BOÐAZÝÇÝ DEMOKRASÝSÝ

05 Mart 2021 20:06 / 1226 kez okundu!

 

 

Prof.Dr. Melih Bulu’nun Boðaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasýyla baþlayan protestolar, amacýnýn dýþýna çýkarak “her þeye muhalif” bir gösteriye dönüþtü.  

 

 

****

 

BOÐAZÝÇÝ DEMOKRASÝSÝ 

 

Prof.Dr. Melih Bulu’nun Boðaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasýyla baþlayan protestolar, amacýnýn dýþýna çýkarak “her þeye muhalif” bir gösteriye dönüþtü.  

Daha önceden tanýk olduðumuz Gezi olaylarýný anýmsatan görüntüler vardý. Yalan, manipülasyon, kaostan beslenen çeþitli örgütler ve maalesef bu ortamdan býrakýn rahatsýzlýk duymayý, nemalanmayý seçen muhalefet partileri. 

Bunlara artýk þaþýrmýyoruz. Ancak ülkenin en seçkin, demokrat ve liberal olduðu iddiasýndaki Boðaziçi Üniversitesi’nin bu kavramlarý birer araç olarak kullanýrken aslýnda hem bilimsel olmaktan uzak hem de statükocu, içe kapalý ve imtiyaz tutkunu bir kurum olarak sergilediði tutuma ne demeli?  

Rektör atamasýný protesto etmek, en doðal haktýr. Olabilir, olmalýdýr da. Amaç gerçekten rektörü protesto etmek olsaydý, bunun yöntemi “zeki öðrencilere” yakýþan bir yöntem olurdu. Argümanlar nitelikli, bilime uygun, kendi içinde tutarlý ve baþkalarýnýn kutsalýna da saygý gösteren bir tarz benimsenirdi. Maalesef bunlarýn biri bile yoktu.

Ne karþý çýktýklarý sebepler ne de kullandýklarý retorikler onlarý haklý çýkarýyor ve amaçlarýna hizmet ediyordu. Ezber, kliþe söylemler, her þeye karþý/muhalif olmanýn onlarý zeki, entel, harika çocuklar yapacaðýný sanmalarý, muhtemelen solcu, nefretçi hocalarýnýn eseri. 

Bir þeyi istememenin haklý nedenleri varsa, bunun saygý görmemesi ihtimali düþüktür. O haklý nedenleri doðru yöntemle ortaya koyduðunuzda, farklý fikirde olmak bile bu saygýya engel deðildir. Hele de amaç baðcý dövmek deðil, üzüm yemekse.  

Rektöre, “kayyým” deyip bunu HDP’li belediyelere atanan kayyým ile paralel görmenin nesi bilimsel?  Melih Bulu, “Bizden deðil” demenin nesi bilimsel? “AKP’li rektör istemiyoruz!” demenin nesi bilimsel?  

“Biz ülkenin en zeki gençleriyiz!” demenin nesi bilimsel? 

Ýmtiyaz arzusunun nesi bilimsel? 

Farklý görüþteki hocalara tahammülsüzlüðün nesi bilimsel? 

Her þeye raðmen, kapýda öðrencilere çikolata daðýtan rektöre kabalýk edip, nezaket kurallarýný çiðnemenin nesi zekice ve bilimsel? 

Fakat denilseydi ki “Prof. Dr. Melih Bulu, bizim üniversitemize katký saðlayacak eðitim ve liyakatte deðil…” (Ýftira atmadan, somut gerekçeler ortaya koyarak.) 

Veya “Sorun Melih Bulu deðil, sadece bizim üniversite de deðil. Diðer ülkelerdeki rektör atanmasý ilgili farklý yöntemler üzerine araþtýrma yaptýk ve bizim için uygun olabilecek yöntemler hakkýnda iktidarýn bizleri dinlemesini istiyoruz.” denilseydi; dinlemeye deðer bulmayanlarý eleþtirir, bu çocuklar ülkesi için uðraþýyor derdik. 

Zira demokrasilerde yöntem bellidir. Kavgayla, þiddetle, etrafý kýrýp dökerek, sokakta iktidar devþirilecek bir ülke deðiliz. Talebelerin parlak zekâlarýný, üreterek, çalýþarak, alternatif sunarak kullanmalarý hem kendilerine hem de ülkelerine yararlý olacaktýr. Bilimsel de üstelik! 

Bunca tantananýn ve ben böyle istiyorum þýmarýklýðýnýn ne demokrasiyle ne de bilimsel yaklaþýmla ilgisi var. Ama kendilerini imtiyazlý, seçkin ve dolayýsýyla kibirli görmekle yakýn bir iliþkisi var.  

Aslýna bakarsanýz bu durum, yýlardýr süre gelen çok bilindik sosyo-kültürel kutuplaþmanýn her fýrsatta kendini göstermesinden baþka ne ki? 

Boðaziçi’nde her kesimden iyi puan alan öðrenciler, tek tip akademisyenlerin profesyonelce yöntemleri karþýsýnda ne kadar kendini koruyabilir ki? Koruyanlarýn sesi ne ölçüde çýkabilir dersiniz? Býrakýn öðrencileri, kendilerinden biraz farklý düþünen kýymetli hocalarý bile býktýrýp, uzaklaþtýrdýklarý gerçeði biliniyorken…

Demokrasi, özgürlük, hak-hukuk gibi kavramlarý kullanarak, kendilerini gizlemeyi baþaranlarýn karþýsýnda gittikçe farkýndalýðý artarak, bunlara kanmayan önemli sayýda bir kesim var. Hýrçýnlýklarý sanýrým bu yüzden.  

Hatýrlatýlmasý lazým ki ülkemizde demokrasi var. Seçmenin kararýna saygý duymaksýzýn kendi fikrini topluma mâl etmeye çalýþan sesi gür azýnlýklar, kendisi gibi düþünmeyen çoðunluðu tahakküm altýna alamaz!

 

Güldalý COÞKUN

26.02.2021

 

Son Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2021 12:25

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.