veronica kimliði altýnda karþýlaþýr ve aralarýnda tutkulu bir aþk baþlar. Laura geçirdiði hipnoz krizleri esnasýnda en eski Sanskritçe lisanýný konuþmaya baþlar.



Coppola çok katmanlý, gerçek ve rüya arasýndaki bulanýk çizgide dolaþan bir öyküyü beyaz perdeye uyarlamýþ. Þamanizm ile ilgilenmiþ olan yazar Mircea Elida romanýnda bu inancýn baþka ruhlarla iliþki kurma, çift bedenleme, geleceði görme, yeniden doðuþ gibi psiþik unsurlarý kullandýðý bir dünya kurmuþ. Bu mistik öðelere sonsuz gençlik, tutkulu bir aþk, en eski arkaik lisaný keþfetmek, gerçeði tartýþmak, hatta casusluk gibi farklý konu baþlýklarý harmanlanmýþ. Bu kadarý Coppola gibi bir usta için bile kolay olmamýþ.



Her birisinden ayrý bir film yapýlabilecek onca tema sanki kurgu masasýnda birleþtirilmiþ farklý filmlermiþ gibi duruyor. Coppola’yý her halde en fazla öyküdeki mistik dünya anlayýþý, gerçeðin farklý yansýmalarý etkilemiþ olsa gerek.



Ustaca resimlenmiþ sahnelerin varlýðýna raðmen ne yazýk ki ‘Geç Gelen Gençlik’ seyirciyi yoran, içine giremediði bir filme dönüþüyor.


Coppola gibi usta bir yönetmenin dönüþü ustalýðýný görkemli sergilediði bir filmle taçlanmalýydý.



13.09.2008

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.