EKONOMÝK DURUM KÖTÜ: EKONOMÝK VE SÝYASAL ÞÝDDET YOÐUNLAÞIYOR
08 Mayýs 2020 09:34 / 921 kez okundu!
"AKP iktidarý dünya ekonomisi ile Türkiye ekonomisi arasýna koyduðu " mesafe"yi biraz daha açtý. Bunun sonuçlarý olacaðý açýk... Ekonomi “týkýrýnda” deðil. Ekonomiyle siyaset ise hiçbir zaman, hiçbir yerde birbirinden ayrýlmýyor... Ekonomi kötüleþtikçe, sermaye emeðe daha çok saldýrýyor. Bir sýnýftan alýnmadan baþkasýna verilemediði için fatura iþçi sýnýfýna çýkartýlýyor"
***
EKONOMÝK DURUM KÖTÜ: EKONOMÝK VE SÝYASAL ÞÝDDET YOÐUNLAÞIYOR
Dolar, kritik eþiði, 7 TL’yi geçti. Merkez Bankasý döviz rezervleri eksiye düþtü.
Damat, döviz bulmak için epeydir birçok ülkeyle swap sözleþmesi (bir tür takas) yapmaya çalýþýyor. Yapamýyor.
Dün, BDDK mali sermayenin büyüklerinden BNP BARIBAS, CITI BANK ve UBS ile bir ayaðý TL olan döviz iþlemi yapýlmasýný yasakladý. AKP iktidarý dünya ekonomisi ile Türkiye ekonomisi arasýna koyduðu " mesafe"yi biraz daha açtý. Bunun sonuçlarý olacaðý açýk.
Alman Welt gazetesi ekonomi editörü Frank Stocker, 3 Nisan’da yayýnlanan“Erdoðan'ýn hatalarý Türkiye'nin iflasýna yol açtý” baþlýklý makalesinde “TL haftalardýr düþüyor, ülkenin döviz rezervleri neredeyse tükeniyor. Bu, ulusal iflasa bile yol açabilir” diye yazdý.
Ekonomi “týkýrýnda” deðil. Ekonomiyle siyaset ise hiçbir zaman, hiçbir yerde birbirinden ayrýlmýyor.
Ekonomi kötüleþtikçe, sermaye emeðe daha çok saldýrýyor. Bir sýnýftan alýnmadan baþkasýna verilemediði için fatura iþçi sýnýfýna çýkartýlýyor. Virüsle açlýk arasýnda tercihe zorlanan emekçilere ekonomik destek bir yana, “kýsa çalýþma” uygulamasý ile bir iþçinin kazanýlmýþ hakký olan iþsizlik parasý alma süresi kýsaltýlmasý türünden hiçbir hukuk normuna sýðmayan oldu bittiler yapýlýyor. Bunun gibi daha onlarca örnek var.
Ekonomik sýnýf þiddeti yoðunlaþýyor. Sürdürebilmek için siyasal þiddete baþvurmak kaçýnýlmaz. Öyle yapýyorlar.
Erdoðan’ýn Korona günlerinde hazýrlanmasý için buyruk verdiði yeni yasa ve düzenlemelerin bazýlarý þöyle:
Sosyal medya iþlemlerine TC kimlik numarasý ile giriþ koþulu getirilecek.
Erdoðan, barolarýn yönetim yapýlarýnýn, seçim sisteminin deðiþtirilmesi için talimat verdi. Büyükþehirlerde ikinci baro kurulmasý olanaklý hale getirilecek. TMMOB Genel Kurul seçiminde kapsamlý deðiþiklik yapýlacak. Bu hazýrlýklarýn amacý belli.
Dün, “Finansal Piyasalarda Manipülasyon ve Yanýltýcý Ýþlemler Hakkýnda Yönetmelik” Resmi Gazetede yayýmlandý. Türkiye’deki ekonomik duruma iliþkin olumsuz bilgi paylaþanlar, eleþtiri getirenler hapis cezasý ile cezalandýrýlacak. Bu yönetmelikte öyle maddeler var ki, bundan sonra hiçbir ekonomi yazarý ekonomi ve finansla ilgili hiçbir eleþtiri getiremez.
Sizce ekonomik-siyasal þiddetin, korkunun ecele yararý olur mu? Bence olmayacak. “Biz” gerekenleri yapabilirsek!
Haluk YURTSEVER