Nerede Yeni Cumhurbaşkanı Adayları?
20 Nisan 2017 00:22 / 1178 kez okundu!
Her işte bir hayır vardır. Hoşgeldin (mi) başkanlık dönemi.(?)
Annem 1946 seçimlerinde DP için sandık müşahidi idi. O seçimde açık oy gizli tasnif dışında duyduğum ve okuduğum kadarı epeyce hile yapıldı. DP'nin başında olan Bayar o seçim neticesi ile uğraşmak yerine bir sonraki seçime hazırlanma kararı vermiş.
Öyle veya böyle genelde ileriye bakmak daha olumlu bir yaklaşım. Bazen durup didişmek gerekiyorsa da yaşamda. Didişmeyen ve ileriye bakan daha çok yol alıyor. Kavga verimli bir yol değil, bazen korunma amaçlı olarak bir durumun hukuki tespiti gerekiyorsa da. İnsanlar habire şikayet edeni sevmiyorlar.
Birkaç itiş kakış olmuştur. Aşikar bir şekilde devlet imkanı kullanılmıştır. Neticeyi, yani çıkan matematiği değiştirecek bir hile veya aykırılık olmuş mudur?
50 küsur bin gönüllü ile çalışan Oy ve Ötesinden bu satırları yazdığım ana kadar bir bilgi çıkmadı. Hayır ve Ötesi ‘nin internetteki itirazları ise kayda değer. Dezinformasyon o denli yoğun ki ben doğrusu anlamakta güçlük çekiyorum. Bazı konularda üçüncü dünya ülkesi olmada hızla ilerliyoruz. Bakalım önümüzdeki günlerde belli olur, Abbas mı, papaz mı?
Bu seçimde ahlaken ve hukuken yanlış işler yapılmış duyduğum kadarı. Bahçeli de çıkıp YSK ya çağrı yapmış “Kaç MHP li ‘evet’ dedi, bulabilirseniz açıklayın” diye! Fıkra gibi. İşin hoş taraflarını da görmek gerek. Bu kadar seçimden sonra seçimin nasıl yapıldığı konusunda zihninde bulanıklık var anlaşılan.
Her işte bir hayır vardır. Hoşgeldin mi başkanlık dönemi ?
Önümüze bakmak gerek. Bu dönemdeki eksiklikler nelerdir? Seçilmemiş ve bir ölüm halinde gücü devralacak sayısı belirsiz başkan yardımcılıkları mı?
Tamam adaylar buna değinebilirler. “Ben adayım, iki de başkan yardımcım var. Daha fazla da olmayacak gibilerinden.” Başkan yardımcılarının da adayla birtlikte seçilmelerini sağlamak gerek. Başka? Hukukun bağımsızlığı mı? Seçim kanununun ve partiler kanunun nu’hu nebiden kalma olması mı? Seçim’e hile karıştırılabilmesi mi?
Belki parlamento seçimlerinin, Belediye başkanlığı seçimlerinin halkın nabzı tutulabilsin diye Cumhurbaşkanlığından farklı zamanlarda yapılması gerek? Basit az ve öz fikirli adaylara gerek var. Eğitim konusunda net fikirleri olan gerek.
Öyle veya böyle artık birkaç ay içinde Cumhurbaşkanı adaylarının ortaya çıkmaları lazım. Tercihan genç nüfusa hitabedebilecek, dinamik , iyi organize başarılı, Din ile, Atatürk ile, Kanuni ile, Osmangazi ile, Bayar ve Menderes, Demirel, Özal, Ecevit, İnönü ile barışık olmalı ama bu konularda tercihan konuşmamalı ve şimdiden kendilerini tanımamıza zaman vermeli.
Son ortak aday fikri de, aday da bir fiyasko idi. Ekmeleddin Bey, Beyefendi adamdır vs ama bir ofis, bir websitesi bile kuramadı. Sonunda aldığı Erdoğan’a tepki oylarını da kendi başarısı ilan etti. Bu yazıyı yazarken ismini anımsamakta zorlandım.
Kılıçdaroğlu da böylesine büyük bir partinin başında çarpıcı bir organizasyon yeteneği gösteremedi.
Çabuk reaksiyon verebilen, sosyal medyayı kullanabilen ve çabuk ulaşımı sağlayabilen, bir ofis kurma becerisine sahip insanlar gerek. Tüm medya olanaklarına ve belki de haklı olarak gölgesinden korkan basın ile bu geçen referandumda nasıl oldu bilgi akımı? Sosyal medya ile.
Yeni partiler zaten gerek. Ama sahneyi dolduran liderler ile oylar oradan oraya gidiyorlar.
1998 de beyan ettiği şahsi malvarlığı bugünün parası ile sekizyüz bin TL (218bin USD) olan Cumhurbaşkanı bu son seçim itibariyle Büyükşehirlerde çoğunluğu elde edemedi. Ak Parti artık çok adam partisi değil. Tek görüşü temsil ediyor, zaten 5-6 yıldır olan gerçek artık yasal durum haline de geldi. Kimin 2019 da seçileceği belli değil.
Çok konuşan değil, çok dinleyen, eğitim, dış politika konularında fikir sahibi olan aday namzetlerinin ortaya çıkmaları gerek. Çözümü de makulde aramak gerek. Ekonomiden anlamak, bürokrasiyi bilmek daha sonra gelen konular. Bilen bolca yardımcı bulunur.
Aday bir websitesi ve uygun fikirlerle ortaya çıkarsa para da bulur, gereken 100.000 kişilik destek imzasını da.
Partiler artık şart değiller. Onlar da kendi adaylarını ortaya çıkaracaklardır.
Talip olmak önemli. Belki bir ekibi olması, bir websitesi ve ofis kuracak parası olması ve yeteneği olması da. Kişinin kendisini bilmesi de önemli. İyi hitabet önemli.
İlk turdan sonra uzlaşabilmek de önemli.
Babasının kim olduğu, hangi partiye üye olması falan halk için önemli değil. Bu devirde kim artık Menderes, İnönü veya Bayar’ı biliyor?
Kimin olduğu çok da önemli değil. Reagan da başarılı bir Başkan değil miydi? Medyatik olmak önemli. Bence taçlanan baş akıllanıyor, buradan iki isim ortaya atayım: Haber sunucularından biri hanım biri bey iki isim beğenin.
Mahmut TOLON
18.04.2017