19 Mayýs Bayramý gün gelir 27 Mayýs gibi olabilir mi?

19 Mayýs 2012 01:26 / 3033 kez okundu!

 


19 Mayýs Bayramý kutlama þekillerinin deðiþtirilmesi üzerine küçük çaplý kýyametler kopartýlýyor. Bu konuda yanlýþ direniþlere, gösterilere giriþmeden önce dilerseniz 27 Mayýs Hürriyet ve Anayasa Bayramý'ný anýmsayalým. Hani bir zamanlar var olan, bayram olan...

27 Mayýs, bir zamanlar "Hürriyet ve Anayasa Bayramý" idi. 1982'de kaldýrýldý. Bilekten birleþmiþ kol amblemi ve bunu taþýyan sigarasý, hatta The Marmara Oteli'nin hemen sol ön tarafýnda bir heykeli bile vardý. 1 Mayýs 1977'de o çevresi ufak bir demir korumayla çevrili süngü heykeli nedeniyle baþý aðrayan kardeþlerimiz oldu. Üstüne miting bitti diye yýðýlan pankartlardan oluþan küçük bir dað, kaçýþa ciddi bir engel olmuþtu. 10 yýl yurt dýþýnda sürgünde kaldýktan sonra Taksim'e bir daha geldiðimde o süngüyü, askeri yönetimin bayramýyla birlikte kaldýrdýðýný gördüm. Zaten süngü heykeline olan ihtiyaç da kalkmýþtý çünkü süngü toplumun tepesine oturtulmuþtu. Hala tam kurtulamadýk ondan...

Aslýnda 27 Mayýs bayramý, 1960 cuntasýna ilerici bir hareket olarak bakanlar için bayramdý ama Adnan Menderes ve arkadaþlarýnýn asýlmasýna üzülenler için adeta bir kara bayramdý ve statükonun baskýsýyla zorla kutlatýlýrdý.

19 Mayýs törenleri fikri de 1937'de, faþist Ýtalya'dan alýnýrken, hasta olan Atatürk'e bir selam da gizliyordu içinde. 'Atatürk'ü anma' eklentisi ise cuntanýn 1981'deki kanunu ile geldi. Ancak bu arada, 12 Eylülcülerin ilk iþlerinden biri 27 Mayýs'ý bayram olmaktan çýkarmak olmuþtu. CHP buna o sýrada pek üzülmüþ ama asker sevgisi nedeniyle ses edememiþti; öyle ya, askerin þimdiye dek yaptýðý doðru ise o anda yanlýþ yapýyor olamazdý. Dindar kesim ise durumdan memnundu. Onlar için eziyet olan bir bayramý kaldýran 'þanlý ordumuz'a þu ara ses etmemek iyi olurdu. 12 Eylülcülere ses çýkaranlarýn neden az olduðunu arayanlar, cuntanýn bu taktiklerini de hesaba katmalýdýrlar.

Gün gelecek, 19 Mayýs'ý da 27 Mayýs'lar gibi unutacaðýz ve çocuklarýmýz, bunu bir zamanlar bayram olarak kutlayan bizlere gülerek bakacak.

Çocuklarýmýzdan bir zýpýr da çýkýp, 19 Mayýs törenlerinin, o sýralarda pek moda olan tarzýnýn, Ýtalya, Almanya ve Sovyetler Birliði stilleriyle karþýlaþtýrmalý olarak fotoðraflý yazýsýný yayýnlayacaktýr.

Bu nedenle 19 Mayýs'lara abartýlý anlamlar yükleyen arkadaþlar lütfen bana kýzmasýnlar ve ilerde çocuklarýndan gizlemek isteyecekleri þeyler de yapmasýnlar...


Ýlhami MISIRLIOÐLU

19.05.2012



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
21 Mayýs 2012 21:03

enginy

1 Mayýs ve 19 Mayýsla ilgili yazýlarýnýzý okuyunca kendi içinizde bir kavga verdiðinizi düþündüm biran. Ve yazýlarýnýzý okuyunca haklý olduðuma kanaat getirdim. Nasýl ki 1 Mayýs özgürlük ve barýþ bayramý ise 19 MAYIS ta o kadar özgürlük ve barýþ bayramýdýr. Bir Ulusun (Tabii sizde bu ulus bilinci var mý bilmiyorum) iþgale ve iþgalcilere karþý bir baþ kaldýrýþýnýn ilk adýmýdýr. Geçmiþte siyasetciler 19 Mayýs töreni adý altýnda öðrencilere olmadýk hareketler yaptýrmýþlardýr, bu doðru biz de yaptýk. Her zaman þunu söyledik 19 Mayýs gençlerinse býrakýn gençler istediði gibi kutlasýn. 23 Nisan çoçuklarýnsa istedikleri gibi kutlasýnlar. Ve burdan size sormak istiyorum hangi müslüman ülkede 19 Mayýs, 23 Nisan var? onlar gibi mi olmamýzý istiyorsunuz?
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.