AYASOFYA KIVILCIMI

11 Temmuz 2020 11:17 / 4222 kez okundu!

 

 

Baðýmsýzlýðýmýzý güçlendiren, zincirlerimizi kýran herkese bu topraklar þükran borçludur, çünkü 567 yýl önce Haliç’in giriþini kapatan Roma Ýmparatorluðunun zincirleri, bugün daha saðlam biçimde bir daha kýrýldý. 

Ayasofya, dünyanýn deðiþiminde yeniden kývýlcým oluyor.

 

****

 

“Ayasofya’nýn diriliþi, sadece Müslümanlarýn deðil, onlarla birlikte tüm mazlumlarýn, maðdurlarýn, ezilmiþlerin, sömürülmüþlerin umut ateþinin yeniden alevleniþidir. 

Ayasofya’nýn diriliþi, Buhara’dan Endülüs’e kadar medeniyetimizin tüm sembol þehirlerine verdiðimiz bir gönül selamýdýr. 

Ayasofya’nýn diriliþi, insanlýðýn özlemle beklediði temeli adalet, vicdan, ahlak, tevhid ve kardeþlik olan medeniyet güneþimizin yeniden yükseliþinin sembolüdür.” 

(Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn 10 Temmuz 2020 Ayasofya konuþmasýndan)

 

 

AYASOFYA KIVILCIMI

 

 

Bugün tarihi bir gün. 

 

Ayasofya yeniden camii oldu.

 

Bugüne tanýklýk etmemizi saðlayan herkese teþekkürler...

 

Defalarca yýkýlýp yapýlan; Katoliklerce, Latinlerce yaðmalanan; “melekler erkek midir, diþi midir?” tartýþmalarýnýn ortasýnda çöküþteyken müslümanlara geçen ve yeniden muhteþem günlerine dönen bir mabetti Ayasofya Kilisesi... Sultan 2. Mehmet’in hayaliydi, Fatih’in mirasý oldu, Ayasofya Ulu Camii’ne dönüþtü. 500 yýla yakýn Camii olan bu mabed, 1934 yýlýnda bakanlar kurulu kararýyla müze yapýldý. 

 

 

Bugün 10 Temmuz 2020.

 

Müze kararýna yapýlan bir itiraza hukukun açtýðý kapýdan cesaretle geçen siyasiler; ülkenin baðýmsýzlýðýnýn simgesel testini yaptýlar. 

 

Ayasofya Kilisesi, Ayasofya Camii, Ayasofya Müzesi ve yine Ayasofya Camii...

 

4 bölümün ayrý ayrý hikayesi, bu topraklarýn gerçek tarihini sahiden anlamak isteyenler için 4 farklý yol sunuyor.

 

O ne güzel tarihçidir ki batýnýn gözüyle kendini anlamaya çalýþmayan; o ne güzel edebiyatçýdýr ki #akbabamizahý’ný aþmayý baþaran; o ne güzel ressamdýr ki mutluluðun resmini Ayasofya’dan çýkaran; o ne güzel insandýr ki hayata ve ülkesine bakarken #KategorikMuhalif duvarýný korkmadan yýkan...

 

 

Bugün Ayasofya yeniden Camiiye dönmüþken bunlarý yapmak, artýk düne göre daha olanaklý... Býrakalým birileri “son zamanlarda Türkiye’de oluþan bu kendine güveni nasýl azaltacaðýz?” diye rahatsýz olmayý sürdürsünler. Üstelik bu sýkýntýlarý belli ki daha da artacak... 

 

#Ayasofya için bugün atýlan yeni adým; 100 yýlý aþkýn süredir yerinden oynatýlmýþ taþlarýn yeniden doðru yerine yerleþtirilmesinin simgesidir. Bu konulardaki “aþýrýlýklardan” çekinenlerin ise ilk yapmasý gereken þey, önce bu hakký teslim etmek, Fatih Sultan Mehmet’in hayaline ve mirasýna sahip çýkmaktýr.

 

Unutmayalým ki bugün Oryantalizm, yanlýþ batýcýlýk, Avrupa Merkezci eziklik yeni #Ayasofya adýmýyla bir darbe daha yedi. Kendine gelmek isteyen herkes Beyaz Türklüðünü, klasik islamafobik korkularýný sorgulamaya baþlamalýdýr. Onlarýn kimi haklý kaygý ve eleþtirileri de ancak böylelikle adresine ulaþabilir. Halkýn büyük çoðunluðu, ayaðý kendi topraðýna basmayanlarýn eleþtirilerine de kulak asmýyor çünkü... 

 

Baðýmsýzlýðýmýzý güçlendiren, zincirlerimizi kýran herkese bu topraklar þükran borçludur, çünkü 567 yýl önce Haliç’in giriþini kapatan Roma Ýmparatorluðunun zincirleri, bugün daha saðlam biçimde bir daha kýrýldý. 

 

Ayasofya, dünyanýn deðiþiminde yeniden kývýlcým oluyor.

 

Vesselam. 

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

11.07.2020

 

 

>> Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan Ayasofya açýklamasý

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
14 Temmuz 2020 00:33

ayasofyaninkedisigli

Çok güzel bir yazý olmuþ. Tebrik ediyorum. Maalesef iþin dalgasýnda olan etliye sütlüye karýþmayalým modundakiler bunun ne kadar mühim bir hamle olduðunu göremiyor. Elinize saðlýk.

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.