İzmir Kalkınma Ajansı kimleri kalkındırıyor?

30 Haziran 2011 14:24  

 

İzmir Kalkınma Ajansı kimleri kalkındırıyor?

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, bir süredir İzmir yerel basınında; “…İzmir Kalkınma Ajansı tarafından verilen mali desteklerde torpil işlediği, kimi şirketlerin kayrıldığı, üst üste aynı şirketlere destek verildiği…” haber ve yorumları ile ilgili olarak kamuoyunda oluşan güvensizliğin ortadan kalkması isteniyorsa, şimdiye kadar dağıtılan desteklerin, destekleme kriterlerinin Yönetim Kurulu Başkanı tarafından kamuoyuna açıklanması gerekir dedi.

Cangı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Bir süredir İzmir yerel basınında; “…İzmir Kalkınma Ajansı tarafından verilen mali desteklerde torpil işlediği, kimi şirketlerin kayrıldığı, üst üste aynı şirketlere destek verildiği…” haber ve yorumları yer almaktadır. Ajans tarafından henüz İtirazla ilgili kamuoyunu tatmin edici açıklama yapılmamıştır.
“Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak” amacıyla kurulan Kalkınma Ajanslarının dağıttığı paraların büyük bir bölümü kamu kaynaklarıdır. Kamu kaynaklarını bu şekilde şaibeli biçimde dağıtmaya kimsenin hakkı yoktur.

Ajans, uygulamalarında tarafsız ve hiçbir şaibeye yol açmayacak biçimde şeffaf olmalıdır. Bunun sorumlusu Yönetim Kuruludur. İzmir Kalkınma Ajanlarının Yönetim Kurulu İzmir Valisi’nin Başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı, İzmir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ile Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı’ndan oluşmaktadır.
Kamuoyunda oluşan güvensizliğin ortadan kalkması isteniyorsa, şimdiye kadar dağıtılan desteklerin, destekleme kriterlerinin Yönetim Kurulu Başkanı tarafından kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.

Bizce sorunun asıl nedeni yapısaldır. Torpil, kayırma gibi suiistimallerin olmaması için, kalkınma ajansları, bugünkü gibi devletin temsil edildiği organizasyonlar olmaktan çıkartılmalı, bölge insanlarının bölgenin kalkınması için kararlar alabildiği ve uygulayabildiği kurumsal yapılara dönüştürülmelidir. Bölgeler arası ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak içinse küçük ve orta ölçekli üreticilerin haklarının korunması, ürünlerinin değerlendirmesi ve üretimlerinin artırması için kooperatif biçiminde örgütlenmeleri teşvik edilmelidir. Kırsal yerleşim alanları ekonomik, toplumsal ve fiziksel olarak geliştirmeli; tarımda, hayvancılıkta ve balıkçılıkta üretim teşvik edilmeli ve bu alanlarda bilişim teknolojilerinin yaygın olarak uygulanması sağlanmalıdır.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0