Nardugan'dan Coca Cola'nın Noel Babasına…
06 Ocak 2021 20:51 / 1046 kez okundu!
Ben şahsen 2020’de iyimserliği kısmen müzikte buldum. Little Richard öldü. Kimmiş neymiş derken yüksek sesle birkaç parçasını dinledim, anında keyfimin yerine geldiğini fark ettim. İlaç gibi… Şimdi yürüyüşün bir kısmını evin içinde yapıyorsam güzelce müzik dinliyorum. Dışarda ise kulaklık ile ha keza. Daha önce sesli kitap / podcast dinlerken artık birçok popüler müzisyeni tekrar keşfediyorum.
****
Nardugan’dan Coca Cola’nın Noel Babasına…
Bir yıl biter, diğeri başlarken: İyimserlik.
Şunun şurasında ne kadar ömrümüz kaldı? Ve benzeri yaklaşımlar insanı biraz karamsarlığa yaklaştırabilir.
Ben şahsen 2020’de iyimserliği kısmen müzikte buldum. Little Richard öldü. Kimmiş neymiş derken yüksek sesle birkaç parçasını dinledim, anında keyfimin yerine geldiğini fark ettim. İlaç gibi… Şimdi yürüyüşün bir kısmını evin içinde yapıyorsam güzelce müzik dinliyorum. Dışarda ise kulaklık ile ha keza. Daha önce sesli kitap / podcast dinlerken artık birçok popüler müzisyeni tekrar keşfediyorum.
Daha evvel bu rengi doğrusu ıskalamışım. Öğrencilik yıllarında müzik deyince daha rahat düşünmek için hep klasik müzik dinlerdim. Öyle” kıpır kıpır müzik” falan, tadına doğrusu varmadım. Hatta biraz banal bulurdum.
Kalite’ye önem verir oldum. Bu da keyifli bir şey. Eskiden genel yaklaşımım “en ucuza işi görecek şey” idi.
Farkındalık güzel bir şey doğrusu. Olan ve olmayanı fark ediyorsun. Tabii duru ve çalışkanca yaklaşım önemli.
“Laboratuvar faresi” olarak adlandırılabilecek iki hekim (Dr. Şahin ve Dr. Türeci) dünyanın kahramanları (Yeni Türkçesi: süper hiyro!) oldular. On milyon, yüz milyon, birkaç milyar Euroları da olsa yaşamlarında çok şey değişmeyecektir. Ama milyarlarca insana umut verdiler; paraları ve doğru kararları ile bir çok insanın yaşamını değiştirmeye de devam edeceklerdir. Bu hekimlerin Türk kökenli olmaları ayrıca tüm dünyaya umut verdi. Son derece olumlu, yapıcı iki insan. Yüz binlere örnek olacaklardır. Umarım Nobel de alırlar. Çalışarak oldukları yere gelmişler, “bıçkın” lider, “idol” gibi tiplere antidot gibiler! Abuk bir yetenek ile bir şarkıcı veya futbolcu veya aileden gelen bir titr ile asilzade veya aileden gelen bir zenginlik ile (Trump) ünlü olmadılar. Aklı başında, çalışkan insanlar.
Trump’un bavulunu eline vermeleri ise apayrı bir umut kaynağı. Yapma saçları, yapmacık karısı ile içi dışı berbat bir tip idi. Bir dönemden sonra seçilememesi iyi bir olay.
ABD dünya liderliğini kaybediyor, bu da sağa sola kabadayılık yapma alışkanlığını kısmen törpüleyecektir umalım. Yargısız infazlar, İHA’lar dünyaya çok da fazla huzur dağıtmadı.
Kansere anlamlı çare olacak birkaç ilaç çalışması var. Eskiden lenfoma türü hastalığa ölümcül gözü ile bakılırken, şimdi on yirmi hatta otuz yıl tedavi ile yaşam uzayabiliyor.
İnternet önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacak ve güvenilir olacaktır. Quantum teleportasyon ile ilgili çalışmalar var; bu da hızlı ve güvenilir internetin anahtarı niteliğinde.
Bundan yüz yirmi yıl önce Anadolu’da ortalama yaşam beklentisi 35 yaş civarında iken şimdi iki misli. 2000’li yıllarda doğanların yaşam süreci yüz yıl ve fazlası olacak.
Kadın liderlerin tüm dünyadaki demokrasilerde yönetmeleri ise ayrı bir sevinç kaynağı. Testosteron yönetimde “bela hormon” olarak da adlandırılabilir.
Daha önce “korkunç yenge” veya hırslı diktatör karıları ön planda oldular Mao’nun eşi veya Marcos’un eşi veya Evita Peron. Şimdi bileklerinin hakkıyla seçim kazanan kadın liderler var. Umut yaratıcının ekmeği. Haksızlık etmeyelim!
“Kızım bir çay yapsana, yazıyı bitirdim, bir kez daha okuyayım!” Eh, n'apalım? Alışmış kudurmuştan beterdir. Benim gare fazla adaptasyona vaktim kalmadı, yeni nesil erkekler düşünsün!
Anadolu Müslümanlığı Wahabi İslami’nden farklıdır. Nardugan yani en kısa günden sonra gecenin azalmaya başlaması ile “yeni yılın” kutlanması da Türklerde eskidir. Ayaz Dede’nin, Coca Cola’nın yarattığı Noel Baba’dan epey daha eski olması gibi!
Mahmut TOLON
31.12.2021
Son Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2021 20:54