Güler Sabancý'nýn Bakan Yusuf Tekin'den isteði: '1 YIL ERTELEYÝN' - Fuat UÐUR

17 Aðustos 2024 09:16  

 

Güler Sabancý'nýn Bakan Yusuf Tekin'den isteði: '1 YIL ERTELEYÝN' - Fuat UÐUR

Tam Millî Eðitim Bakanlýðý’nýn, Fransa ile ülkemizdeki Fransýz okullarý üzerinden yaptýðý anlaþmayla gurur duyup sevinirken, aldýðým bir bilgiyle kulaklarýma inanamadým.

TÜSÝAD üyesi, koskoca Ýþ Ýnsaný, Sabancý Holding’in Yönetim Kurulu Baþkaný Güler Sabancý, Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin’e gidiyor ve buyurgan bir dille “Müfredatý bir yýl erteleyin” diyor.

Teyit etmem gerekirdi, aradým Sayýn Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin’i ve lafý hiç dolandýrmadan “Güler Sabancý sizden yeni eðitim müfredatýnýn uygulanmasýný bir yýl erteleyin talebinde bulundu mu?” diye sordum.

Biraz þaþýrsa da “Doðrudur” diye cevap verdi.

Bakan Tekin bu konudan bahsetmeye pek niyetli deðildi ama Güler Sabancý ile aralarýnda neler konuþulduðuna dair merak ettiklerim vardý.

Güler Sabancý’ya ne oluyordu?

NEDEN BU CEVVALLÝK?

Misal, þu sýralarda en çok dillendirilen konu olan din derslerinin yeni müfredatla artýrýldýðý yolundaki iddialarla mý ilgiliydi bu ani gelen “erteleme” talebi?

Bakan Tekin “Hayýr din dersleri konusunu hiç gündeme getirmedi sayýn Sabancý, zaten öyle bir durum da yok” dedi.

Peki ne o zaman?

Sayýn Bakan “Sayýn Sabancý bir yýl erteleyin ama o zamana kadar birkaç pilot uygulama yapýn talebinde bulundu. Neden böyle bir ýsrarlarý var tam olarak anlayabilmiþ deðilim açýkçasý. Sadece bazý tahminlerim var ama o da bana kalsýn” sözleriyle bu müphem “istek” üzerinde adeta tahmin yürüttü.

O halde laiklik konusunda bir sýkýntý mý?

Bakan Yusuf Tekin laiklik konusunu þöyle anlattý:

“Muhalif kesimler laikliði 28 Þubat laikliði olarak algýlýyorlar, ben ise bu konuda evrensel kriterlere yakýným. Dolayýsýyla da müfredatýmýzda milli deðerlerimize, vatan sevgisine, ülkemizin tarihine, geçmiþine daha çok aðýrlýk verirken, din derslerini de sözünü ettiðim evrensel laiklik ilkeleri çerçevesinde düzenledik. Din derslerinin sayýsýnýn artýrýlmasý diye bir durum da kesinlikle söz konusu deðil ve bu bir yalan. Biz sadece programý açýkladýk, çizelgeleri deðil. Din dersini artýrdýðýnýz zaman bir baþka dersin sayýsýný azaltmanýz gerekir. Misal, bir ek din dersi koydunuz, o vakit diyelim ki biyoloji dersini çýkarmanýz gerekir ve bu durumda o dersi veren en az 15 bin öðretmen norm fazlasý olur. Böyle bir þey kesinlikle mümkün deðil ve olmayacak da.”

ERKEN SEÇÝM OLASILIÐINA KARÞI MÜFREDAT TEDBÝRÝ MÝ?

Ýþin içine TÜSÝAD’cý arkadaþlar girince insanýn zihni biraz karýþýyor haliyle. Þimdi CHP Genel Baþkaný Özgür Özel de aðzýnda müfredat diye bir þeyler dolaþtýrýyor ya, ondan dolayý daha fazla ilgi çekti bu. Dediðim gibi aklýmda deli sorular. Gözümü karartýp sordum onu da:

“Sayýn Bakan, malum TÜSÝAD-CHP iþ birliði ortada. 31 Mart seçimlerinde DEM ve Ýyi Parti desteðiyle birinci parti çýkýnca son zamanlarda da erken seçim sakýzýný çiðnemeye baþladýlar. Acaba bununla mý baðlantýlý? Hani siz 1 yýl erteleyin, CHP bir erken seçimle iktidara gelir, böylece müfredatla uðraþmamýþ oluruz, kendi müfredatýmýzý getiririz mi demek istiyorlar?”

Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin tabii ki bu soruma cevap vermedi. Müfredatý siyasi konulara karýþtýrmamak gerektiðini ve yorum yapamayacaðýný söyledi.

Tamam yapmasýn da sorular bitmiyordu ki…

BÝRÝ DIÞINDA MÜFREDAT’A KATKI SUNMAYAN SENDÝKALAR VE TÜSÝAD’IN TUTUMU

Örneðin, Millî Eðitim Bakanlýðý yeni müfredat çalýþmasýnýn baþladýðýný Haziran 2023 tarihinde duyurmuþ, Nisan 2024 tarihinde de müfredat askýya çýkmýþ. Arada neredeyse bir yýl var. Tüm eðitimcilere, eðitimle ilgili siyasetçilere, akademisyenlere eðitim alanýnda faaliyet gösteren, dernek ve sendika gibi sivil toplum kuruluþlarýna açýk davette bulunulmuþ. Gelin tartýþalým demiþ Bakan Tekin, önerilerini, çalýþmalarýný getirsinler, üzerinde tartýþsýnlar diye.

Peki sonuç?

Yusuf Tekin yüzlerce baþvuru olduðunu belirterek süreci “Öðretim üyeleri, öðretmenler, emekli eðitimciler, bu konuda çalýþma yürütenler, çeþitli kuruluþlar geldi, hepsini komisyona yönlendirdim ve onlarýn istekleri, önerileri, bizim çalýþmalarýmýz, tamamý tartýþmalar sonucunda ortaya çýkmýþ, çok titiz ve detaylý bir çalýþmanýn ürünü müfredat. OECD ülkeleri ve Pisa kriterleri…Dünyanýn geldiði bir yer var, önemli olan bilgiyi vermek deðil sadece, onu kullanmayý öðretmek.” diye anlattý.

Sayýn Tekin bu arada eski müfredattaki hantallýðý, öðrencilerin nasýl adeta “bilgi hamalý” haline (Tabir bana ait) getirildiðini, misal ortaokul matematik derslerinde OECD ülkeleri lisans öðrencilerinin müfredatýnýn uygulandýðýný anlattý. Tabii tüm bunlarýn yanýsýra millî ve manevi deðerlerimiz, kültürümüz, tarihimiz, bizi birleþtiren merhamet, komþuluk, dostluk, aile gibi deðerleri koruma konusunda da hassas olduklarýný söyledi.

Tüm bunlar güzel ama, eðitim sektöründeki derneklerden, sendikalardan bu konuda hazýrlanmýþ bir çalýþma gelmiþ miydi?

Yalnýzca Memur-Sen’den hayli kapsamlý bir çalýþma iletilmiþ Millî Eðitim Bakanlýðý’na ve ondan da önemli ölçüde istifade edilmiþ zaten. Ama diðerleri anladýðým kadarýyla tembellik edip, müfredat ilan edildikten sonra konforlu alanlarýndan atýp tutmaya baþlamýþlar.

Tekrar Güler Sabancý meselesine döndüm ister istemez Bakan Yusuf Tekin’le sohbet ederken.

“Güler Sabancý size gelip müfredatý bir yýl erteleyin dediðine göre müfredattan rahatsýzlar nedeni belli olmasa bile. Kendileri somut bir öneri sundular mý siz müfredat için geçen yýl haziran ayýnda çaðrý yaptýðýnýzda?”

“Hayýr gelmedi onlardan. Tüsiad’ýn Eðitim Reformu Giriþimi (ERG) bir birimi var, þimdi onlar bir eðitim ve müfredat paketi yayýnlamýþlar.”

TÜSÝAD’ýn meþhur raporlarý…

1980 öncesi Baþbakan olduðu sýrada Bülent Ecevit için yayýnladýklarý darbe zeminli bildirilerle baþlayýp, bugüne kadarki siyasete müdahale biçimi haline gelen ünlü raporlarý. Dýþ politikadan “Kürt sorunu” na ne ararsanýz var. Ülkenin iþ adamlarý kurduklarý dernek vasýtasýyla adeta bir VESAYET ODAÐI haline gelmiþ durumdalar.

BÝR VESAYET ODAÐI OLARAK TÜSÝAD VE SABANCININ TALEBÝNÝN ALT OKUMASI

Bu ülke, askeri vesayetten, bürokratik vesayetten, yargý vesayetinden çok çekti. Hâlâ da kalýntýlarýyla uðraþýyoruz. Demokrasinin ayaklarýna birer pranga olan bu vesayet odaklarýna yandan yandan stepne olan TÜSÝAD’ýn ve üyelerinin, 28 Þubat sürecindeki darbe ortaklýklarý da unutulacak gibi deðil malum.

Kýsaca Güler Sabancý’nýn Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin’den isteðinin satýr aralarýný þöyle okudum:

“Bakýn biz bunu uygulatmayýz. Gördüðünüz üzere CHP Genel Baþkaný konuþmaya baþladý. Eðitim sendikalarýndan öðretmenler de iþ býrakma eylemleri yapar. Bu eylemlere güvenlik güçleri zaten müdahale eder. Herhangi bir kötü müdahaleyi köpürtürüz, medya destek olur, dünya arkamýzda zaten. Kuyruk acýsý olan Fransa baþý çeker. Almanya desen keza öyle. Amerika kaygýlarýný iletir ve yeni bir ÖÐRETMEN GEZÝSÝ çýkarýrýz ki buna öðrenciler de katýldýðý zaman tadýndan yenmez.”

Neden insanýn aklýna böyle þeyler geliyor ben de bilmiyorum vallahi…

Tuhaf…

Fuat UÐUR

tv100.com

11.08.2024

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0