Þeker zehir mi?
22 Eylül 2012 13:01 / 1561 kez okundu!
ABD'de 2001'de 6 milyon obez vardý þu an 30 milyon.
Nüfus 314 milyon, her an 200 milyon insan bir nevi zayýflama rejiminde. Silah sanayii ve petrol kazançlarýndan hemen sonra bu perhiz sanayii ve ekler geliyorlar. Bu gidiþle 2050 yýlýnda 100 milyon insanýn yani nüfusun üçte birinin þeker hastasý olmasý bekleniyor. Ben týbbiye okurken tip 2 diyabet nüfusun yüzde beþinde görülürdü. Þimdi yüzde yirmisine dayandý, yani beþ, altý kiþiden birinde tip 2 diyabet var.
Neden? Gizli fruktoz ve üretim fazlasý mýsýrdan elde edilen benzer þeker türleri her gýdanýn içinde varlar. Yað kötü diye öðrendik þimdi donmuþ pizzanýn ve hazýr gýdalarýn içine bu þeker konuluyor. Spiegel dergisi konuyu kapak yaptý. Dr. Lustig isimli San Franciscolu bir endokrinolog birkaç yýldýr þekere savaþ açtý.
Ben daha “zeytinyaðlýlara þeker koymayýn sebzenin tadý kaçýyor” diye anlatmaya çalýþayým. Çoðu ev kadýný koyuyor, lokantalar bilhassa koyuyorlar. Maksat anýnda memnun etmek. Kimsenin ileriyi düþündüðü yok. Bilinç ile yýllarca süren kampanyalarla bunu aþacaðýz. Þeker ve tuz biri diðerinin tadýný kamufle ediyor ve daha fazla yemeðe teþvik ediyorlar. Diþlerimizle kendi mezarýmýzý kazýyoruz. Þeker kýsaca çabuk mutluluk veren eroin veya kokain gibi.
Þekersiz býrakýlan farelerdeki reaksiyonlar kokain kullananlardakine kýsmen benziyor. Þeker beyinde dopamin salgýlanmasýna yol açýyor. Þeker verilmeyen farelerde üþüme, terleme türünden reaksiyonlar görülüyor. Sizin de aniden, orantýsýz parlayan bir yakýnýnýz vardýr mutlaka. Þeker bir uyuþturucu zehir ve çabuk yemek satan zincirler uyuþturucu tacirleri mi? Bolulu Ýsmail usta, Ülker, Coca Cola uyuþturucu mu satýyorlar? Bulgular sanki biraz bu fikirleri veriyorlar.
Günde 100-150 Kcal Fruktozdan almak gerekirken Almanya’da normal vatandaþýn aldýðý günde bunun üç misli. Avcý toplayýcý atalarýmýz bir meyveyi bulmak için kilometrelerle dolaþýrken þimdi fruktozu pizzanýn içinde farketmeden alýveriyoruz.
Avcý toplayýcýlar için þekerli bir meyve veya balý bulmak bir bayram idi. Nadir olduðu için bulunca yiyebildiði kadar yemek de. Bizim genlerimiz de þeker bulunca sýnýrsýzca yemekten yana programlý. Bir kilo eti veya pýrasayý bir oturuþta yemek zor. Çikolata veya baklava nispeten kolay.
Farelerin genleri de ayný þekilde programlý. Yað ve protein anýnda kana karýþamazken þeker hemen kana karýþabiliyor. Þeker kana karýþýnca pankreastan insülin þekeri ayarlamak için salgýlanýyor. Kan þekeri düþüyor ve doyurucu bir yemekten bir saat sonra kendimizi buzdolabýnýn önünde bulabiliyoruz. Bu mekanizmanýn ismi insülin salýncaðý.
Bu salýncak nedeniyle aileler doyurucu ötesi bir akþam yemeðinden bir saat sonra mutlu mesut yüz ifadeleri ile arabalarýna doluþup dondurma yemeðe bir yerlere gidiyorlar veya baklavacýya. Endüstri de bunu biliyor ve güzel ambalajlarda size saf früktoz glukoz karýþýmlarý satýyor, þekerli gazoz satýyor anlamlý reklamlarla hergün TV'de.
Früktoz sadece karaciðerde kýrýlýyor ve kullanýlamadýðý için orada yaða dönüþerek kalýyor.
Þiþmanlýk ayný zamanda bazý kanserlerin daha fazla oluþmasýna neden oluyor.
Leptin hormonu doyma hissini veren hormon, bir yoðun çalýþma o konuda, bir de bambaþka bir bitkiden medet umuyor insanlar. Stevia bitkisinden. Þekerotu diye de bilinen bitki dört yýllýk bir bitki ve yýlda 3-4 kez yapraklarý hasat edilebiliyor. Acýmsý bir þekerli tat ile bu bitkinin bilhassa þeker tüketimini azaltacaðý umuluyor. Ege ikliminde de kýþýn içeri almadan yetiþebiliyor.
Mahmut TOLON
21.09.2012
Son Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2012 13:33