İsrail'den tartışmalı yasa
20 Temmuz 2018 10:48
İsrail parlamentosu, 7 yıldır hazırlık aşamasinda olan tartışmalı 'Yahudi Ulus Devleti' yasa tasarısını kabul etti.
Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşiri sağcı koalisyon hükümetinin desteklediği yasa, "Araplara karşı ırkçılığı ve ayrımcılığı kanunla hükme bağlayacağı ve sistematik hale getireceği" gerekçesiyle yoğun tepki çekiyor.
Tasarı İsrail meclisinde 8 saat süren tartuşmalı oturum sonrasi 55'e karşi 62 oyla kabul edildi.
Yasaya itiraz eden Arap milletvekilleri ile Yahudi milletvekilleri arasinda sert tartışmalar yaşandı. Arap milletvekilleri zorla salondan çikartıldı.
Anayasası bulunmayan İsrail'de anayasa görevi gören "temel kanunlarının" içine girecek olan yasayla İsrail devleti, tüm dünya Yahudiler'inin temsilcisi "etnik ve dini" bir ulus devlet olarak tanımlanıyor.
Tasarıyla, Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak. Tasarı metninde "ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir" ifadeleri yer aliyor. "Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi dini kanunlarının referans alınacağı" belirtiliyor.
Yasa tasarısıyla nüfusun yüzde 20'sini oluşturan Araplar'ın ikinci sınıf vatandaş konumuna düşeceği ifade ediliyor. Tasarıdaki "İsrail'in başkenti bir bütün olarak Kudüs'tür" ifadelerinin, İsrail ve Filistin arasındaki iki devletli çözümün de önünü kapatacağı belirtiliyor.
Arap milletvekilleri yasanın "Arap haklarını ihlal ettiğini " ve "demokrasiyi öldürdüğünü" söyledi. Ortak Arap listesi yazılı bir açıklama yaparak tasarının "ülkedeki Arap vatandaşlara "savaş açmak" anlamına geldiğini belirtti.
Yasalaşarak yürürlüğe girebilmesi için mecliste iki farklı oturumda daha onaylanması gereken tasarının ikinci ve üçüncü oturumlarda da geçmesi bekleniyor.
ntv.com.tr