Hem oyuncu hem þarkýcý Charlotte Gainsbourg
15 Þubat 2018 10:10 / 1237 kez okundu!
“Armut dibine düþer” lafý çoðunlukla baba çocuk iliþkilerinde gerçeði iþaret eder. Sinemadan oyunculuðuyla tanýdýðýmýz Charlotte Gainsbourg babasý gibi müzik yapmaya da devam ediyor. Ee nasýl yapmasýn? Babasý, tüm zamanlarýn en unutulmaz parçalarýndan olan “Je t’aime moi non plus”nün yaratýcýsý ve söyleyeni Serge Gainbourg olursa.
Charlotte’un sinema kariyerinden çok bahsetmek istemiyorum. Önemli yönetmenlerle çalýþan Fransýz sinemasýn önemli bir oyuncusu. Onu en son Lars Von Trier imzalý 3 filmle anýmsýyoruz:Deccal, Melankoli ve Nemfomanyak. “Rest” 7 yýldan bu yana yaptýðý ilk albüm toplamda ise 5.albümü. Þarkýlarýnýn bir çoðunun sözlerini kendisini yazmýþ.
Yazarken çoðunlukla 2013’te yaþamýný kaybeden üvey kýz kardeþi Kate Berry’yi düþünmüþ. Sözler ölüm, kayýplar ve çocukluk korkularý üzerine. Albümün çýkmasýna yardýmcý olan birçok ünlü isim var. En önemlileri babasýnýn da yapýmcýsý olan, elektronik müziðin üstadý, besteci Sébastian Akchoté. Daft Punk, Beastie Boys, Bloc Party, Sébastiane’ýn birlikte çalýþtýðý diðer ünlü isimler.
---
Babasý da 80’li yýllarda yaptýðý funk, beat ve atmosferik müziðin yaratýcýlarýndan olan bir müzik adamý. Daft Punk grubunun yarýsý olan Guy Manuel de Homem Christo albümde bir çok parçada eþlik ediyor. Tabii ki Daft Punk havasý da albümde bir çok parçada karþýmýza çýkýyor. Yeni Zelandalý saykodelik pop yapan Conan Mockasin birkaç parçada besteci olmuþ. Albümde Paul Mc Cartney bestesi “Songbird in a Cage” var. Kendisi de piyanoda eþlik etmiþ.
Charlotte babasý tonunda seslendiriyor þarkýlarý, çok öne çýkmayan vokaller, yer yer mýrýldanýr, fýsýldar gibi. Rüzgara söylenmiþ sözler gibi havada daðýlýyor. Arka plandaki vokallerde ayný tonda. Ýlk þarký “Ring A Ring O Roses” bunun en tipik örneði. Babasýnýn ölümünü hatýrladýðý “Lying with You” acýlý sözlerine karþýn temposu yüksek tam bir offbeat parçasý. “Kate” ise kaybettiði üvey kardeþine yazýlmýþ ayný müzikal dokuda bir baþka parça. Yazar Sylvia Plat’a adanmýþ “Sylvia Says” ise tam bir Daft Punk parçasý gibi olmuþ. “Dans vos Airs” ise Fransýzca Chanson türünün tüm özelliklerini hatýrlatan romantik bir þarký, en sevdiðim parça oldu.
Charlotte kendisini en fazla etkileyen þarkýcýlardan ve albümlerden bahsederken babasýnýn “L’Homme a tete de chou”, Ian Dury’nin “New Boots and Panties”, Pink Floyd “ The Wall”, Bob Dylan “Nashville Skyline” Portishead “Dummy” albümlerini sayýyor.
Kendisi de keyif ve anlamýn içiçe geçtiði tipik bir Fransýz albümü yapmýþ.
‘Yüzyüzeyken Konuþuruz’
‘Yüzyüzeyken Konuþuruz’ son yýllarda zenginleþen yerli alternatif sahnenin önde gelen gruplarýndan. Ýndie-folk olarak tanýmladýklarý müziklerinde þarký sözleri büyük öneme sahip. Belli ki, yaþanmýþlýklardan yola çýkan sözler oldukça yaratýcý. Þarkýlarýndan bazýlarý: Ateþ Edecek Misin, Bakkal Osman Abi, Bir Sinema Filmine Bilet Almýþým, Giyemediðim Terlikler, Kendi Evimde Deplasmandayým.
Sözler samimi, genç kitleyi içine alacak tarzda. Sözlerden yola çýkarsak toplum tarafýndan onaylanan aþkýyla deniz manzaralý bir ev düþlerken, denizinden uzaklaþýp kovaya düþmüþ balýk gibi hissedenlerin, bakkal Osman Abi’sini özleyenlerin, poþet çaya karþý demliðe taraf olanlarýn,gel diyemeyip sadece hiçbir yere gitmemesini isteyenlerin, denize kýyýsý olmayan insanlarý sevemeyenlerin, teknolojik iletiþimden deðil yüz yüze konuþanlarýn dertlerini, isteklerini yansýtan þarkýlar çýkýyor karþýmýza.
Sakin gitar riflerine, þarkýlarý yazan Kaan Boþnak gitarý ve sesiyle kasmadan eþlik ediyor. Engin Sevik (gitar), Can Kalyoncu (davul), Can Tunaboylu (bas) diðer elemanlar.
Hafta sonu izlediðim konserlerinde atmosferlerini kurup, þarkýlarýný çaldýlar. 2017’de en çok dinlediðim þarkýlardan olan “Sandal” finalde geldi.
Gerçekten çok güzel, kývamýnda bir beste. Diðer sevilen þarkýlarý “Ölmemiþiz”, “Ateþ Edecek Misin”, “Ne Farkeder”, “Para Hala Bende” hep bir aðýzdan söylenen þarkýlar oldu.
Sahne performanslarý yaptýklarý sakin müzikle özdeþleþmiþ. Son derece sakinler. Tek itirazým parçalarý stüdyo havasýnda çalýp bitirmelerine oldu.
Halbuki, þarkýlarý konserlerde uzayýp, farklý riflerle, denemelere, sololara uygun dokuda. Konserlerde biraz daha gaz gerekli. Bunlar seyirciyle iletiþimi geliþtiren performanslar.
Hele konseri kesip, ara vermelerine hiç aklým ermedi. Olmaz bu tür konserlerde ara...
Emin YEÐÝNBOY
Ocak 2018