Topçu Kışlası
09 Haziran 2013 16:39 / 1375 kez okundu!
Lockheed skandalı olduğu zaman, 1970'lerde Türkiye’ye de rüşvet verildiği ortaya çıktı. Alan ülkemizde ortaya çıkmadı. Tüm ülkelerde rüşvet alanlar rezil oldular. Bu bilgiyi her Türk gazetecisi kullanır. Ama acaba bugün insansız hava araçları konusunda Almanya sallanırken bizim ülkemizde rüşvetten olsun, ahmaklıktan olsun skandallar olmuyor mu?
Nerede bunları ortaya çıkartacak basın? Nerede muhalefet?
Yok.
*****
Batı ülkelerinde hergün TV'lerde konuşan lider görülmez. Neden acaba? Neden batı ülkelerinde basın sözcüleri vardır? Bizim iktidar ve muhalefet liderleri maşallah hergün TV'de. Beylik laf; güç yozlaştırır ve mutlak güç mutlaka yozlaştırır. Aklıma gelen kelime enaniyet.
Muhalefet laf ile muhalif. Araştırmacı ve yapıcı muhalefet yok. Basit ve fazla maliyeti olmayan bir öneri:
Hava limanlarında birçok ülkede internet erişimi (wifi veya hotspot) bedava. Ve kırtasiyesiz. Bizde ise yok. Havalimanlarında bu hizmeti sunmak için fazla da paraya gerek yok. CHP, MHP, BDP veya hangi parti el atacaksa bu hizmeti hemen sunabilir. Buyrun olumlu muhalefet örneği. Bir on yıl sonra büyük şehirlerde meydanlarda wifi bedava olacak. Hatta tarih 2010 lu yılları internet erişiminin yer yer güç olduğu yıllar olarak yazacak.
*****
Lider sultası olan seçim sistemimizde muhalefet de iktidar da doğal olarak liderin görgüsü ve bilgisi ile sınırlı oluyor. Zamanın ruhu yakalanamıyor.
Hükümette Başbakan ile iletişim kurabildiği için bakan ve ünlü olan bir sürü insan var. Son derece içten ve doğal olarak var güçleri ile liderin arkasındalar. Mehdi Eker veya Ertuğrul Günay gibi kendi başlarına uluslararası çapta var olan politikacılar da var.
Lider kimin milletvekili olacağını belirlediği sürece bu insanlardan yeterince faydalanılamıyor.
Maltepe camii konusunda bir aykırı söylem ve Günay artık bakan değil.
Topçu kışlasında ise halk isteğini dile getirdi. Hükümet israr ediyor. Bakalım göreceğiz el mi yaman, bey mi yaman?
*****
Erdoğan şüphesiz anlamlı hizmetleri olan bir başbakan. Bir döneme imzasını attı. Nasıl bir tat bırakarak ayrılacağını önümüzdeki aylardaki, yıllardaki icraatı belirleyecek. Nüfus konusundaki inadını ben önemsemiyorum. Nüfus konularını anlamadığı belli, defalarca yazdım. Bu ülke coğrafyası 70-80 milyon nüfus ile dengede olamaz ve kanun ile de anlamlı bir değişiklik elde edilemez. Bu eğitim ve anlayış eksikliği ise Erdoğan’ın icraatına anlamlı bir gölge de düşürmez. Ama Topçu Kışla replikasının tekrar yapılması biraz da gelecek nesillerde Erdoğan’ın nasıl anılacağını bal gibi belirler. Yaşlanan nüfus gerçeği ile de uzlaşmak zorundayız. Bunu anlamak ve yaşam biçimimizi bu istikamette değiştirmemiz gerekecek.
Mahmut TOLON
09.06.2013