Darbelerin Sonuçlarý (8)
07 Mayýs 2018 21:26 / 1178 kez okundu!
“Baþbakanlýðý baðlý bir kurum olan Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn herhangi bir konuda Hükümete karþý bir ifade kullanmasý demokratik hukuk devletinde düþünülemez. Genelkurmay Baþkanlýðý, Hükümet’in emrinde görevleri anayasa ve ilgili yasalarla tayin edilmiþ bir kurumdur. Anayasamýza göre Genelkurmay Baþkaný, görev yetkilerinden dolayý Baþbakan’a sorumludur.”
*****
Darbelerin Sonuçlarý (8)
27 Nisan E-Muhtýrasý
AK Parti, 2002 seçimlerinde bir sürpriz yaparak birinci parti oldu.
Cumhurbaþkaný, Ahmet Necdet Sezer idi. Sezer ile çalýþmak oldukça zordu. AK Parti yönetimi, bazý hassasiyetleri dikkate alýyordu. Örneðin baþörtülü eþler, mümkün olduðunca ortalarda görülmüyordu.
Ýstanbul’da bir baþarý hikâyesi olan Erdoðan, önce ekonomiye aðýrlýk verdi. AB ile müzakereler baþladý. Ülkedeki deðiþim müzmin karþýtlarý bile etkilese de bildikleri muhalefet tarzýndan vazgeçmediler. Sürekli, laiklik ve cumhuriyet deðerlerinin arkasýna saklanarak, vesayet sözcülüðüne devam ettiler.
Köþe yazarlarý, Emine Haným’ýn baþörtüsünü eleþtiren yazýlarý ve en ufak bir dini argümandan “Þeriat geliyor” kaygýlarýyla gündemi iþgal ederlerdi. Hükümet’in gündemi ise ülkenin sorunlarýydý.
Asýl kýyamet, Sezer’in görev süresi dolmak üzereyken koptu. Ne yani; baþörtülü biri köþke mi çýkacaktý! Çünkü, TBMM’de çoðunluk AK Parti’deydi ve Erdoðan’ýn Cumhurbaþkanlýðý konuþuluyordu. Bu onlar için dünyanýn en korkunç þeyiydi.
Adeta zenci muamelesi gören AK Parti kadrosu, köþkteki resepsiyonlara eþsiz gider ve sorun çýkmasýn diye azami dikkat gösterirlerdi. Þimdi yaþananlar unutuldu.
Hükümet ile Sezer arasýnda 5,5 yýl soðuk rüzgarlar esti. Erdoðan, “Eþim, Avrupalý devlet adamlarýnýn olduðu bir masada oturabiliyorken, burada kendi ülkemizde ve bizim Cumhurbaþkanýmýzla ailecek bir yemek yiyememek çok üzücü” demiþti.
Yine medyada “irticai faaliyetler” konulu haberler sýkça geçiyor, bir takým STK, meslek örgütleri ve bazý akademisyenler Cumhuriyet Mitingleri düzenliyordu. Anýtkabir’e þikâyet ziyaretleri ve basýn demeçleri, CHP’nin buralarda baþý çekmesi, ortama kötü kokular salmaya baþlamýþtý bile.
Zira Erdoðan; “Bizim Cumhurbaþkaný adayýmýz, Kardeþim Abdullah Gül Bey’dir!” diye açýklamýþtý. Gül’ün eþi baþörtülü diye günlerce tahkir edici yayýnlar yapýlýyordu. TBMM’de de boþ durulmuyor tarihe 367 diye bir garabet geçiyordu. Zaten CHP, her þey için AYM’ye iptal davasý açýyor, takoz görevini zevkle sürdürüyordu.
TBMM’de Abdullah Gül’ün Cumhurbaþkaný seçilmesi için ilk oturum yapýlmýþtý. Bu nasýl olurdu; derhal TSK “görevini” yapmalýydý! 27 Nisan 2007’de gece yarýsý TSK’nýn web sitesine konulan bildiri ile bir ‘E-Darbeye’ þahit oluyorduk.
Yaþar Büyükanýt tarafýndan yazýlan bildiride þu ifadeler yer alýyordu.
“Son günlerde, Cumhurbaþkanlýðý seçimi sürecinde öne çýkan sorun, laikliðin tartýþýlmasý konusuna odaklanmýþ durumdadýr. Bu durum, Türk Silahlý Kuvvetleri tarafýndan endiþe ile izlenmektedir. Unutulmamalýdýr ki, Türk Silahlý Kuvvetleri bu tartýþmalarda taraftýr ve laikliðin kesin savunucusudur.”
Þaþýrmayacaðýnýz gibi CHP sözcüsü e-muhtýranýn hemen ardýndan "bu bir muhtýradýr ve hükümet bunun gereðini yerine getirmelidir" diye bir açýklama yapýyordu.
Baþbakan Erdoðan, derhal Bakanlar Kurulu’nu topladý. Hazýrlanan cevap metnini 28 Nisan’da Cemil Çiçek okuyacaktý.
Ellerini ovuþturarak bekleyenler, “Bunlar da çok zorladý” diyerek muhtýraya destek olanlar, ilk kez farklý bir tavýrla karþýlaþýyordu.
Demokrasi tarihine geçecek olan metin canlý yayýnda okunurken, nefesimizi tutarak dinliyorduk.
“Baþbakanlýðý baðlý bir kurum olan Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn herhangi bir konuda Hükümete karþý bir ifade kullanmasý demokratik hukuk devletinde düþünülemez. Genelkurmay Baþkanlýðý, Hükümet’in emrinde görevleri anayasa ve ilgili yasalarla tayin edilmiþ bir kurumdur. Anayasamýza göre Genelkurmay Baþkaný, görev yetkilerinden dolayý Baþbakan’a sorumludur.”
Bu durum, AK Parti ve Erdoðan hanesine artý olarak yazýldý. Ýlk kez bir Hükümet, askeri vesayete “dur” demiþti…
Darbelerle onuru kýrýlmýþ bir halk için kýymetli günlerden biridir.
Güldalý COÞKUN
muzakerat.com
05.05.2018
Son Güncelleme Tarihi: 07 Mayýs 2018 21:27