ÝNÞAAT SEKTÖRÜ EKONOMÝNÝN MOTORUDUR
01 Aralýk 2019 12:22 / 1185 kez okundu!
"Peki inþaat sektörüne bu haksýzlýk neden yapýlýyor? Ülkemizdeki ekonomik sýkýntýnýn vebalini ona ve onun üzerinden iktidara yüklemek için. Halbuki bu ekonomik zorluklarýn asýl sebebi dünya konjonktüründeki durum ve de ülkemize yönelik saldýrý ve engellemelerdir. Ama onlar bunu söylememek için suni sebepler öne sürüyorlar. Sonra da akýllarý ermediði halde yalan yanlýþ þeyler dillendiriyorlar. Haklarýný yemeyeyim inandýrdýklarý, daha doðrusu yanýlttýklarý epey insan da oluyor. Ýnþaat sektörünü rölantiye alýrsanýz ekonominin tümünü rölantiye almýþ olursunuz."
****
ÝNÞAAT SEKTÖRÜ EKONOMÝNÝN MOTORUDUR
Ýnþaat sektörü üzerinden bir saptýrma yürütülüyor. Ekonomik faaliyette inþaata aðýrlýk verilmiþ de bu günkü ekonomik güçlüklerin sebebi buymuþ. Bunun gerçeklikle ilgisi yok. Ben inþaat mühendisiyim ve de bu konuda düþüncelerimi yazmak gereði hissettim. Kendime pay çýkarmak olarak anlamayýn, artýk emekliyim. Ama bu haksýz eleþtiriyi yapanlar bu iþin abcsinden dahi anlamýyor.
Bir kere ülkemiz geliþmesini tamamlamýþ deðildir. Geliþmekte olan bir ülkedir. Yollar, köprüler, barajlar, tüneller, santraller, okullar, hastaneler vs vs, say sayabildiðin kadar, yapmasý zorunludur. Ayrýca ülkemiz konut sorununu da istikrara kavuþturabilmiþ deðildir. Türkiye'nin þu anki konut açýðý 21 milyon. Yýllýk ihtiyaç 1 milyon. Böylesi bir durumda inþaat sektörünü rölantiye alýp da hangi sektöre aðýrlýk verilecek? Benim gençliðimde kiralýk ev bulmak büyük sorundu; þimdi pek çok semtte kiracý darlýðý yaþanýyor. Verdiðim rakamlar buna raðmendir ve 2019 verileridir.
Daha önemli bir baþka konu ise deprem tehdididir. Resmi yapýlar dahil, yýllarca zayýf denetimle yapýlmýþ yapýlarýn pek çoðunun inþaat kalitesi düþüktür. Bunlarýn yenilenmesi kaçýnýlmaz ve de acildir. Þimdi kalkýp da inþaat sektörüne aðýrlýk verilmesin demek, aptallýk deðilse zalimane bir anlayýþtýr. Yýkýlan yýkýlsýn, ölen ölsün demektir. Ama eleþtiri sahipleri, kentsel dönüþümün de 'rant için' yapýldýðýný söyleme samimiyetsizliði içindeler.
Bu yazdýklarým inþaat sektörünün genel konularýdýr. Gelelim sektörün özelliðine; bu eleþtiriyi dillendirenler, inþaatlarýn sadece malayla, çekiçle yapýldýðýný mý sanýyorlar. Öyle bile olsa mala ve çekicin bir sektörü yok mu? El arabasýndan murca varýncaya kadar inþaat araç gereçlerinin imalatý ekonomiye dahil deðil mi? Peki ya iþ makineleri? Uzun yýllar ithal ettiðimiz pek çok iþ makinesi artýk ülkemizde yapýlmaktadýr. Bunlarýn imalat ve bakým aþamalarý vardýr. Bu sektör de en az otomotiv kadar büyüklüðe sahiptir.
Bunlarý da geçtik. Eleþtiri sahipleri inþaat sektörünün kaç sektöre ivme saðladýðýnýn farkýndalar mý? Ýnþaatta kullanýlan malzemeleri bir düþünün. Demir çelik ve betondan baþlayarak alüminyum sektörüne, keresteye ve ahþap imalatlara, demir baðlama telinden çiviye, vidaya, PVC sektörüne, kireç çimento, mermer ve doðal taþlar üzerinden maden sektörüne, cam ve seramik sanayilerine, elektrik malzemeleri üretimlerine, elektrik düðmesinden tutun da kontrol kalemine, ahþap ve PVC esaslý yer döþeme malzemelerine, tuðla ve kiremit fabrikalarýna, yüzlerce kalem malzeme üretimi yapýlmayacak da ekonomi düze mi çýkacak?
Ayrýca inþaat sektörünün ihracata da büyük katkýsý vardýr. Öncelikle inþaat malzeme ve araç gereçleri bilfiil ihraç edilmektedir. Ýkinci olarak yabancýlara konut satýþýný da bu kategoriye koymak gerekir. Bu konuda da anlamsýz bir karþý çýkýþ söz konusudur. Beyler hanýmlar gider Londra'dan, Paris'ten, Amerika'dan, örneðin Pensilvanya'dan evler malikaneler alýr ama bizde yabancýya konut satýldý mý tüyleri diken diken olur.
Bir de bütün bu alanlarda inþaat sektörünün hem kendi içinde hem de yan üretim dallarýnda yarattýðý istihdamý hesaba katalým. Bu çok akýllýlar ne kadar insana iþ ve ekmek kapýsý saðlandýðýndan haberdar mý? Tabi bizim gibi geliþmekte olan ülkelerde inþaat sektörüne aðýrlýk verilmesinin asýl sebebi bunlar deðildir. Bunlar yan sonuçlardýr. Asýl sebep yukarýda saydýðým ihtiyaç kaynaklarýdýr. Eleþtiriyi getirenler sanki keyiften inþaat yapýlýyormuþ gibi konuþuyor.
Kaldý ki Çin'e bakýn, Güney Kore'ye bakýn; bunlar bizim dünya çapýnda inþaat rakiplerimizdir. Ýnþaatýn ihracata büyük katkýlarýndan biri de yabancý ülkelerde yapýlan inþaatlardýr. Türk firmalarý bu konuda dünyada tanýnmýþtýr ve pek çok projeyi hayata geçirmiþ ve geçirmektedirler.
Ýnþaat sektörüne aðýrlýk verilmeyecek de neye verilecek peki? Otomotive mi; tekstile mi; gýda sektörüne mi; tarýma mý? Bunlara aðýrlýk verilmediðini kim söylüyor? Bu bilgisiz ve mideden konuþanlar. Tarým deyince bir parantez açayým çünkü ona da haksýz eleþtiriler yöneltiliyor. Türkiye tarým ürünlerinde Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sýradadýr.
Peki inþaat sektörüne bu haksýzlýk neden yapýlýyor? Ülkemizdeki ekonomik sýkýntýnýn vebalini ona ve onun üzerinden iktidara yüklemek için. Halbuki bu ekonomik zorluklarýn asýl sebebi dünya konjonktüründeki durum ve de ülkemize yönelik saldýrý ve engellemelerdir. Ama onlar bunu söylememek için suni sebepler öne sürüyorlar. Sonra da akýllarý ermediði halde yalan yanlýþ þeyler dillendiriyorlar. Haklarýný yemeyeyim inandýrdýklarý, daha doðrusu yanýlttýklarý epey insan da oluyor. Ýnþaat sektörünü rölantiye alýrsanýz ekonominin tümünü rölantiye almýþ olursunuz.
Firuz TÜRKER