TÜRKÝYE BAÞARDI MI?

20 Aralýk 2018 08:57 / 1348 kez okundu!

 

 

Bunu söylemek erken olur. Ama ibrenin Türkiye'den yana döndüðünü söylemek mümkün. Amerika'dan gelen son açýklamalar böyle bir görüntü yaratýyor. Görünen o ki, Erdoðan ile Trump arasýnda bir anlaþma oldu ve bu anlaþma Türkiye'nin çýkarlarý lehine. Fakat buna karþýlýk Amerika'ya da Ortadoðu'daki çýkarlarý konusunda 'güvence' verilmiþ olmalý. Yoksa Amerika tasýný taraðýný toplayýp Müslüman coðrafyasýndan kös kös önüne bakarak gidecek deðildir.

 

****

 

TÜRKÝYE BAÞARDI MI?

 

Bunu söylemek erken olur. Ama ibrenin Türkiye'den yana döndüðünü söylemek mümkün. Amerika'dan gelen son açýklamalar böyle bir görüntü yaratýyor. Görünen o ki, Erdoðan ile Trump arasýnda bir anlaþma oldu ve bu anlaþma Türkiye'nin çýkarlarý lehine. Fakat buna karþýlýk Amerika'ya da Ortadoðu'daki çýkarlarý konusunda 'güvence' verilmiþ olmalý. Yoksa Amerika tasýný taraðýný toplayýp Müslüman coðrafyasýndan kös kös önüne bakarak gidecek deðildir.

 

Eðer böyle bir anlaþma yapýldý ise Türkiye'nin elini güçlendiren iki önemli faktör var. Bunlar Rusya ve Ýran'ýn Türkiye'ye olan desteðidir. Büyük Ýhtimalle Tayyip Erdoðan Trump'la, Rusya ve Ýran'ýn anlaþmaya 'dýþarýdan' katýlma þartlarý cebinde olarak konuþtu. Ruhani bu gün ülkemize, Erdoðan'ýn Trump'la konuþtuklarýný görüþmek üzere alel acele geldi. Çok yakýnda Putin'le de bir görüþme olursa þaþýrmamak gerekir. Erdoðan Trump'la hem Türkiye adýna hem de Rusya ve Ýran'a ara bulucu olarak görüþmüþ olmalý.

 

Bu görüþme Ortadoðu'ya barýþ gelmesi ihtimalini güçlendiren bir görüþmedir. Peki iþler burada düþündüðüm gibiyse bundan sonra bölgemiz ne tür geliþmelere gebe? Amerika denklem dýþýna itilmeyecek ve doðu Akdeniz Enerji yataklarýndan payýný alacak. Tabi Almanya ve Fransa ile birlikte. Bu, Suriye'nin toprak bütünlüðü üzerinde anlaþýlmýþ olduðunun da bir göstergesi. Ama Esed gidici. Suriye'de stabilizasyonun, özgür ve demokratik seçimlerle saðlanma ihtimali güçlendi. SDG ye gelimce; PKK'dan kopacak, Suriye rejimi ile bütünleþecek ve silahlarýný teslim edecek. Bu gün SDG'nin elinde olan bölgelere Peþmerge yerleþecek.

 

Býrakýn dünyayý, Türkiye'yi okumaktan aciz muhalefetimiz bir süre sonra 'karþýlýðýnda ne verdiniz, açýklayýn' diye ayaða kalkabilir. Akýllarý ancak o kadara yetiyor. Bölgemiz çok önemli geliþmelere gebe hale gelmiþken onlar bilyeleri ile oynamaya devam edecekler.

 

Ben karþýlýðýnda neler verildiði konusunda biraz fikir yürüteyim. Türkiye, hazýrlýðýnda olduðu operasyonlarý erteleyecek. S 400’lerin alýmýndan vazgeçilmeyecek ama onlarýn yanýna ABD den Patriyotlar da alýnacak. ABD nin Suriye'deki üsleri konusunda da güvence aldýðý kanýsýndayým. Esed'in gitmesi güvencesinin ise Rusya'nýn yükümlülüðünde olduðunu sanýyorum. Çok uzun olmayacak bir süreçte de ABD ile Ýran arasýnda, Türkiye'nin arabuluculuðunda yeni bir nükleer anlaþmasý görüþmeleri baþlayacaktýr. Bu noktaya gelinmesinde ilk adýmýn, Merkel ile Macron'un da katýldýðý Ýstanbul toplantýsýnda atýldýðýný varsayýyorum.

 

Bu anlaþma PKK için sonun baþlangýcýdýr. Zaten ABD en önde gelen üç liderinin baþlarýna ödül koymuþtu. Orta vadede Türkiye'nin 'terör' sorununu çözeceði ve ülke bütünlüðünü yeniden ve eskisinden daha güçlü bir þekilde saðlayacaðýný da öngörebiliriz.

 

FETÖ’ye gelince; onlar da PKK gibi kullanýlmýþlýklarýnýn bedelini terk edilmiþlik olarak ödeyecekler. Gülen ABD’den deport edilecek ve Türkiye'nin ele geçirebileceði bir ülkeye gönderilecek. Daha önce Abdullah Öcalan'da olduðu þekilde de ülkeye getirilip yaptýklarýnýn hesabýný verecek.

 

Bütün bunlar Amerika'nýn, Obama döneminde uygulamaya konulan Ortadoðu politikalarý savunucularýnýn yenilgisi anlamýna geliyor. Bu lobinin stratejisi ve taktikleri iflas etmiþtir. Bred Mcgurk ve CENTCOM ekibinin temsil ettiði kliðin yapmaya çalýþtýklarýnýn hayata uymadýðý açýða çýkmýþ oldu. Bir diðer kaybeden de, Kýbrýs Rum Kesimi oldu. Doðu Akdeniz enerji kaynaklarý konusunda baþkalarýnýn gazý ile hareket eden bu yönetim Türkiye ile zýtlaþmasýnýn karþýlýðýnda vaat edilenleri  bulamayacak ama payýný alacak. Fakat Türkiye'nin dýþlanmasý baþarýlamamýþtýr. Türkiye bileðinin hakkýyla bu masaya þimdiden oturdu.

 

Eðer buradaki beyin jimnastiðimdeki düþüncelerin yarýsý doðru ve hayata uygun ise Türkiye tünelin ucundaki ýþýðý görmüþ demektir. Ortadoðu'daki bu hercümerç düðümü çözüldüðü takdirde Türkiye'nin geliþmesinin önündeki en önemli engel kalkmýþ olacaktýr. Yoksa 2023 Hedefi buydu da Türkiye'yi yarý sömürge olarak görmeye alýþmýþ güçlerle, onlara içerde ekürilik eden cüce muhalefet bunu mu engellemeye çalýþýyordu. Eðer öyle ise bu millet, 15 Temmuz akþamý ne büyük bir iþ baþarmýþ demek.

 

Firuz TÜRKER

20.12.2018

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Aralýk 2018 09:01

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.