O SLOGANLAR MASUM DEÐÝL

02 Eylül 2024 20:33 / 78 kez okundu!

 

 

"Askerler en baþta ‘milletin askeri’ olduklarýný, milletin parasýyla eðitim gördüklerini, maaþlarýný milletin ödediðini, vatanýn ve onun güvenliðinden sorumlu olduklarýný unutmadan elbette bu sloganý atabilir bunda beis yok. Ama bunu cephede düþmana taarruza geçerken yapmalarý daha doðrudur. Mezuniyet töreninde Cumhurbaþkanýnýn yüzüne karþý kinaye yapar gibi yaptýlar mý bundan elbette manalar çýkar. Aslýnda onlara yanlýþ da öðretilmiþ. Bu sloganý Sýrrý Sakýk’a karþý atmalarý daha mantýklý olurdu."

 

*****

 

O SLOGANLAR MASUM DEÐÝL

 

Kimse demokrasi güçlerini ve milleti aptal yerine koymaya kalkmasýn. Dilruba dedi diye de geri zekalý sanmasýn. Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde genç teðmenler neden ‘Mustafa Kemâl’in askerleriyiz’ sloganý atar? Denilebilir ki ‘onlar asker, Mustafa Kemâl de ebedi baþkomutan, bundan mana çýkarmak doðru deðil'. Ýyi de bundan mana çýkarmaya kalkanlar en baþta her daim demokrasiye kastetmeye teþne ve askeri vesayete þapka çýkarmaya hazýr kesim oldu. ‘Her þey subaylarýn sucuk-ekmek yemek zorunda kalmalarý ile baþladý’ türünden yorumlarla 1960 darbesine göndermeler yapýldý.

Askerler en baþta ‘milletin askeri’ olduklarýný, milletin parasýyla eðitim gördüklerini, maaþlarýný milletin ödediðini, vatanýn ve onun güvenliðinden sorumlu olduklarýný unutmadan elbette bu sloganý atabilir bunda beis yok. Ama bunu cephede düþmana taarruza geçerken yapmalarý daha doðrudur. Mezuniyet töreninde Cumhurbaþkanýnýn yüzüne karþý kinaye yapar gibi yaptýlar mý bundan elbette manalar çýkar. Aslýnda onlara yanlýþ da öðretilmiþ. Bu sloganý Sýrrý Sakýk’a karþý atmalarý daha mantýklý olurdu.

Bakýyorum bütün askeri vesayet yanlýlarý bu durumdan hemen vazife çýkardýlar ve yayýn organlarýný aporta geçirdiler. Ama ne onlar ne de bu iþi teðmenler arasýnda organize edenler unutmasýn ki millet de öðreniyor. Ve 15 Temmuz’da çok deðerli bir deneyim elde etti. Nedense darbelerin yoluna taþ döþeme iþi hep böylesi eylemlerle baþlar. ‘Genç subaylar rahatsýz’ sözü bunun ifadesidir. 

Ben 60 darbesinde çocuktum. Bir þeyden anladýðým yoktu. Ama 12 Mart muhtýrasýnda artýk bir delikanlýydým, aklým ermeye baþlamýþtý. 80 Darbesinde ise bir yetiþkin. Ve askeri vesayetin ne anlama geldiðini ne sonuçlara yol açtýðýný çok iyi bilirim. Ondan sonraki iki darbeye de öðrenmiþ gözümle baktým. Sloganý baþlatan o genç teðmenin çocuksu, cýlýz sesine dikkat edin. Belki de ne yaptýðýnýn, kimler tarafýndan ne amaçla kullanýldýðýnýn tam bilincinde bile deðil. Ama bu iþler böyle baþlar. Ona ve ona uyanlara yaptýklarýnýn anlamý açýklanmazsa da hiç istenmeyecek noktalara varýr.

Bütün bu darbeler öncesinde iþaretler ortaya çýktýðýnda siyasiler hiç üzerlerine alýnmamýþlardýr. Biri topu diðerine ‘sana geldi bu ikaz’ diye atmýþ, diðeri ‘hayýr bana deðil sana’ diye geri postalamýþ kabak da bütün siyasilerin ve milletin baþýna patlamýþtýr. Kimileri þapkasýný alýp gitmiþ, kimileri Zincirbozan’ý boylamýþtýr.

Ülkemizdeki bütün darbelerin ardýnda baþta Amerika olmak üzere emperyalist güçler vardýr. Bu genç teðmenler ne yapmak isterken neye hizmet edecek olabileceklerini asla unutmamalý. Yani bunu düþünemeyecek, buna akýl erdiremeyecek kadar zayýflýkta olan bunlara mý emanet edeceðiz biz evlatlarýmýzý?

Tabi ben sorgulansýnlar, haklarýnda iþlem yapýlsýn yanlýsý deðilim. Bu komutanlarýnýn ve siyasi iradenin bileceði iþ. Ama onlarý bu yola yönlendirenler bilsin ki demokrasi güçleri uyumakta ya da gaflet içinde deðildir. Hiç kimse Talat Aydemir olayýný aklýndan çýkarmasýn. Demokrasi ve vatan her þeyden önemlidir. Yeni yetmelerin eline býrakýlmayacak kadar. ‘Genç subaylar’ hiç rahatsýzlýk duymasýn vatan, emin ellerdedir.

 

Firuz TÜRKER

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024 13:17

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.