'Korsanlar bunu yapsa NATO gemileri yoldaydı'

02 Haziran 2010 01:17  

 

'Korsanlar bunu yapsa NATO gemileri yoldaydı'

Gazze yardım konvoyuna saldırı dünya manşetlerinde: 'Dünya artık bu zorbalıktan bıktı usandı', 'İsrail'in kumarı pahalıya mal olacak', 'Türkiye ile ilişkilere büyük darbe', 'Korsanlar bunu yapsa, NATO gemileri yoldaydı'

İSTANBUL - İsrail'in Gazze'ye yardım filosuna düzenlediği saldırıyı, dünya basını da manşetten verilen haberler ile duyurdu. İngiltere'de yayınlanan gazetelerin hemen hepsinin manşetinde İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı var.

Guardian, "İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor" başlığı ile verdiği haberde, İsrail'in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunuyor. Gazete, İsrail'in uluslararası alanda daha da yalnızlaşacağı ve Ortadoğu'da hayati önem arz eden halkla ilişkiler savaşını kaybedeceğini yazıyor.

İSRAİL'İN POLİTİKASINDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAZ
Gazetenin Ortadoğu editörü Ian Black de konuyla ilgili bir analiz kaleme aldı. İsrail'in üzerindeki, Gazze ablukasını kaldırma ve Hamas ile temas kurma baskısının artacağı görüşüne yer verilmiş. Ancak Black İsrail'in politikasında pek bir değişiklik olmayacağı görüşünde.

KORSANLAR YAPSA NATO GEMİLERİ YOLDAYDI
Guardian "Ablukadan Katliama" başlıklı başyazısında ise bir hayli sert bir uslup kullanıyor. Yazı şu satırlarla başlıyor: "Eğer Somalili korsanlar dün uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO'ya bağlı bir görev gücü Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olurdu. Dün Gazze karasularının dışında, uluslararası sularda olanlar korsanların değil İsrailli komandoların işiydi ve bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemileri olmayacak. Ama belki de olmalı."

ÇAY İÇMEYE Mİ DAVET EDECEKLERDİ?
İsrail donanmasından gelen, kendilerine ateş açıldığı, linç edilmekten kurtulmak için karşılık verdikleri açıklamasına da tepki gösteriyor Guardian ve soruyor: "Komandolar Filistin yanlısı aktivistlerin ne yapmasını bekliyordu ki? Kendilerini kaptanla köprü üstünde çay içmeye davet etmelerini mi?"

Gazete başyazısını, İsrail'e Gazze ablukasını sona erdirme ve Hamas ile temas kurma çağrısı yaparak noktalıyor.

İSRAİL AVRUPA'DA PEK DOSTANE KARŞILANMAZ
Financial Times'ın manşeti ise "İsrail küresel tepkiyle karşı karşıya." Gazeteye göre dünkü olay İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini daha da bozmanın yanı sıra, bu ülkenin uluslararası alandaki itibarının daha da zarar görmesine neden olacak.

İlk olarak Avrupa'dan gelen tepkileri hatırlatan Financial Times İsrail'in bu bölge ile ilişkilerinin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Ancak İsrail'in Avrupa hükümetlerinin tepkisinden çok Avrupa kamuoyunun tepkisinden çekindiğinin altı çiziliyor. Bazı İsrailli siyasetçi ve askerlerin uluslararası hukukun ihlali suçlamasıyla tutuklanmak ya da protesto edilmek korkusuyla zaten Avrupa'ya gitmek istemediklerini hatırlatan gazete, dünkü saldırının ardından Madrid ya da Londra gibi başkentlerde pek de dostane karşılanmayacaklarını belirtiyor.

İsrail'in yardım gemilerine saldırısının ABD'de memnuniyetsizlik yaratan tarafının ise başka olduğunu savunuyor Financial Times. Obama'nın İran üzerindeki baskıyı arttırmak gibi daha önem verdiği konular ile ilgilenmek yerine, İsrail saldırısının yarattığı bu diplomatik krizle uğraşmak zorunda olacağı belirtiliyor.

İSRAİL DENİZDE BOĞULDU
Gazete başyazısında ise, "İsrail denizde boğuldu" başlığını kullanmış ve tıpkı Guardian gibi İsrail'i korsanlık yapmakla suçlamış. Yazıda Orta Doğu Dörtlüsü ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapılarak, İsrail'e artık çok ileri gittiğinin açıkça söylenmesi talep ediliyor.

AÇIK DENİZLERDE ÖLÜM
Times gazetesi "Açık denizlerde ölüm" manşetiyle çıktı. Gazete başyazısında, İsrail'in yardım gemileriyle ilgili tutumunu, Gazze'ye kaçak yollardan silah sokulması endişesiyle açıklıyor. İsrail'in bunu engelleme hakkı olduğunun altını çizen satırları ise, seçilen yöntemin yanlış olduğunu vurgulayan şu sorular takip ediyor: "Komandoları helikopterden indirerek onları saldırı tehlikesine açık hale getirmek mantıklı mıydı? Türk vatandaşlarını hedef alarak, bir zamanlar yakın siyasi ve askeri ilişkilere sahip olunan Müslüman bir komşuyla ilişkileri daha da bozmak siyasi açıdan zeki bir adım mıydı? Okul çocukları için boya kalemi, hastaneler için ilaç, bombaların yıktığı evlerin tamiri için çimento taşıyan gemileri engellemeye çalışmak halkla ilişkiler açısından iyi bir fikir miydi?"

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERE BÜYÜK DARBE İNDİ
Independent'ın manşeti: "İsrail'in hücumbot diplomasisi küresel öfkeye neden oldu."

Gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn'ün kaleme aldığı analizde ise, İsrail'in müdahalesinin Türkiye ile ilişkilere büyük darbe indirdiğinin altı çiziliyor. Cockburn yazısını şu satırlarla noktalıyor: "Türkiye şu anda Orta Doğu'da, geçmişte olduğundan çok daha hayati bir müttefik. Amerikan askerlerinin daha rahat bir şekilde çekilmesine yardımcı olarak, Irak'ta kritik bir rol üstleniyor. Üstelik Ankara'nın İsrail ile ittifakı, Amerika'nın Ortadoğu politikasının en önemli payandalarından biri olmuştur.

Türk Dışişleri Bakanı daha önce, yardım filosuna müdahalenin geri dönülmez sonuçlar doğuracağını söylemişti. Galiba bu diplomatik klişe ilk kez doğru çıkacak."

Patrick Cockburn böyle derken, Independent'ın bir başka deneyimli ismi, Robert Fisk ise zehir zemberek bir yazı kaleme almış.

DÜNYA ARTIK BU ZORBALIKTAN BIKTI USANDI
Dünya liderlerinin dünkü olaylarla ilgili açıklamalarını yetersiz buluyor ve eleştiriyor Fisk. Beyaz Saray açıklamasını korkak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'u ise gülünç olarak niteledikten sonra, İngiltere Başbakanı David Cameron'ı sessiz kalmakla suçluyor.

Fisk'in, "Politikacılarımız nerede? Bu noktaya nasıl geldik?" sorusuna yanıtı ise şöyle: "Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları. Son 24 saatte Ortadoğu'da birşeyler değişti ve İsrailliler -bu katliama verdikleri son derece aptalca tepki düşünüldüğünde- olan biteni kavrayamamış gibi görünüyor. Dünya artık bu zorbalıktan bıktı usandı. Politikacılar sessiz olsa da."

WASHINGTON POST: DİPLOMATİK FİYASKO
ABD'nin Washington Post gazetesi, saldırıya dünya genelinde kınamaların gelmesinin, Obama yönetiminin, İsrail ile arasındaki gergin ilişkileri geliştirme çabalarını karmaşıklaştıracağı ve İran'a yeni yaptırım girişimleri üzerindeki dikkatleri dağıtacağı yorumunda bulunuldu.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın, "Bu, Türkiye-İsrail ilişkileri için çok kötü bir gelişme" ifadesine yer verilen Glenn Kessler imzalı yazıya göre, Tan, olayın uluslararası sularda olduğunu ve geminin içinde insani yardım misyonunda görevli sivillerin bulunduğunu belirterek, İsrail'in bu saldırısının her ülkeden kınama gerektirdiğini söyledi. Obama yönetiminin olayla ilgili ilk açıklamasını eksik bulduğunu ifade eden Tan, "Bundan çok daha güçlü bir tepki bekliyorduk" dedi.

DÜZİNELERCE MİLİTANLA KARŞILAŞTILAR
Washington Post'un baş yazısında da "İsrailli askerlerin gemiye çıkarken ellerinde demir çubuk ve bıçak bulunan düzinelerce militanla karşılaştığı" ileri sürüldü. Bunun sonucunun kanlı bir kavga ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümeti için "diplomatik fiyasko" olduğu ifade edilen yazıda, İsrail'in gemiye saldırısının "yanlış yönlendirilmiş ve kötü uygulanmış" bir hareket olduğu kaydedildi.

FİLODAKİLERE SEMPATİMİZ YOK
Yazıda, "Filoda yer alanların güdülerine bir sempatimiz yok, Filistin davasının Avrupalı sempatizanları, İsrailli Arap liderler ve Türk İslamcı eylemcilerin aralarında olduğu karışık bir topluluk. İsrail, bazı organizatörlerin Hamas ve El Kaide ile bağları olduğunu söylüyor" denildi.

"AMAÇ PROVOKE ETMEK"
Gazze'ye insani yardım malzemesi götürme isteğinin, grubun "göstermelik amacı" olarak tanımlandığı yazıda, bunun, "anlaşmazlığı provoke etme" hedefinin yanında ikincil bir amaç olduğu ileri sürüldü.

HALKLA İLİŞKİLER KABUSU
Los Angeles Times'da çıkan haberde de İsrail'in yardım götüren gemilere saldırısının "İsrail için bir halkla ilişkiler kabusu gibi göründüğü" belirtildi. Saldırının yankılarının, İran'a yeni yaptırımlar için uluslararası konsensüs sağlanması için çalışan ABD'nin bu çabaları üzerindeki dikkatleri dağıtma riski taşıdığı ifade edilen haberde, uluslararası toplumun ilgi odağının Gazze'ye yöneldiğine dikkat çekildi. Yazıda, Beyaz Saray'ın saldırıya yönelik açıklamasında temkinli davrandığı da belirtildi.

TÜRKİYE'NİN SON OLUMLU BAKIŞI DA KALKMIŞTIR
Gazetede Megan Stack imzalı yazıda da saldırının, Türkiye'de, son yıllarda ilişkilerin bozulduğu İsrail'e karşı son kalan olumlu bakış açılarını da ortadan kaldırmış olabileceği kaydedildi. Yazıda, Türkiye'nin uzun süredir İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını açık şekilde eleştirdiği, ancak bu son olayın bardağı taşıran son damla olduğu belirtilerek, bu durumun iki ülkeyi soğuk bir barışa itebileceği ve Türkiye'nin Arap dünyasındaki statüsünü yükseltebileceği yorumunda bulunuldu.

ABD İÇİN DE BAŞAĞRISI
CNN'in haberinde de İsrail'in saldırısına yönelik dünya genelindeki protestolara ve uluslararası toplumun tepkilerine yer verildi. Saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerinde zorluk yaratacağı ve bunun ABD için de "büyük bir diplomatik başağrısı" olduğu belirtilen haberde, İsrail askerlerinin, gemiye indiklerinde kendilerine demir çubuk ve bıçaklarla saldırıldığı, ateş açıldığı yönündeki iddialarına da yer verildi.

İSRAİL'İN AHMAKÇA SUÇLARI ÖFKE YARATIYOR
İsrail'in saldırısı İspanyol basınında da manşetlere taşındı ve haberlerde, İsrail'in tutumunun tüm dünya tarafından kınandığı vurgulandı. Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais, "İsrail, uluslararası yasalara saldırıyor" ifadesini başlığında kullandı ve İsrail'in "orantısız bir müdahale yaptığı konusunda herkesin hemfikir olduğunu" belirtti.

Saldırının, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu "gerçek ve derin bir soruşturma yapmaya zorladığını" yazan El Pais, "İsrail'in uyguladığı şiddet, geleceği daha da kötü bir belirsizliğe sokuyor. İsrail hükümeti sadece, bölgedeki tek müttefiği Türkiye'yi tamamen kaybedip, izole olmakla kalmıyor aynı zamanda başlayan barış görüşmelerinde başa dönüyor. İsrail'in ahmakça suçları, Arap dünyasında da öfke yaratıyor ve Hamas'a oksijen veriyor" görüşünü savundu.

"İsrail'in korsanca saldırışı uluslararası öfke yaratıyor" başlığını atan El Mundo gazetesi de saldırıyı AB'nin, "kabul edilemez" olarak nitelendirdiğini ve hemen kınadığını, tüm dünyada protesto gösterileri yapıldığını, AB, ABD, BM gibi uluslararası komitelerin İsrail'den açıklama istediğini yazdı.

İSRAİL'E KARŞI PROTESTO DALGASI
ABC gazetesi de, "İsrail'e karşı protesto dalgası" ifadesini ön plana çıkartarak, saldırının uluslararası tansiyonu çok yükselttiğine dikkati çekti. Katalonya bölgesinin önemli gazetelerinden La Vanguardia, İsrail'in gemilere yaptığı saldırının Avrupa'nın önemli başkentlerinde ve dünyanın birçok yerinde gösterilere neden olduğunu, bu meselenin, "uluslararası ciddi bir krize dönüşmesi tehditinin bulunduğunu" belirtti. (Ntvmsnbc, aa, dha)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0