BU BARIÞ BÝZÝM BÝLDÝÐÝMÝZ BARIÞ DEÐÝL

30 Ocak 2018 22:57 / 1072 kez okundu!

 

 

Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalý operasyonu bazýlarýný 'barýþ' diye ayaða kaldýrdý. Onlarýn ifade ettiði bu 'barýþ' söyleminin, bizim bildiðimiz anladýðýmýz barýþla ilgisi yoktur. Bu 'barýþ' söylemi, Amerika'nýn Ortadoðu paralý askerler ordusunu savunmaya uydurulmuþ bir kýlýftýr. 

Her savaþ ayný deðildir. Bütün savaþlar birbirinden faklýdýr. Birinci dünya savaþýnýn yaklaþtýðýný gören II.Enternasyonal, bu savaþýn bir yurt savunmasý deðil, emperyalist bir paylaþým savaþý olacaðýný, bu nedenle de karþý çýkýlmasý gerektiðini öngören bir karar almýþtýr. Fakat savaþ çýkýnca Karl Kautsky önderliðindeki enternasyonalin sosyal demokrat partileri, kendi ülkelerinin emperyalist çýkarlarýný savunarak savaþ yanlýsý tutumlar almýþ ve enternasyonal daðýlmýþtýr. Þimdiki 'sosyalist enternasyonal' bu daðýlmýþ enternasyonalin yeniden toparlanmasýyla oluþmuþtur.

Ýkinci enternasyonal partileri dünyayý (tabi bu arada özellikle Osmanlý topraklarýný) yeniden bölüþmek isteyen kendi emperyalist burjuvazilerinin yanýnda yer alarak savaþý desteklediler. O tarihte 'savaþa hayýr' demek ilerici bir tutumdu. Gel gör ki bu savaþýn sonunda talan edilen Osmanlý topraklarýnýn bir bölümünde bir ulusal bilinç oluþtu ve iþgal edilmiþ topraklarýn hiç olmazsa bir kýsmýnda baðýmsýz varlýðýný sürdürmek isteyen bu düþünce halkýný savaþa çaðýrdý. Biz bu savaþa Ýstiklal Harbi, ya da bilindik adýyla Kurtuluþ Savaþý diyoruz. Neyden kurtuluþ; emperyalist iþgalden. Ýþte bu savaþa da hayýr derseniz o, gerici, emperyalist uþaðý bir tutumdur.

Bu örnekleri çoðaltmak mümkündür. Ýkinci dünya savaþý sýrasýnda kýyýcý Hitler Almanya'sýna karþý savaþ ilan eden bir ülkede 'savaþa hayýr' demek, NAZÝ yandaþlýðý, faþistliktir. Soðuk savaþ esnasýnda 'barýþ içinde bir arada yaþama' politikasýný savunmak, dehþet dengesine karþý, 'nükleer silahlarýn sýnýrlandýrýlmasý anlaþmasýný' desteklemek ilerici ve hümanist bir tavýrdýr. Bunlara karþý çýkmak savaþ kýþkýrtýcýlýðýdýr. Hiç kimse Küba'nýn, Cezayir'in, Kore'nin, Vietnam'ýn özgürlük savaþlarýna 'hayýr' diyemez. Der, der de ona farklý gözle bakýlýr.

Gözüne ve aklýna perde inmiþlerin dýþýnda pek çok kimsenin anlayabileceði bu örneklerden sonra gelelim bizim (Yani Türkiye'nin) savaþýna. Ýlk önce altýný çizelim, burada bir savaþ yok. Savaþ hazýrlýðý içinde olanlara karþý yapýlmakta olan önleyici bir operasyondur bu. Modern silahlarla donatýlýp eðitilerek hazýrlanan bir ordu, bu savaþ hazýrlýðýnýn en bariz göstergesidir. Dahasý betonla tahkim edilmiþ tüneller, ufak ufak, 'çaktýrmadan' Suriye topraklarýnýn Amerika hesabýna iþgal edilmesi, bu topraklarýn eski sahiplerinin yerlerinden yurtlarýndan edilmesi ve bu iþgal edilen yerlerde ABD üsleri tesis edilmesi de cabasý.

Þaka gibi deðil mi? Ama kötü bir þaka; yani eþek þakasý. Hangi barýþ? Bu ordu neden ve kime karþý hazýrlandý sorusunu sorma, Amerikan bayraðýnýn yanýnda 'kýzýl yýldýzlý' bayrak taþýyor diye bunlarý sosyalizm heveslisi falan say, Amerika'ya yapýlan yalakalanmayý ve uþaklýðý görmezden gel ve 'býrakalým da hazýrlýklarýný rahat rahat yapsýnlar' anlamýndan baþka bir þey olmayan 'barýþ' kavramýnýn arkasýna sýðýn.

O hazýrlýklarý rahat rahat yapsalardý siz asýl o zaman görürdünüz bizi ve Ortadoðu'yu nasýl bir savaþýn beklediðini. O savaþýn hazýrlayýcýlarýna ve baþlatýcýlarýna 'savaþa hayýr' diyecek ne vaktiniz ne de mecaliniz kalacak. Ya belki de haksýzlýk ediyorum; kim bilir bugün 'barýþ' diye kastettiðiniz aslýnda o gerçek savaþýn önünün açýlmasý içindir. 

 

Firuz TÜRKER

30.01.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2018 22:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.