Ýsrail askeri Türk aktivisti öldürdü: Gönüllü olarak Batý Þeria'daydý

09 Eylül 2024 19:49  

 

Ýsrail askeri Türk aktivisti öldürdü: Gönüllü olarak Batý Þeria'daydý

Ýsrailli yasadýþý yerleþimcilerin ihlallerine karþý Filistinlilere destek vermek amacýyla Batý Þeria’ya giden Türk barýþ aktivisti Ayþenur Ezgi Eygi, Ýsrailli keskin niþancýlarýn hedefi oldu. Dýþiþleri Bakanlýðý “cinayet” olarak nitelendirdiði olaya sert tepki gösterdi.

Ýsrail askerlerinin iþgal altýndaki Batý Þeria’da gerçek mermiyle baþýndan vurduðu Ayþenur Ezgi Eygi isimli Türk barýþ aktivisti hayatýný kaybetti. ABD pasaportu da bulunan Antalya doðumlu 26 yaþýndaki Eygi’nin Nablus kentinin güneyindeki Beyta kasabasýnda yerleþimci suçlarýna karþý her hafta rutin olarak düzenlenen barýþçýl bir protestoya katýldýðý, gösteri sýrasýnda Ýsrailli bir keskin niþancý tarafýndan hedef alýndýðý aktarýldý.

KESKÝN NÝÞANCI VURDU

Baþýndan vurulan Eygi Nablus’taki Rafidiye Hastanesi’ne kaldýrýlýrken, hastanenin Baþhekimi Fuad Nafia, ellerinden geleni yaptýklarýný ama Eygi’yi yaþama döndüremedikleri için çok üzgün olduklarýný söyledi. Filistin medyasýna konuþan görgü tanýklarý, Ýsrail güçlerinin protestoculara gerçek mermi, ses bombasý ve göz yaþartýcý gazla müdahale ettiklerini; Eygi’nin keskin niþancý tarafýndan kasýtlý olarak baþýndan hedef alýndýðýný, 18 yaþýnda bir Filistinlinin de bacaðýndan gerçek mermiyle vurulduðunu anlattý.

FÝLÝSTÝNLÝLER ÝÇÝN ORADAYDI

Batý Þeria ve Gazze Þeridi’ndeki Filistinlilerin haklarýný savunan Uluslararasý Dayanýþma Hareketi (ISM) adlý sivil toplum örgütünde Filistinli çiftçileri iþgal ve yerleþimcilerin ihlallerinden korumak için ‘Faz3a’ kampanyasýnda gönüllü olarak çalýþan Eygi’nin henüz salý günü Filistin’e ulaþtýðý, ISM’nin Ýsrail tarafýndan öldürülen üçüncü barýþ aktivisti olduðu ifade edildi. 23 yaþýndaki ABD’li aktivist Rachel Corrie, 2003’te Filistinlilerin evlerini yýkmaya çalýþan buldozerler tarafýndan ezilerek öldürülmüþ, olay dünya kamuoyunda büyük ses getirmiþti.

TEPKÝLER

- Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan elim olayla ilgili yaptýðý açýklamada, “Ýsrail’in Batý Þeria’daki iþgal karþýtý sivil bir protestoya karþý yaptýðý barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldýrýda hayatýný kaybeden vatandaþýmýz Ayþenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Türkiye olarak, Ýsrail’in neredeyse 1 yýldýr devam eden, çoluk çocuk, genç yaþlý demeden 41 bin insaný katlettiði bu iþgal ve soykýrým politikasýnýn son bulmasý ve iþlediði insanlýða karþý suçlarýn hesabýný hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceðiz” ifadelerini kullandý.

- CHP Genel Baþkaný Özgür Özel, “Ýsrail askerlerinin Batý Þeria’daki saldýrýsýnda baþýndan mermiyle vurulan 26 yaþýndaki evladýmýz Ayþenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet, ailesine baþsaðlýðý diliyorum. Ýsrail’in sivillere yönelik saldýrýsýný ve Filistin’e yapýlan zulmü lanetliyoruz” dedi.

- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, “Ýsrail güçlerinin Batý Þeria’nýn Nablus kentinde Ayþenur Ezgi Eygi adlý vatandaþýmýzý öldürmesini lanetliyoruz. Filistin halkýnýn haklý davasýna destek verirken hayatýný kaybeden Ayþegül Ezgi’ye Yüce Allah’tan rahmet, yakýnlarýna baþsaðlýðý diliyoruz. Soykýrýmcý Netanyahu Hükümeti insanlýða karþý iþlediði tüm suçlarýn bedelini er ya da geç ödeyecektir” sözlerini kaydetti.

- Dýþiþleri Bakanlýðý Eygi’nin ölümüyle ilgili kýsa süre sonra yazýlý açýklama yayýnladý. “Netanyahu Hükümeti tarafýndan iþlenen bu cinayeti lanetliyoruz” denilen açýklamada, “Ýsrail, Filistinlilerin yardýmýna koþan ve soykýrýma karþý barýþçýl mücadele veren herkesi yýldýrmaya çalýþmaktadýr. Bu þiddet politikasý sonuç vermeyecektir. Ýnsanlýða karþý suç iþleyen Ýsrail makamlarý ve onlarý kayýtsýz þartsýz destekleyenler, uluslararasý mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir” ifadeleri kullanýldý.

- ABD Baþkaný Joe Biden, Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili olarak ekibiyle bir görüþme yaptýðýný ve detaylý bilgilerin kendisine iletilmesinin ardýndan bir deðerlendirme yapabileceðini belirtti. ABD Baþkaný, “Bu konuda sizin için daha fazla detay elimde olacak ancak henüz bu bilgilere sahip deðilim. Daha fazla bilgiye ihtiyacým var” þeklinde konuþtu.

- ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili yaptýðý açýklamada, “Bu trajik kayýptan dolayý çok üzgünüz. Þu anda en önemli þey gerçeklere ulaþmak ki biz de bunu yapýyoruz, atacaðýmýz herhangi bir adým gerçeklere baðlý olacaktýr. Daha fazla bilgi aldýðýmýzda bunlarý paylaþacaðýz ve gerektiði gibi bu bilgilere göre davranacaðýz” deðerlendirmesini yaptý. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ayþenur Ezgi Eygi’nin Ýsrail askerlerince öldürülmesiyle ilgili çok üzgün olduklarýný ve Ýsrail’den soruþturma talep ettiklerini söyledi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric de olayýn ne koþullar altýnda gerçekleþtiðinin kapsamlý bir þekilde soruþturulmasýný ve sorumlularýn hesap vermesini istediðini dile getirdi.

- ABD Kongresinin Filistin asýllý üyesi Rashida Tlaib de X hesabýndan, Blinken’a çaðrýda bulundu. Blinken’ý etiketleyen Tlaib, paylaþýmýnda, “Hayatlarý kurtarmak için bir þey yapýn” yorumunu yaptý. Diðer yandan Hamas saldýrýyý kýnadýðý açýklamasýnda, “Bu eylemler, sistematik ve süregelen eylemlerdir. Hem iþgal güçleri hem de yerleþimciler tarafýndan iþlenmektedir” dedi. Filistin Dýþiþleri Bakanlýðý da genç kadýnýn Ýsrail askerlerince öldürülmesinin Ýsrailli politikacýlarýn direktiflerinin bir sonucu olduðunu belirtti.

ÝSRAÝL ORDUSU ÇEKÝLDÝ... CENÝN’DE KAN VE GÖZYAÞI KALDI

Gazze Þeridi’ne saldýrýlarýný sürdüren Ýsrail ordusu, iþgal altýndaki Batý Þeria’nýn kuzeyindeki Cenin kenti ve mülteci kampýna yönelik 10 gündür devam ettiði iþgal ve baskýnlar sonrasýnda, ardýnda büyük yýkým býrakarak geri çekildi. Ýsrail birliklerinin bölgeden çekildiði yönünde gelen haberlere raðmen Ýsrail ordusu ise Cenin’de ‘terörle’ mücadele faaliyeti yürütüldüðünü belirtirken çekilmeyi teyit etmedi. Ýsrail ordusunun Cenin, Tulkarem ve Al-Faraa mülteci kampýndaki direniþçileri hedef aldýðýný öne sürdüðü operasyonun, Ýsrail ile Hamas arasýndaki savaþýn baþlamasýndan bu yana Ýsrail’in Batý Þeria’da gerçekleþtirdiði en büyük operasyon olduðu belirtildi. Ýsrail, 28 Aðustos’ta Cenin, Tulkarem ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarýna, “Yaz Kamplarý” adýný verdiði, 2’nci Ýntifada’nýn yaþandýðý 2002’den bu yana düzenlediði en yoðun ve kapsamlý saldýrýlarýný baþlattýðýný duyurmuþtu.

Ýsrail askeri Türk aktivisti öldürdü: Gönüllü olarak Batý Þeria'daydý

Ýsrail ordusu bölgeye buldozerlerle girerek yollarda ve altyapýda büyük hasara neden oldu. Su, elektrik ve iletiþim hatlarý kesildi. Birçok bina ciddi oranda tahrip oldu. Birleþmiþ Milletler Filistin Ajansý’nýn (UNRWA) Batý Þeria halký için “en ölümcül hafta” olarak nitelendirdiði operasyon boyunca Cenin’de aralarýnda çocuk ve yaþlýlarýn da olduðu 21, Tubas’ta 8, Tulkarem’de 7, El Halil’de 3 olmak üzere 39 Filistinli öldü, 145 kiþi yaralandý. Batý Þeria ve Doðu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 691 Filistinli hayatýný kaybetti. Halihazýrda þartlarýn zaten kötü olduðu, 1948’de Ýsrail’in kurulmasý ile sonuçlanan savaþ sýrasýnda evlerini terk eden Filistinlilerin barýnmasý için inþa edilmiþ bir mülteci kampý olan Cenin’de operasyon nedeniyle su ve elektrik hizmetleri de sekteye uðradý.

GAZZE’DE ANLAÞMA ÝÇÝN BLÝNKEN’DAN YENÝ TEKLÝF ÝMASI

Haiti’ye düzenlediði resmi ziyarette gazetecilere açýklamalarda bulunan ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, Gazze’de Philadelphi Koridoru sebebiyle týkanan müzakerelerle ilgili taraflara yeni bir teklif sunacaklarýný belirtti. Blinken, “Önümüzdeki günlerde arabulucular ABD, Mýsýr ve Katar olarak, çözülmemiþ sorunlarýn tam olarak nasýl çözüleceðine dair düþüncelerimizi paylaþacaðýz ve ardýndan taraflarýn evet veya hayýr demesini isteyeceðiz” diye konuþtu.

Ýsrail askeri Türk aktivisti öldürdü: Gönüllü olarak Batý Þeria'daydý

RÝYAD-TEL AVÝV HATTINDA ÞANS VAR

Beyaz Saray’dan daha önce yapýlan “görüþmelerde yüzde 90 anlaþma saðlandý” ifadesini tekrar eden ABD’li bakan, hâlâ çözüm bekleyen birkaç meselenin kaldýðýný dile getirdi. Blinken, Gazze Þeridi’nde imzalanacak muhtemel bir anlaþma ve Ýsrail’in Filistin devletine giden bir yolu açmasýyla, birkaç ay içerisinde; ABD Baþkaný Joe Biden’ýn görev süresi dolmadan önce Ýsrail-Suudi Arabistan arasýnda bir normalleþme anlaþmasýnýn mümkün olduðunu da ileri sürdü.

MISIRLI KOMUTAN SINIRDAYDI

Öte yandan Mýsýr Genelkurmay Baþkaný Korgeneral Ahmed Halife, önceki gün Gazze Þeridi sýnýrýndaki önlemleri denetledi. Ziyaret, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu’nun Gazze ile Mýsýr arasýndaki Philadelphi Koridoru’nda(Selahattin Koridoru) varlýklarýný sürdüreceklerini ve sýnýr bölgesinin Hamas için asla bir can simidi olarak kullanýlamayacaðýný dile getirmesinin ardýndan gerçekleþti.

hurriyet.com.tr

07.09.2024

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0