KAKO’DAN AÞAÐI DUTLU SOKAK: EÞREFPAÞA
16 Eylül 2009 00:28 / 10163 kez okundu!
Eþrefpaþa bir tepe semtidir. Ýzmir de zaten yer yer düz ama çoðunluk tepelerde kurulmuþ bir kent.
Eþrefpaþa neresidir?
Ýkiçeþmeliði ve Koruluðu aþýp Bayramyeri’ne gelirsiniz. Artýk, Eþrefpaþa sýnýrlarýndan içeri girmiþsinizdir. Varyant ve Ýnönü Caddesinin baþlangýç noktalarýndasýnýz. Yukarý devam edersiniz. Saðýnýz parktýr. Eskiden mezarlýkmýþ. Devam ederek Eþrefpaþa Meydancýðýna gelirsiniz. Eþrefpaþa Camii oradadýr. Meydancýk Eþrefpaþa’nýn kalbidir.
Meydandan dört adet cadde ve yol ayrýlýr. Saðda, Yüzbaþý Hasan Aða Sokaðý (veya Kireççiler Sokaðý ya da Keresteciler Sokaðý olarak da bilinir. Numaralý sisteme göre 474 Sokak). Bu sokaðýn yöresine (saðýna ve soluna) 1 diyelim.
Yaðhanelere giden caddenin (yani Eþrefpaþa Caddesinin), Kocatepe Ýlkokuluna kadar olan bölümünün sol yaný, ki üstten, Kadifekale’ye giden Hacý Ali Caddesi (eski adý) ile çevrilidir. Bu yöre, ki Kocatepe Mahallesidir, bu yöreye de 2 diyelim.
Eþrefpaþa Camiinden dik yukarý çýkan sokaðýn (565 Sokak) saðý solu, sokaðýn, Kadifekale’ye giden cadde ile (yine Hacý Ali Caddesi) kesiþtiði yere kadar olan bölüm 3. Bu bölüm zaten Týnaztepe Mahallesidir.
Bu caddenin Zafer Ýlkokulu arka bahçesinin bitiþiðinden aþaðýya (sola) devamla, 636 Sokakla buluþup, saða, Rakým Elkutlu Caddesi (eski Yusuf Dede Caddesi) ile kesiþen yere kadar olan küçük saha da 4 olsun.
Eþrefpaþa Caddesi, Koruluk ve Rakým Elkutlu Caddesi arasýndaki giriþ bölümünü de sayarsak Eþrefpaþa semti, kabaca beþ bölümden oluþur.
Yine meydana dönersek, soldan gidersek, Kadifekale’ye sapan cadde, Rakým Elkutlu Caddesi oluyor. Þenocak Sinemasýnýn karþýsýndaki sokaðýn da adý eskiden Kapanizade Sokaðý idi (648 Sokak).
Böylece Eþrefpaþa’nýn sýnýrlarýný çizmiþ olursunuz. Etrafý, Deðirmendaðý, Hatay, Yaðhaneler, Kadriye, Çimentepe, Yapýcýoðlu ile çevrili bölgeye Eþrefpaþa diyoruz. Bayramyeri þimdi Ýnönü Meydaný diye anýlýyor.
Semt, adýný Ýzmir Belediyesi eski baþkanlarýndan merhum Eþref Paþa’dan alýyor.
Þöyle düþünürsek: Koruluk’dan Eþrefpaþa Caddesi yoluyla veya aþaðýdan Varyant’tan Bayramyeri’ne geliyorsunuz. Sað altta pazaryeri. Saðda Balýk pazarý, Halit Bey Ýlkokulu ve Hal binasý. Bayramyerinden saða doðru Ýnönü Caddesi (eski Mýsýrlý Caddesi). Eþrefpaþa Caddesinden Eþrefpaþa Meydanýna çýkýyoruz. Saðda Nikah Dairesi, Park, Týnaztepe Ýlk ve Ortaokulu ve Askerlik Þubesi.
Meydana geldik. Eþrefpaþa Caddesinden devam edersek saðda Lozan Sinemasý ve Büyük Ýhsaniye Camii (Arap Camii). Caminin biraz arkasýnda Hýfzýpaþa Konaðý. Caddenin ilerisinde solda Kocatepe Ýlkokulu ve ileride Yaðhaneler Karakolu.
Meydanda Eþrefpaþa Camii. Karþýsýnda eski PTT’nin yeri. Meydandan yukarý doðru 565 Sokaktan (Dutlu Sokak) çýkarken solda Deðirmen Sokaðý (642 Sokak), sonra eski çeþme. Ýleride, Kadifekale yolu ile kesiþen noktada saðda Kako duraðý (ve bakkalý), daha yukarýda saðda Horasanlý Camii.
Kadifekale yolu ile 636 sokak arasýnda Zafer Ýlkokulu ve Kapanizade Sokaðý’ndan inerken Þenocak Sinemasý.
Gökhan Özgen
16.09.2009
Not: Haftaya, Eþrefpaþa tarihi, insanlarý, yaþantýsý, ünlüleri ve Ýzmirspor.