Köpekler üzerinden politik mesajlar
27 Nisan 2018 04:38 / 1232 kez okundu!
Wes Anderson imzalý bir animasyonun standart ölçülerde olam(a)yacaðý kesindir. Anderson’un nevi þahsýna münhasýr yaratýcýlýðý, masal anlatýcýlýðý devreye girdiðinde hep beklenmeyen þeyler ortaya çýkmýþtýr.
******
Köpekler üzerinden politik mesajlar
Wes Anderson imzalý bir animasyonun standart ölçülerde olam(a)yacaðý kesindir. Anderson’un nevi þahsýna münhasýr yaratýcýlýðý, masal anlatýcýlýðý devreye girdiðinde hep beklenmeyen þeyler ortaya çýkmýþtýr.
Geçmiþteki yapýmlarýndan “Tenenbaum Ailesi”, “Yükselen Ay Krallýðý”, “Budapeþte Oteli” filmlerini anýmsadýðýmýzda onun titizlikle ördüðü kadrajlarda renk, obje ve kostümlere verdiði önem karakterlerinin zamansýz dünyalarýný tamamlar. Zamansýz, masalsý anlatýmý yetiþkinliðin nostalji dünyasýný ve çocuksuluðun hayalciliðini kapsar. Hýzlý kurgusu ve detaylarla dolu kadrajlarý seyirciden üstün bir odaklanma talep eder.
Köpek Adasý
Yönetmen: Wes Anderson
Bu kez “Köpek Adasý” ayni talepte bulunuyor. Animasyon evreninde çok farklý bir yerde duruyor. Yaratýcýlýk her kadrajda o kadar zengin ki seyirci neyi takip edeceðini þaþýrýyor. Kendi adýma ikinci kez izlerken birçok yeni detayý yakalayacaðýma inanýyorum.
***
“Köpek Adasý” oldukça politik bir hikaye anlatýyor. Faþizmin ve diktatörlüðün hüküm sürdüðü Japonya’da köpeklerde ortaya çýkan hastalýk sonrasý vali Kobayashi köpekleri açýklardaki bir çöp adasýna toplatýr. Burada ölüme terk edilen köpeklerin hayatý adaya köpeði Spots’u aramaya gelen Atari sayesinde deðiþir.
Anderson ve ekibinin zekice yazdýðý senaryo diktatörlük, mülteci sorunu, fikir düþmanlýðý, direniþ ve sisteme karþý örgütlenme üzerine insan-köpek iliþkisi üzerinden göndermelerini yapýyor. Stop-Motion tekniðini uygularken, animasyon tarihinin farklý dönemlerinden esintilerle dolu kadrajlarý.
Disney ve Pixar’da olduðu gibi gülen köpekler veya efektlerin rengarenk dünyasý yok. Köpekler gülmüyor, gözleriyle her þeyi anlatýyorlar, insan figürleriyse Miyazaki’nin filmlerinden fýrlamýþ gibi. Naif, detaysýz çizilmiþ suratlar, 70’lerin video grafiklerini andýran çizgiler, koyu renkler...
Japon kültürüne güzelleme olan filmde diyaloglarýn bir bölümü çeviri olmadan Japonca.
Berlin Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü animasyonla kazanan ilk yönetmen olan Wes Anderson, sinemaya ne kadar farklý bir gözle baktýðýný bir kez daha kanýtlýyor. Çocuklardan çok büyüklere hitap eden animasyonun Alexander Desplat imzalý müzik kuþaðý ayrý bir yazý konusu.
Emin YEÐÝNBOY
22.04.2018
Son Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2018 05:09