Parti Kurma Arayışları Var Galiba

06 Temmuz 2019 10:09 / 748 kez okundu!

 

 

Ülkemizde siyaset mekanizması yakın zamana kadar hiç rahat bırakılmadı. Şimdiye kadar iktidara göz diken partiler genelde Amerika’dan, Muhalefete niyeti olanlar da AB’den icazet alıyorlardı.

 

****

 

Parti Kurma Arayışları Var Galiba

 

Ülkemizde siyaset mekanizması yakın zamana kadar hiç rahat bırakılmadı. Şimdiye kadar iktidara göz diken partiler genelde Amerika’dan, Muhalefete niyeti olanlar da AB’den icazet alıyorlardı.

AK Parti iktidarı ile kısmi bir bağımsızlık ve ona bağlı oluşan siyasi cesaret artık kendi düşünceleri doğrultusunda bir şey yapabilme fikrini oluşturdu.

AK Parti'nin ustalık döneminde tökezlenmesi sonrası değişik manevralarla ömrünü uzatsa da bazı değerlerinden ödün verdiği ve oy iniş trendi devam ettiği ortadadır. Birinci dönem ile ikinci dönemin Ak Gönüllüleri bir adım geride hayretle gidişatı seyrediyorlar.

Eğer Erdoğan umut verici bir hamle ile partiyi toparlamazsa, yeni yeni partilerin kurulması kaçınılmaz gibi gözüküyor.

Ancak bu parti sıradan bir oluşum olmamalı, kendisine özgü ilkleri ve özellikleri olmalıdır diye düşünüyorum.

Mesela,

1- 40 kişilik bir istişare heyeti olmalı, yedi bölgeden il başkanlarının yanı sıra siyasetin duayenleri ve kanaat adamlarından oluşmalı, iki ayda bir bir araya gelebilmeli; sivil bir oluşum edası, özgür bir akılla politikalar üretmelidir.

*Ayrıca şu anda kurulan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri gibi üyeler astronomik ücretler de almamalıdır.

2- Bu istişare heyeti “ilahi öğreti” ile barışık, ehli vicdan kimselerden oluşmalı.

3- Ülkede ve bölgede Kürt sorunun çözümü için açık ve anlaşılır bir eylem planı olmalı,

4- Toplumsal barıştan yana bir eylem planı olmalı, vatandaşlık kavramına endeksli bir akademi ile Anadolu insanını aydınlatma çalışmaları yapmalı,

5- Şayet iktidar olamazsa “gölge hükümet” ile iktidar çalışmalarını yakında incelemeli, yani hükümetin her bakanına karşılık bir bakanı olmalı.

6- Mecliste nitelikli bir muhalefet yapmadan külliyeye talip olmamalı,

7- Gereksiz konularda Cumhurbaşkanı ile polemik oluşturmaktan çekinmelidir. Ancak pozitif eleştiri yapmaktan da geri kalmamalıdır.

8- Genel başkanından tutun sade bir üyesine kadar her çalışması “kamu yararına” endeksli olmalıdır,

9- Eğitimi, ekonomiyi, bilimsel ve teknolojik çalışmayı nasıl düzelteceğini, işsizliğe nasıl bir çare bulacağını programında şeffaf bir tarzda belirtmelidir.

10- Milletvekilleri seçiminde “dar bölge” seçim yöntemini savunmalıdır.

11- Yeni sistem ile barışık bir programa sahip olmalıdır.Sistemin eksiğini tamamlama, olgunlaştırma ve içini doldurmak için çalışma ve çaba içinde olmalıdır.

12- İlçe başkanları ilk atamadan sonra müracaat edenler arasında ikiye indirilerek, genel başkanlığa sunulmalıdır. Yani il başkanı seçimle gelmelidir. “Benim adayım budur” deyip “ona oy verin” dememek lazım. Maalesef Ak Parti'nin son hali o duruma geldi, önce aday belirleniyor sonra sembolik bir seçimle atanan başkana oy veriliyor.

13- Her ilde o ilin sivil toplumunu tanıyan, bilen sivil bir ruh taşıyan gönüllü bir temsilcisi olmalı, genel merkezin direktifiyle oluşumlar kurup iş olsun diye STK’lar kurulmamalı. Onlar halkın ancak % 1’ine hitap ederler, onlar da partinin tabanından kimselerdir.

14- Her ilden on katılımcı ile 810 kişilik bir ekip ile üç ünlük bir değerlendirme sonucu partilin iskeleti oluşturmalı, 81 il başkanı ve teşkilat sorumlusu ataması yapılmalıdır.

15- En önemlisi de vatandaşına güvenmeli, ona güven vermeli. Mümkün olduğu kadar korku kavramını hiç kullanmamalıdır….

Benim kanaatim budur, isterseniz eski tas eski hamam usulü ile parti kurabilirsiniz, sadece var olan partilere bir parti daha eklemiş olursunuz bence.

İsim bulmada zorlanıyorsanız buyur bir isim bende “Hak ve Adalet Partisi(HAP)”, zaten ülkemizde bu iki kavramda sıkıntı var, paylaşımda adil olamıyoruz, sorunlarımızın çözümüne hakkaniyet çerçevesince çare/çözüm bulamıyoruz.

Haydi hayırlısı.

 

Eyüphan KAYA

02.07.2019, Diyarbekir

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.