Tandır - Gökhan Dökmeoğlu
05 Ekim 2007 16:22 / 3003 kez okundu!
Tandır çok eski bir pişirme tekniği. Adını evlerde eskiden ısınmak için kullanılan, yere gömülü bir küpten yapılma özel bir fırından alıyor. Aslında bu fırından çok bir çeşit soba, o dönemlerde insanlar evde bir masanın altına yapılan bu sobada ısınırlard
Bilinen tarihi Selçuklulara dayanıyor. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de kullanıldığına göre, kökleri çok daha kadim zamanlarda olsa gerek.
Bu pişirme tekniğinde içinde odun ve mangal kömürü yanarak ısınmış olan tandırın içine kuzu bir çengelle asılır ve tandırın kapağı iyice kapatılarak pişmeye bırakılır.
Günümüzde tandır kuyuları genelde harman tuğlası dediğimiz tuğladan örülmekte ve kapak olarak da demirden bir saç kullanılmaktadır. Harman tuğlasının seçilmesinin nedeni kuyunun içinde yakılan ateşin ısısını, bünyesinde çok iyi saklaması ve eti yakmadan içini ve dışını çok iyi pişirmesidir. Pişirme sırasında kuyunun dibine genelde içinde biraz su bulunan bir kap konur, bu da etten dökülen yağların içinde birikmesi ve tekrar buhar olarak çıkarak yağın lezzetinin kuzuya geçmesini ve pişerken kurumamasını sağlamaktadır.
Atlanmaması gereken bir diğer önemli konu ise, kapağın hava almayacak şekilde çok iyi kapanmasıdır.
Böyle bir tandır kuyusunda 13 – 15 kiloluk bir kuzu yaklaşık 1,5 saat civarında pişmektedir.
Tabi biz maalesef bu tandırdan yapılma sobada değil evimizdeki fırınımızdan faydalanarak benzer bir şekilde yapacağız kuzu tandırımızı.
Kuzu tandır
Malzeme: 4 kişilik
Kuzu eti: 1 adet kuzu kol yağı alınmış, temizlenmiş ve pişirilecek kaba sığacak şekilde kesilmiş, kemikli.
Kuru soğan: 1 adet orta boy, iri parçalanmış
Havuç: 1 adet iri doğranmış
Tuz: 1 tatlı kaşığı
Tane karabiber: 1 yemek kaşığı
Su: 1 su bardağı
Yapılışı: tüm malzemeyi çiğden tencerenin içine koyalım ve üzerini aluminyum folye ile iyice kapayalım.
180-200 derecedeki fırınımıza yerleştirip yaklaşık 1,5 saat pişirelim. Çatalı batırarak piştiğini kontrol ettikten sonra folyoyu kaldırıp üzerinin kızarması için 5 dakika daha pişirdikten sonra alıp. Kemiklerini sıyırarak sıcak servis yapalım.
Eh yanında da güzel bir iç ya da sade pilav çok hoş olur.
Afiyet olsun
Gökhan Dökmeoğlu