Kopenhag'a bisikletle gidiyoruz
10 Aralık 2009 14:29
Türkiye, Kopenhag’daki iklim zirvesinde kendi özel şartlarının ve sera gazı salınımı ile mücadelede yapacağı çalışmaların yer aldığı İklim Değişikliği Strateji Belgesi’ni sunacak
Türkiye, Kyoto Protokolü’nün sona ermesinin ardından dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını yönlendi-recek yeni belgenin hazırlanması çalışmalarının yürütüldüğü Kopenhag’daki iklim zirvesinde, kendi özel şartlarının ve sera gazı salınımı ile mücadelede yapacağı çalışmaların yer aldığı, İklim Değişikliği Ulusal Strateji Belgesi’ni sunacak. ‘Türkiye çözüme ortak oluyor’ sloganıyla oluşturulan belge, Türkiye’nin, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik küresel çabalara kendi özel şartları ve imkânları çerçevesinde katkıda bulunmak amacıyla hazırlandı. Belgede, Türkiye’nin sera gazı salınımı kontrolüne yönelik kısa, orta ve uzun vadede yapacağı çalışmalara yer verildi.
Yenilenebilir enerjinin payı
Sera Gazı Emisyonu Kontrolü başlığı altında yer alan enerji alt başlığında bir yıllık süreyi kapsayan kısa vadeli hedef, “Yeni yapılacak tüm yapılarda temiz ve yüksek verimli kaynaklara yönelim sağlanması, bu çerçevede birleşik ısı ve güç sistemlerinin yaygınlaştırılması ve sıcak su ihtiyacı, ısınma ve elektrik üretimi ve tüketiminin daha bölgesel hale getirilerek elektrik iletim kayıpları ve kaçaklarının önlenmesiyle verimlilik arttırılması” olarak belirtildi. Orta vadede binalarda enerji verimliliği potansiyeli tesbit edilecek, sanayi ile işbirliği içinde enerji verimliliğini sağlayacak teknolojilere yönelik projeler belirlenecek. Temiz teknolojiyle ilgili Ar-Ge çalışmaları yapılacak, yerli sanayi desteklenecek. Uzun vadede ise, 2020’ye kadar toplam elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji payı yüzde 25’e çıkarılacak. 2020’ye kadar yüzde 7 karbondioksit salınım sınırlaması potansiyeli hedeflenecek.
Bisiklet kullanımı arttırılacak
Yük ve yolcu taşımacılığında demiryolunun payı arttırılacak. Kısa mesafeli denizyolu taşımacılığı teşvik edilecek. Şehirlerde bisiklet gibi çevre dostu ulaşım araçlarının kullanımının yaygınlaştırılmasına ve yaya ulaşımını destekleyici altyapı hazırlanmasına yönelik politikalar oluşturulacak. Büyükşehirlerde metro ve hafif raylı sistemlerle toplu taşıma sistemleri yaygınlaştırılacak. Kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığında enerji verimliliği arttırılacak. Çevre dostu araçların kullanımını arttırmaya yönelik mevcut araç parkının yenilenmesini sağlayacak politikalar belirlenecek ve uygulanacak.
Gönüllü karbon piyasaları
Sanayi başlığı altında kısa vadede sanayici ve tüketicilerin iklim değişikliğiyle mücadelede bilinçlendirilmesi yönünde yoğun bilgilendirme çalışmaları yürütülecek. Orta vadede, enerji denetim ve yönetim sistemleri, sera gazı envanter ve raporlama sistemleri, sera gazı yönetim sistemleri ve karşılaştırma gibi herhangi bir sermaye yatırımı ya da işletme maliyeti gerektirmeksizin sera gazı salınımlarının takibine yönelik yönetim araçlarının uygulanmasını teşvik edici mekanizmalar geliştirilecek. Sera gazı emisyonlarının ticari bir meta olarak değerlendirilmesine ve emisyon azaltımı yatırım giderlerinin belli bir ölçüde işletmelere gelir olarak dönmesine imkân veren gönüllü karbon piyasalarının sanayide yaygınlaşması sağlanacak. Sanayide temiz üretime yönelik kaynaklarla ikâme ve alternatif malzemelerin kullanılması özendirilecek. Uzun vadede temiz üretim teknolojilerinin, iklim dostu ve yenilikçi teknolojilerin tercih edilmesini sağlamak üzere özendirici mekanizmalar devreye sokulacak, denetim ve yaptırım mekanizmalarının etkin şekilde uygulanması sağlanacak. Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi belirlenecek, tedbir ve politikalar uygulanacak.
Belgeye göre kısa vadede belediye atıklarıyla ilgili mevzuat uyumlaştırma çalışmalarının, 2009 sonuna kadar tamamlanacağı kaydedildi. Orta vadede, yeniden kullanım ve atık geri kazanım miktarının arttırılmasına yönelik oluşturulan Atık Eylem Planı uygulanacak. 2012 itibariyle üretilen belediye atıklarının yüzde 70’i düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilecek. İklim değişikliğine bağlı muhtemel su baskını, çığ, heyelan ve benzeri doğal afetler tespit edilecek ve bu afetlerin tesirlerini en aza indirmek için erken uyarı sistemleri kullanılacak. İklim değişimlerinin yaratacağı etkilerle ilgili toplumsal bilinci yükseltecek eğitim çalışmaları yapılacak.
Kopenhag’a destek gösterileri
İklim zirvesiyle eşzamanlı olarak İngiltere’nin başkenti Londra’da da protestolar sürüyor. Zirveye katılan liderlere, “Bir anlaşmaya varın” çağrısı yapan protestocular, Londra’nın ünlü Trafalgar meydanına kurdukları çadırda seslerini duyurmaya çalışıyor. Bu arada, Greenpeace Kopenhag’da bir anlaşmaya varıl-masını teşvik etmek için Roma’da- ki Glosseum’a tırmandı. Bir kısmı da aşağıda yere yatarak vücutları ile derhal harekete geçilmesi anlamına gelen “act now” yazdı. Eylemciler, “Kopenhag: Şimdi Tarih Yazın” yazılı pankart açtı.
Taraf